Kaip nustatė ekspertai, egzistuoja tiesioginis atsparumo insulinui ir uždegimo (svarbiausių 2-ojo tipo diabeto požymių) bei senatvinės silpnaprotystės, siejamos su Alzheimerio liga, vystymosi ryšys.

Mokslininkai mano, jog kaltę bent iš dalies galima suversti hormonui adiponektinui, esančiame visceraliniuose riebaluose (riebaluose, kurie kaupiasi pilvo srityje aplink gyvybiškai svarbius organus). Šis hormonas skatina organizmo jautrumą insulinui, turi priešuždegiminių savybių ir atlieka svarbų vaidmenį gliukozės ir lipidų apykaitos procese.

Šias išvadas mokslininkai padarė po 13 metų trukusio 840 pacientų tyrimo. Per eksperimento laiką 159 žmonės susirgo senatvine silpnaprotyste (125 pacientams buvo diagnozuota Alzheimerio liga). Išsamūs tyrimai adiponektiną moterų organizme padėjo susieti su padidėjusia rizika susirgti senatvine silpnaprotyste ir Alzheimerio liga. Gali būti, jog šis mokslininkų atradimas padės rasti būdą, kaip šioms ligoms užkirsti kelią.

Tyrimo autorius Thomas M. van Himbergenas ir jo kolegos tvirtina: „Svarbu pažymėti, jog padidėjusi minėtojo hormono koncentracija susijusi ir su pasidėjusia rizika mirti nuo kraujagyslių ligų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)