Akrilamidas gaminasi, kai krakmolingi produktai skrudinami kepami ar verdami taukuose labai aukštoje temperatūroje per ilgai, informuoja BBC.

JK Maisto standartizavimo agentūra (MSA) rekomenduoja paisyti vagio gaminimo rekomendacijų ir per daug neskrudinti maisto, ypač krakmolingų produktų.

Tiesa, kaip pranešė Vėžio tyrimų institutas, neįrodyta, kad skrudinti produktai didina vėžio riziką žmonėms.

MSA taip pat nerekomenduoja laikyti bulvių ir pastarnokų šaldytuve, nes esant žemai temperatūrai, šiose daržovėse didėja cukraus kiekis, taigi gaminant gali pasigaminti daugiau akrilamido.

Akrilamido yra daugelyje maisto produktų, jis natūraliai gaminasi kepant ar verdant.

Daugiausia akrilamido yra krakmolinguose produktuose, keptuose aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje, pvz., bulvių traškučiuose, duonoje, pusrytiniuose dribsniuose, biskvituose, pyraguose ir kavoje.

Akrilamidas gaminasi ir namuose kepant keptuvėje, orkaitėje ar verdant riebaluose krakmolingus produktus – bulves, bulvių traškučius, duoną ir pastarnokus.

Kai duona skrudinama, akrilamido pasigamina daugiau. Kuo tamsiau paskrudinta duona, tuo daugiau yra akrilamido.

Skrudinant iš duonoje esančio cukraus, amino rūgščių ir vandens susidaro akrilamidas.

MSA praneša, jog neaišku, kokį kiekį akrilamido gali toleruoti žmogus, tačiau bet kokiu atveju mano, kad mes suvartojame per daug akrilamido.

Galimi vėžio sukėlėjai

Taigi siekiant apsaugoti žmonių sveikatą, patariama įvesti bent mažų pokyčių gaminant maistą:

1.Krakmolingus produktus – bulves, duoną, šakniavaisius – skrudinkite, kepkite iki švelniai gelsvos spalvos.

2. Žalių bulvių nelaikykite šaldytuve – laikykite jas vėsioje vietoje, kur temperatūra – daugiau nei 6 laipsniai šilumos.

3. Kepdami orkaitėje bulvių traškučius, bulves, pastarnokus, šildydami picą ir pan., laikykitės gaminimo rekomendacijų.

4. Maitinkitės sveikai, subalansuotai, per dieną suvalgykite penkias porcijas daržovių ir vaisių, taip pat valgykite krakmolingųjų angliavandenių.

Kokia rizika?

Tyrimai su gyvūnais parodė, kad akrilamidas yra toksiškas DNR ir sukelia vėžį. Taigi mokslininkai mano, kad lygiai tokia yra akrilamido grėsmė žmonėms tiesa, konkrečių įrodymų jie dar neturi.
Dėl akrilamido didėja vėžio rizika, jis veikia nervų ir reprodukcines sistemas.

Tiesa, pavojingas tampa tam tikras kiekis akrilamido. Na o kai kurie mokslininkai abejoja, ar apskritai jis kelia pavojų žmonių sveikatai.

Kembridžo universiteto profesorius Davidas Spiegelhalteris abejoja, ar tinkama viešinti įspėjimą dėl akrilamido grėsmės. Jis teigė: „Net suaugusiems, kurie suvartoja didelį kiekį akrilamido, reikėtų jo suvartoti 160 kartų daugiau, kad būtų padarytas poveikis, kuris gali sukelti auglius pelėms. MSA nepateikė nei akrilamido žalos įrodymų, nei įrodymų apie jo sumažinimo naudą.“

Rūkantieji suvartoja akrilamido tris–keturis kartus daugiau nei nerūkantieji, nes tabako dūmuose yra akrilamido.

MSA bendradarbiauja su maisto gamybos pramone, siekdama suamžinti akrilamido kiekį perdirbtuose maisto produktuose.

Nuo 2007 iki 2015 m. pasiektas progresas ir rasta įrodymų, kad visoje Britanijoje akrilamido sumažinta apie 30 proc.

MSA direktorius Steve‘as Wearne‘as teigė, jog dauguma žmonių nė nežinojo apie akrilamido egzistavimą.

„Norime, kad mūsų kampanija pabrėžtų šį klausimą ir kad vartotojai žinotų, kaip sumažinti akrilamido vartojimą, neatsisakant krakmolingų angliavandenių bei daržovių, kaip rekomenduojama. Reikalingos išsamesnės žinios apie realią akrilamido grėsmę, vyriausybės, maisto pramonės bei kitų laukia didelis darbas, siekiant sumažinti akrilamido vartojimą.“

Kaloringi bulvių traškučiai

Vėžio tyrimų agentūros atstovė Emma Shields pripažįsta, kad maiste esantis akrilamidas gali būti siejamas su vėžiu, tačiau ji sako, kad jo poveikis žmonėms dar neaiškus, nėra iki galo ištirtas.
„Kad būtų saugiau, žmonės gali sumažinti suvartojamo akrilamido kiekį sveikai, subalansuotai maitindamiesi – t. y. valgydami mažiau bulvių traškučių, sausainių, kurie ir yra pagrindiniai akrilamido šaltiniai.“

Ji pabrėžė, kad vėžį didina ir daug kitų veikslių – rūkymas, nutukimas ir alkoholis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)