Kiekvienais metais organizatoriai išradingai vizualizuoja šį klastingą odos susirgimą tam, kad paprastas žmogus suklustų ir, kad jam būtų nesunku atpažinus galimus odos navikus, laiku kreiptis pagalbos į medikus. Šių metų šūkis: „Reaguok laiku: pastebėk, atpažink, kreipkis“.

Lietuvos Euromelanomos kampanijos koordinatorė, Lietuvos dermatovenerologų draugijos prezidentė, VUL Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro vadovė, prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė sako: „Odos vėžį galima pastebėti atidžiai apžiūrint savo odą. Deja, žmonės Lietuvoje žiūrėdami į savo odą, dažniausiai nekreipia dėmesio į atsiradusius pakitimus. Mes raginame, jeigu aptikote ką nors įtartino, imkitės veiksmų, kreipkitės į gydytoją dermatologą!“

Pasak profesorės, Lietuvoje įvykusių pirmųjų septynių Euromelanomos dienos akcijų metu dalyvaudavo daugiau nei 60 dermatologų iš daugiau nei 40 įvairių Lietuvos gydymo įstaigų. Per tuos metus iš viso Lietuvoje buvo patikrinti 8125 pacientai, iš kurių apie 43 žmonių įtarta odos melanoma, apie 270 pacientų – epitelinis odos vėžys (plokščialąstelinis ar bazalinių ląstelių), beveik 700 aptikti atipiniai apgamai, kuriuos patarta šalinti.

„Statistika nedžiuginanti, Lietuvoje sergančiųjų melanoma kasmet tik daugėja. Nors pastaraisiais metais vis dažniau nustatomos ankstyvos melanomos stadijos, pastebime, kad pažengusių stadijų vis tiek nemažėja, o tai rodo, kad ne vienas susirgęs delsia, bijo, neigia ar neatpažįsta melanomos ir laiku nesikreipia pagalbos“, – komentavo situaciją prof. Matilda Bylaitė–Bučinskienė.

2015-ųjų metų Euromelanomos dienos kampanijos Lietuvoje vizualizacijai pasirinktas šviesoforas su ropojančia Euromelanomos boružėle. Tai signalizuoja – Reaguok laiku! Raudona šviesa – pastebėk odos dėmes ar naujai atsiradusius ir negyjančius darinius, geltona šviesa – atpažink ką matai; ir žalia šviesoforo spalva – veik, nebijok, neignoruok, o drąsiai kreipkis į specialistą, į dermatovenerologą. Nes kuo žmogus ankščiau kreipiasi pagalbos, tuo geresnės išgyvenamumo prognozės.

Lietuvos dermatovenerologai vieningai sutaria, kad Lietuvoje žmonėms vis dar trūksta žinių apie odos vėžio ir melanomos požymius, prevenciją, taip pat trūksta jų budrumo būti atsakingesniems už savo sveikatą, daugiau skirti dėmesio ligų profilaktikai bei savistabai. Jie dar kartą akcentuoja, kad melanoma – labai klastingas vėžys, sunku prognozuoti jo eigą. Ankstyva diagnostika – svarbiausia sėkmingam gydymui. Kuo vėliau žmogus kreipiasi, tuo sunkiau jam padėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)