Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir į teismą perduota byla, kurioje vilnietės J. Į ir D. J. kaltinamos neteisėtai besivertusios ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla.

Įtariama, kad viena jų priimdavo namuose gimdančių moterų naujagimius, o kita juos apžiūrėdavo ir išrašydavo gimimą patvirtinančias pažymas, nors nei viena tokia veikla legaliai verstis negalėjo.

50-metė bendrosios praktikos gydytojos D. J. ir chemikės išsilavinimą turinčios 52 metų J. Š. galimai neteisėta veikla teisėtvarkos pareigūnai susidomėjo po to, kai 2011 metais Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis. Aiškinantis įvykio aplinkybes, kilo įtarimų dėl gimdyvei padėjusių asmenų veiklos legalumo.

Po kratų, atliktų ne gimdymo įstaigose gimdžiusių moterų namuose, apie kurias rašė DELFI, pareigūnams teko aiškintis, jog gimdyvės nėra ėtariamos neteisėta veikla, o tyrimas atliekamas ginant gimdyvių ir jų kūdikių interesus.

Tyrė šešis kūdikių mirčių atvejus

Prokurorai paskelbė tiriantys šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai buvo pareikšti keturioms moterims.

Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Larisa Fedotova tuomet sakė, jog aiškinamasi „ar susiję tos kūdikių mirtys su gimdymu namuose ir ar tie gimdyvių sužalojimai turi tiesioginį priežastinį ryšį su nekvalifikuotu gimdymų priėmimu”.

Tyrimas buvo atliekamas dėl dokumentų bei spaudo suklastojimo ir naudojimo, dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir neteisėto vertimosi medicinine veikla.

2011 metais pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apylinkės ir Vilniaus apygardos prokuratūrų prokurorės, o 2013 metais šis tyrimas perduotas kontroliuoti Panevėžio apygardos prokuratūra.

Pasak generalinės prokuratūros pranešimo, didelės apimties ikiteisminiam tyrimui, kurį atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

Prokuroras: gimdyti namuose moterims nėra draudžiama

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta daugybė gimdymo namuose atvejų, per kuriuos pribuvėjos darbą galimai atlikdavo J. Š., o vėliau apie kūdikių gimimą pažymas išrašydavo ir juos apžiūrėdavo D. J. Ne visuomet gimdymas namų sąlygomis baigdavosi laimingai – būta ir tragiškų baigčių.

Prokuroro A. Navicko teigimu, gimdyti namuose moterims nėra draudžiama. Tačiau pagal galiojančius Lietuvoje įstatymus gimdymą gali priimti tik gydytojas akušeris ginekologas, turintis galiojančią licenciją verstis šia medicinos praktika, dirbantis A ar B lygio gydymo įstaigose, turinčiose licenciją teikti akušerijos ir ginekologijos paslaugas ir tik šiose gydymo įstaigose.

„Nei viena iš kaltinamųjų šia veikla verstis neturėjo teisės. Tačiau pagal ikiteisminio tyrimo metu surinktus duomenis yra pagrindo manyti, kad namų sąlygomis vykstančiuose gimdymuose J. Š. dalyvavo keliolika metų. Tyrimo metu buvo apklausta daugybė liudytojų, rasti specialūs įrankiai, priemonės, naudotos gimdymų metu“, – sakė šią didelės apimties bylą nagrinėti į Vilniaus miesto apylinkės teismą perdavęs prokuroras A. Navickas.

Už neteisėtą vertimąsi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki 4 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)