Kas galėjo sukelti tokius pažeidimus? Nagų priauginimas, kaip teigiama, ar tiesiog grybelis? Į ką turėtų atkreipti dėmesį klientės, besikreipiančios į manikiūrininkus, DELFI klausė Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete higieninės ir dekoratyvinės kosmetologijos katedros lektorės Ramunės Budrienės.

Būsimoms manikiūrininkėms dėstančiai specialistei iš nuotraukos akivaizdu, jog nagai buvo priauginti, o dirbtinės plokštelės ilgai nešiojamos.

Kalta žaliamėlė pseudomona

„Pažeidimus sukėlė tarp nago guolio ir plokštelės įsimetusi žaliamėlės pseudomonos (lot. pseudomonas aeruginosa – DELFI) bakterija, kuri iš pradžių pasireiškia gelsvomis dėmėmis, o po to pažaliuoja ir net juoduoja. Galėjo ir kažkiek grybelio įsimesti, tačiau tos žalios dėmės – būtent minėtos bakterijos pasekmė“, – komentavo R. Budrienė.

Kaip pabrėžė specialistė, anaerobinė bakterija yra itin bjauri: „Kai pakliūva tarp nago ir plokštelės, kur nebėra deguonies, randa gerą terpę daugintis, tad net gali sukelti nago atrofiją. Labai dažnai būtent priauginant nagus sudaromos geros sąlygos šiai bakterijai daugintis“.

Kaip išvengti tokių sužalojimų? R. Budrienė patarė atsakingai rinktis grožio paslaugų teikėjus, o šiems – laikytis technologinio saugumo, antiseptikos reikalavimų.

Užleistas atvejis: nagai nepažaliuoja per savaitę

„Situacija, kurią matome nuotraukoje – labai baisi, nors socialiniuose tinkluose gali būti platinama tendencingai, norint įsiūlyti savas paslaugas. Bet kokiu atveju, tiesa ta, jog meistrė turėjo daug anksčiau pastebėti užkratą, nes nagai nepažaliuoja ne per savaitę“, – atvejį užleistu vadino dėstytoja.

R. Budrienė iš nuotraukos negalėjo pasakyti, ar klientės nagai pažeisti negrįžtamai. „Pakitimai gali būti labai rimti, ataugęs nagas gali niekada nebebūti toks lygus, gražus, gali turėti įvairių ertmių, kurios patogi terpė įvairiems grybeliams veistis“, – komentavo specialistė, panašiu atveju, kaip šis, patardama neužsiimti savigyda ir pasikonsultuoti su dermatologu.

Kilus menkiausia įtarimui šalina priaugintus nagus

Technologiškai teisingai atliekant nagų priauginimo procedūrą žaliamėlė pseudomona nepapuola tarp nago ir plokštelės.

Pasak DELFI pašnekovės, kad klientei kažkas ne taip, manikiūrininkė turėjo pastebėti atlikdama nagų korekciją: „Specialistui neturėjo prasprūsti pro akis geltonos dėmelės ant nago, kai jis atauga ir atliekama jo korekcija. Kilus menkiausiam įtarimui priauginti nagai iš karto pašalinami. Jei sąlygų bakterijai daugintis nebėra, net nereikia specialaus gydymo“.

Dėstytoja mano, jog klientai yra sąmoningi ir supranta, kad jei eina pas bet ką į namus pigiau prisiauginti nagų, gali visko būti. „Kreipiantis į grožio saloną tikimybė, kad bus suteikta nekokybiška paslauga – mažesnė, nes grožio salonus nuolat tikrina higienos centro darbuotojai ir stebi, kaip laikomasi higienos reikalavimų, kaip atliekamos procedūros ar paisoma aprašų. Man sunku tikėti, kad specialistas galėtų privesti prie tokios situacijos, kaip matome“, – apibendrino R. Budrienė.

Tai gali atsitikti bet kam

DELFI pavyko susisiekti su nagų meistre, kuri feisbuke išplatino nuotraukas su pažeistas nagais. Kaip sakė moteris, prieš šventes ji norėjo atkreipti klienčių dėmesį, kad taip būna.

Nagų meistrų trenere prisistačiusiai specialistei teko konsultuoti kelis žmones, kurie kreipėsi pagalbos dėl sugadintų nagų. „Tai gali nutikti dirbant bet kuriam meistrui, jeigu neteisingai paruošiamas nagas ir dedant gelį patenka oro“, – paaiškino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)