Kas yra ir kaip veikia homeopatija?

Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė pasakoja, jog didžiosios žmonių dalies požiūris į homeopatinius preparatus skeptiškas, mat šie veikia visiškai kitu principu nei įprasti vaistai. Tačiau pagrindinis homeopatijos principas, jog ligą keliančios medžiagos simptomus galima gydyti ja pačia, siekia dar XVIII a., rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Nuo cheminių preparatų homeopatiniai vaistai skiriasi ir savo sudėtimi, ir gamybos būdu. Juos sudaro augalinės ar neorganinės medžiagos, atskiestos kelis šimtus kartų. Tuomet vaiste lieka labai mažas pačios veikliosios medžiagos kiekis, kartais toks mažas, kad nepavyksta jo net užfiksuoti. Žmogus kartais galėtų net nesuvokti, jog čia vaistas – skonis tėra lyg cukraus ar saldiklio, o kartais jo nėra išvis“, – aiškina J. Skinderskienė.

Tokie vaistai į natūralius panašūs tuo, jog remiasi prielaida, kad norint organizmą pagydyti reikia vartoti kuo mažiau nenatūralios chemijos. Tik jei natūraliuose preparatuose veiksniosios medžiagos derinamos su gamtos produktais, tai homeopatiniuose šių medžiagų gali būti vos kelios molekulės.

„Su homeopatija dirbantys specialistai tiki, jog nuo daugelio ligų organizmas gali išsigydyti pats ir jam tereikia mažyčio postūmio teisinga kryptimi. Tos smulkios medžiagos dalelės pakanka reikiamam postūmiui, o tuomet organizmas jau ima tvarkytis pats“, – teigia J. Skinderskienė.

Vieniems neturi jokio poveikio, kitiems – vienintelis išsigelbėjimas

Neretai su natūraliais produktais žmonių maišomi homeopatiniai vaistai skeptikų įvardinami ir kitu žodžiu – placebo. Šis įsitikinimas ne tik garsiai skamba spaudoje, bet ir turi ne vieno mediko palaikymą. Ir nors niekas neabejoja, jog homeopatiniai vaistai turi poveikį, netrūksta svarstymų, kad dėl šio poveikio dėkoti reikėtų ne pačiam vaistui, o žmogaus tikėjimui jo poveikiu.

J. Skinderskienė pasakoja, kad nesunku suprasti, kodėl nuomonės taip išsiskiria – homeopatinių vaistų poveikį organizmui be galo sunku išmatuoti, o reikalavimą vartojančiam būtinai būti pozityvios nuotaikos kai kurie specialistai laiko juokingu.

„Jei nueitumėte pas homeopatą, turbūt jis penkias valandas jums aiškintų, kaip ir kodėl viskas veikia, o jūs vis tiek liktumėte nesupratę, nes šie klausimai glumina net profesionalus. Pati žinau atvejų, kai pas juos ateina itin alergiški vaikai, kuriems nepadeda net stipriausi vaistai. Praeina keli mėnesiai ir jie visiškai pasveiksta. Tokiam jaunam organizmui nereikia galingų preparatų, jam žymiai naudingiau vienas teisingas stumtelėjimas, nuo kurio jis pagyja pats. Tačiau kiekvienas atvejis yra individualus“, – tikina vaistininkė.

Skirtingus požiūrius atstovauja ir patys vartotojai: senoji karta homeopatinius vaistus naudoja itin retai, nes jais paprasčiausiai nepasitiki, o štai dažniausiai būtent taip gydytis nori jaunos šeimos, pačios bandančios gyventi kuo sveikiau ir to paties mokyti savo vaikus.

Rasti teisingus preparatus – ilgas procesas

Bandymą gydytis homeopatiniais vaistais kiek apsunkina ir faktas, jog tam būtina investuoti daugiau laiko. Anot vaistininkės, vienas vizitas pas homeopatą užtrunka bent kelias valandas, per kurias išsiaiškinama ne vien, kokias kitas priemones žmogus naudoja, bet ir sudaromas jo psichologinis tipas.

„Homeopatijai svarbus organizmo jautrumas. Jei žmogus kasdien vartoja migdomuosius, nesveikai gyvena ir geria daug kitokių vaistų, tokia švelni priemonė vargu ar padės. Todėl ji populiaresnė tarp, pavyzdžiui, veganų ir kitų sveikuolių – juos toks gydymas tiesiog geriau veikia“, – aiškina J. Skinderskienė.

Ar reikėtų tikėtis, kad netolimoje ateityje homeopatija populiarumu pasivys tradicinę mediciną? Nors pastebima, kad tokių preparatų populiarumas auga, ypač tarp jaunų žmonių, tačiau jie tikrai niekada nebus dominuojantys vaistų rinkoje.

„Visada bus dalis žmonių, kurie tikės ir rinksis homeopatiją. Bet kita, abejojančių grupė, visuomet išliks daug didesnė. Kodėl? Nes homeopatija veikia nepastebimai, kartais labai lėtai, jai reikia atitinkamo paties žmogaus gyvenimo būdo ir tikėjimo. Žinoma, daugeliu atvejų išgerti vieną tabletę ir iškart pasijausti geriau yra patogesnis variantas. Tačiau renkasi pats vartotojas, svarbiausia yra pasitarti su specialistais ir neužsiimti savigyda“, – reziumavo specialistė.