Dermatologė trichologė Gitana Šabūnienė atkreipė dėmesį, jog tiesinant plaukus dabar madingu brazilišku būdu be chemijos neapsieinama, nes keratiną vis viena reikia įvesti į plauką.

„Pats plaukas sudarytas keratino pagrindu: didžiausią dalį sudaro ši medžiaga, šiek tiek vandens ir mikroelementų. Natūralus keratinas, kuris saugo plauką, išoriniame sluoksnyje padengtas žvyneliais. Ar mes norėtume į plauką įvesti keratiną ar dažą, turime cheminiu būdu tuos žvynelius pakelti. Gali būti taip, kad po minėtų procedūrų tie žvyneliai ir liks šiek tiek pakilę“, - aiškino G. Šabūnienė.

Jei taip atsitinka, gydytojos žodžiais, iš plauko pradeda garuoti vanduo. Netekęs drėgmės plaukas pradeda lūžti, plaukų plovimo metu į jį lengviau patenka ir lengviau palieka vanduo, todėl plaukas tampa porėtas.

Blakstienos ne priauginamos, o priklijuojamos

Kalbėdama apie blakstienų priauginimą, gydytoja patikslino, kad tokiu atveju blakstienos yra mechaniškai prilipdomos.

Tiesa, dramatiška blakstienų klijavimo istorija vienai moteriai baigėsi labai liūdnai. Kaip jau rašė DELFI, per anksti atsimerkusiai salono klientei stiprūs blakstienų klijai stipriai nudegino akies voką.

„Jei blakstienų priauginimas atliekamas profesionaliai, procedūra lyg ir neturėtų pažeisti pačių blakstienų, nors kai kurios moterys pastebi, kad blakstienos pasidaro silpnesnės. Vis dėlto, sunku pasakyti, ar tai tiesa, ar jos tiesiog įpranta prie kitokio savo vaizdo“, - nesiėmė spręsti trichiologė G. Šabūnienė.

O štai blakstienas ilginantys serumai, gydytojos žodžiais, yra daug metų medicinoje naudojami vaistai, kurie skatina plauko augimą.

„Buvo pastebėta, jog lašinant vaistus, skirtus glaukomai gydyti, aplink akis tankėdavo plaukuotumas. Grožio pramonė tai išnaudojo, skatindama blakstienų augimą. Tačiau ar ši priemonė ateities sąskaita bus išsėmusi blakstienų augimo atsargas - nežinia. Tai bus aišku tik po kokių dešimties metų“, - komentavo DELFI pašnekovė.

Kodėl retėja net jaunų merginų plaukai?

Plaukų specialistė atkreipė dėmesį į tai, kad pastaruoju metu vis daugiau moterų kreipiasi ne tik dėl lėtinio plaukų slinkimo, bet ir dėl jų retėjimo.

G. Šabūnienė naują tendenciją linkusi sieti su nuolatiniu stresu ir pasikeitusia mityba. Gydytojos nuomone, plaukų retėjimą gali paskatinti maisto pramonėje naudojami augimo hormonai.

„To negaliu konstatuoti ir plačiau komentuoti, tik pastebėjau, kad labai atjaunėjo tokių pacienčių kontingentas. Plaukų retėjimas nebėra klimakterinio laikotarpio bėda, plaukai slenka ne tik moterims po nėštumo ir gimdymo. Kreipiasi ir visai jaunos, negimdžiusios moterys su retais plaukais ir ši tendencija tikrai linkusi aštrėti“, - konstatavo G. Šabūnienė.

Paklausta, kiek tam įtakos gali turėti plaukų dažymas ir ankstyvas kitų cheminių medžiagų naudojimas, gydytoja sakė kol kas nemačiusi tai įrodančių mokslinių duomenų.

„Dažas lieka ant odos, neprasiskverbia pro jos barjerą ir neturėtų lemti plaukų retėjimo bei slinkimo. Bent dabar manoma, kad išoriškai naudojama kosmetika negali turėti įtakos plauko šaknims, tačiau po kelerių metų nuomonė gali ir pasikeisti“, - sakė gydytoja.

Saulė veikia kaip šviesinantys dažai

Paklausta, kokių plaukų priežiūros priemonių ji kategoriškai patartų atsakyti, gydytoja minėjo tik tai, kad turintiems pleiskanojančią galvos odą reikėtų vengti želė ir plaukų putų, kuriose yra sausinančio spirito.

„Jei oda ne probleminė, kokybiškos grožio priemonės neturėtų sukelti sudirgimų“, - pabrėžė G. Šabūnienė.

Vasarą būnant saulėje, paplūdimyje daktarė patarė nepamiršti galvos apdangalų. Ypatingai, jei plaukai dažyti ar šviesinti.

„Saulė veikia kaip šviesinantys dažai, jie sausina ir skatina plauką trupėti“, - atkreipė dėmesį gydytoja dermatologė.

Kuo skiriasi gelinis ir paprastas nagų lakavimas?

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete higieninės ir dekoratyvinės kosmetologijos studentams dėstanti Ramunė Budrienė įsitikinusi: visa, kas nenatūralu, turi antrą pusę. Tai pasakytina ir apie šiuo metu „ant bangos“ esantį gelinį nagų lakavimą bei tam tikruose sluoksniuose vis dar populiarų nagų priauginimą.

Rūta Gancevičienė
Beje, dėl pastarojo sukeltų negalavimų į sveikatos specialistus kreipiasi nemažai moterų. „Dėl gelinio nagų lakavimo neteko susidurti su problemomis, bet dėl nagų klijavimo - dažnai“, - DELFI sakė Bendrosios ir estetinės dermatologijos klinikos direktorė dr. Rūta Gancevičienė.

„Pasak dermatovenerologės, nagų klijavimai kai kurioms pacientėms baigėsi grybeliniais susirgimais, infekcijomis. „Todėl, man atrodo, dabar tų klijuojamų nagų moterys jau atsisako“, - pastebi dr. R. Gancevičienė.

Vilniaus kolegijos dėstytojos R. Budrienės teigimu, bet koks lakavimas nėra sveikata nagui, nes nago plokštelės padengiamos chemine medžiaga, ar ai būtų gelis, ar akrilas, ar bet koks lakas. O natūralių lakų kol kas niekas nesugalvojo.

Rekomenduoja subraižyti nagą

„Gelio lakavimo technika gali būti dvejopa - arba pašiaušiant, arba nepašiaušiant nago plokštelę ir tai priklauso nuo gelio gamintojo. Kai kurie gamintojai prieš dengimą geliu rekomenduoja nuimti ne tik riebų sluoksnį, bet ir pašiaušti nago plokštelę - ją subraižyti, kad gelis geriau laikytųsi. Kiti gamintojai pataria plokštelės neliesti, bet padengti nagą, kaip laku“, - atkreipė dėmesį dėstytoja.

O štai nago priauginimo technikoje pašiaušimas neišvengiamas.

„Bet koks nago pašiaušimas ar dažų sluoksnio nuėmimas kenkia. Jeigu nago plokštelės neliečiam, o iš karto lakuojam, tai yra saugiau, tačiau tiek paprastą, tiek gelinį laką reikia nuimti. Akrilą taip pat galima sutirpdyti tame pačiame acetone, nes acetate netirpsta nei gelis, nei akrilas. Acetatas yra saugesnis, nes ne toks skvarbus kaip acetonas, kuris gali apdeginti odą. Tačiau juo galima nuimti tik laką“, - skirtumus vardijo Vilniaus kolegijos dėstytoja.

Nagų dekoravimo priemones specialistė patarė rinktis atsižvelgiant ne tik į jų padengimo technologiją, bet ir į tai, kaip nago plokštelė veikiama nuimant medžiagą. Kai kurios priemonės nusiima tik su viršutiniu nago sluoksniu.

Kai kurie geliai nenusivalo

Paklausta, kaip išlaikyti balansą - ir gražiai atrodyti, ir nepakenkti sau, Vilniaus kolegijos lektorė pripažino, jog „to balanso kaip ir nėra“.

„Aišku, pirmiausia reikėtų rinktis patikimą kompaniją, nes rinka siūlo labai daug produktų, tarp kurių yra ir neaiškių. Profesionalui labai svarbu, kaip nagų dekoravimo priemonė dengiasi, kaip laikosi. Tačiau labai svarbu ir kaip ji nusiima“, - atkreipė dėmesį R. Budrienė.

„Yra tokių lakų ir gelių, kurie iš tiesų labai gerai laikosi, bet juos nuimti yra didžiulė problema. Pavyzdžiui, šiandien sulaukiau atgarsių apie lenkišką gelį, kurio labai graži spalva, gerai laikosi, o kai reikėjo nuimti, pasirodė, kad visiškai acetone netirpsta, reikia nupoliruoti“, - pateikė pavyzdį būsimiems manikiūrininkams dėstanti lektorė, pridurdama, jog kartais nuimant nagų dekoravimo priemones tenka paaukoti ir viršutinį nago sluoksnį.

Geriausias vaistas - poilsis

Jei taip nutiko, R. Budrienės žodžiais, geriausias vaistas - duoti nago plokštelei pailsėti, nesvarbu, kad suminkštėjusio nago vaizdas nėra pats geriausias.

Paklausta, kodėl po gelinio lakavimo nagai kartais įgauna gelsvą ar kitokį atspalvį, Vilniaus kolegijos dėstytoja dėl to kaltino lako kokybę. „Kokybiško lako ar gelio pigmentas tikrai labai retai prasiskverbia ir įsigeria į nago plokštelę, kuri yra porėta“, - sakė DELFI pašnekovė.

Merginoms ir moterims dėstytoja patarė labai atidžiai rinktis specialistą, nes „kuo patikimesnis meistras, tuo patikimesnėmis priemonėmis dirba“.

Negyvų ląstelių dariniai

Lygindama nagų ir plaukų dažymą, R. Budrienė atkreipė dėmesį, jog „nagas ir plaukas - negyvų ląstelių darinys, todėl niekas negali uždrausti kaip nori su jais elgtis.

„Tačiau plaukų tiesinimas ar laminavimas naudojant chemines medžiagas nėra sveikata ir nesvarbu, kad reklamoje akcentuojamas minėtų priemonių natūralumas. Tai - madingi dalykai. Tarp gamintojų didelė konkurencija, tad savo produktus jie reklamuoja kaip išmanydami. Vis dėlto, pasinagrinėjusi produktų sudėtį vienareikšmiškai galiu sakyti, kad jie negali būti sveikata“, - sakė dėstytoja.

Sutaupo 250 litų

Grožio salone Braziliškas plaukų tiesinimas kainuoja iki 400 litų, tačiau, kaip DELFI sakė šią grožio procedūrą pamėgusi vilnietė Lina, ne tik ji, bet ir jos sesė bei mama brazilišką plaukų tiesinimo procedūrą daro pas „tokią mergaitę“ namuose ir už tai moka po 100 arba 150 litų.

„Nemanau, kad salone geriau padaro, o kaina didesnė dėl to, kad reikia susimokėti ne tik už kirpėjos darbą, bet ir už patalpų nuomą, reklamą, mokesčius“, - vardijo mergina.

Informaciją apie madingą plaukų tiesinimo procedūrą Lina tikrino internetiniuose forumuose. Pirmą kartą ryžosi ir nepasigailėjo, nes „plaukai nesivelia, nesipučia, labai gražiai atrodo, o vieno tiesinimo užtenka trims mėnesiams“.

Paklausta, ar nebijo, kad chemija pakenks jos plaukams, vilnietė sakė, jog ši procedūra kenksmingesnė kirpėjoms, todėl tiesindamos klientėms plaukus jos visada dėvi kaukes.

Klesti namudininkai

Namudinio paslaugų teikimo situacija rinkoje šiuo metu yra labai gaji. Tačiau Vilniaus kolegijos dėstytojos R. Budrienės žodžiais, paslaugos kokybė labiau priklauso ne nuo to, kur ji atliekama, bet nuo specialisto profesionalumo ir atsakomybės prieš klientus.

„Internete galite kiek norite rasti skelbimų apie plaukų tiesinimą, priauginimą ar gelinį lakavimą. Aišku, tikras meistras gali dirbti prabangiame salone, kur daug pinigų išleidžiama reklamai ir salonui išlaikyti, tačiau žmogus gali labai kokybiškai, su gerais produktais dirbti ir namuose“, - sakė Vilniaus kolegijos dėstytoja, studentams pabrėžianti, kad jų darbas visų pirma reikalauja didelės atsakomybės ar atidos.

Anot Bendrosios ir estetinės dermatologijos klinikos direktorės dr. R. Gancevičienės, pastaruoju metu suklestėjęs estetikos kultas, o grožio procedūras daro „kas tik nori ir kur nori“, todėl nepageidaujamų pasekmių tikrai yra.

Be medikų pagalbos neišsiverčia moterys, kurioms neprofesionalai leidžia nežinia kur pirktus raukšles lyginančius preparatus. Kai kurios pačios perka produktus internetu ir atėjusios į kliniką prašo, kad medikai juos panaudotų.

„Tačiau mes to net negalime daryti - tai prieštarautų bet kokiai atsakomybei ir etikai“, - pabrėžė R. Gancevičienė.

O štai namuose gaminamiems kremams aštrios kritikos dermatovenerologė neišsakė. „Kiekvienai moteriai nuo kiekvieno produkto gali kažkas atsitikti: alergizuoti ar atsirasti kontaktinis odos uždegimas. Gaminančios namuose kremus negali to numatyti. Kita vertus, tai gali atsitikti ir su bet kokiu parduotuvėje pirkti kremu“, - sakė gydytoja R. Gancevičienė, pabrėždama, jog svarbu ne tik atrasti savo produktą, bet ir pasirūpinti, kad jis nebūtų užterštas, nes bakterijos labai greitai dauginasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (896)