Miokardo infarktas – negrįžtamas širdies raumens dalies pakenkimas ir jo mirtis dėl deguonies trūkumo, kuris atsiranda dėl širdies kraujotakos pablogėjimo. Miokardo infarktas ištinka, kai širdį maitinančią vainikinę arteriją užkemša trombas – krešulys, susidarantis širdies arterijos vidinėje sienelėje.

Maždaug 95 procentai sergančiųjų miokardo infarktu nustatoma vainikinių arterijų aterosklerozė. Kai kraujagyslę užkemša trombas, tam tikra širdies dalis, negaudama deguonies, apmiršta ir liaujasi dirbusi. Kai krešulys ne visai užkemša kraujagyslę, o tik susiaurina jos spindį, tokia būklė vadinama nestabilia priešinfarktine būkle. Širdies raumuo žūva jau po 15 minučių, kai kraujagyslė užkemšama visiškai.

Šiurpi statistika kerta faktais. 744 Lietuvos vyrai iš 100,000 gyventojų miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Kai kitose Europos Sąjungos šalyse – 252 vyrai iš 100,000 gyventojų. Net 54 procentai Lietuvos gyventojų miršta nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Lietuvoje kasmet dėl miokardo infarkto gydoma daugiau nei 7000 žmonių.

Dusulys, silpnumas, diegliai krūtinėje yra pirmieji išeminės širdies ligos simptomai. Ši liga užklumpa ne tik vyresnius, bet ir jaunus žmones.

Laidoje gydytojas siūlė rinktis maistą, kuris padės išlaikyti švarias arterijas, neleis joms užsikimšti. Žinia, kad užsikimšusios arterijos yra dažniausia infarkto priežastis.

„Klauskite daktaro“ laidoje besisvečiavusi Onutė prieš metus patyrė infarktą: „Liga iki šiol nėra visiškai išgydyta, dar dvi kraujagysles reikia išvalyti“, – pasakojo moteris. Iš gydytojo A. Unikausko ir laidos vedėjos Rimantės Kulvinskytės žiūrovė Onutė ir kiti klausytojai sužinojo apie produktus, padedančius gerinti kraujo pratekėjimą kraujagyslėmis.

Anot gydytojo, vėžiagyvių, krevečių, austrių, midijų vartojimas padeda iš organizmo šalinti blogąjį cholesterolį. Šiuos produktus valgyti reikėtų tris kartus per savaitę maždaug po 85–100 gramų. Norint sumažinti blogojo cholesterolio kiekį taip pat pravartu valgyti po 2 kivius per dieną du mėnesius. „Kivių nauda širdžiai ir kraujotakai – nepamatuojama, šie vaisiai turi daug skaidulų ir yra itin naudingi virškinimui“, – kalbėjo A. Unikauskas.

Taip pat 3 kartus per savaitę naudinga valgyti brokolių, briuselinių kopūstų ir kitų kryžmažiedžių daržovių. Jas naudingiau ruošti garuose, tokiu būdu bus išsaugotos vertingos medžiagos. Vynuogių sultyse gausu antioksidantų, gerinančių kraujo tėkmę. Kuo tamsesnė vynuogių spalva, tuo sultys vertingesnės.

Apie tai, koks maistas gydo kraujagysles, daugiau – laidoje „Klauskite daktaro“.