Mokslininkų tyrimai galėtų padėti paaiškinti, kodėl organizme pasikeičia ląstelės, kurios yra nutukimo priežastis, o nutukusiems žmonėms išsivysto tam tikrų rūšių vėžys, informuoja independent.co.uk.

„Jau daug metų skelbiama apie epidemiologinę sąsają tarp riebaus maisto ir žarnų vėžio, tačiau minėti slapto mechanizmo niekas neįžvelgė“, – teigė medikė, tyrimo, išspausdinto leidinyje „Nature“ vadovė Semir Beyaz.

„Mūsų tyrimas pirmą kartą parodė tikslų mechanizmą, kaip gausiai valgomas riebus maistas veikia žarnyno kamieninių ląstelių funkcionavimą ir kaip dėl to poveikio susiformuoja augliai“, – teigė S. Beyaz.

Bandomąsias peles 9 – 12 mėnesių šėrė išskirtinai riebiu maistu, kuriame buvo 60 proc. riebalų. Įprastoje vakarietiškoje mityboje riebalai sudaro 20 – 40 proc. Tyrimas parodė, kad riebiai šertos pelės buvo dvigubai sunkesnės už normaliai šertas peles, be to, joms žarnyne atsirado auglių.

Tyrėjai išsiaiškino, kad didelis suvalgytų riebalų kiekis padidino žarnyno kamieninių ląstelių – motininių ląstelių, kurios išsivysto tam tikrame žarnų audinyje – kiekį, taip pat didina kitų ląstelių skaičių, kurios pradėjo funkcionuoti kaip kamieninės ląstelės.

Būtent kamieninės ląstelės ir su kamieninėmis supanašėjusios ląstelės pradeda nekontroliuojamai dalintis ir tampa vėžiniais augliais. Visa tai paaiškina, kodėl daug riebaus maisto didina žarnų vėžio riziką.

Biologijos profesorius Davidas Sabatinis aiškino: „Valgant daug riebaus maisto tos nekamieninės ląstelės įgyja kamieninių ląstelių ypatybių, taigi jos transformuojasi ir suformuoja auglį.“

Įvairių rūšių vėžys išsivysto dėl ląstelių pokyčių, kurie skatina ląsteles nekontroliuojamai daugintis. Kamieninės ląstelės irgi gali nuolat daugintis, tačiau tai vyksta kontroliuojamai. Taigi bet kas, paverčiantis paprastą ląstelę kamienine ląstele turi potencialą sukelti auglius, teigia tyrėjai.

„Daug riebaus maisto pakeičia ne tik kamieninių ląstelių biologiją, bet ir nekamienines ląsteles, o visa tai sukelia auglių susiformavimą, – aiškino vienas iš tyrėjų Omeras Yilmazas. – Norėjome suprasti, kaip ilgai ir gausiai riebiai valgant daroma įtaka kamieninių ląstelių biologijai ir kaip tokie mitybos sukelti kamieninių ląstelių pokyčiai daro įtakos auglių žarnyne formavimuisi.“

Nutukusių pelių žarnyno ląstelės buvo pašalintos ir patalpintos į laboratorinius indus. Motininės ląstelės, išskirtos iš kamieninių ląstelių, atsistatė iki pradinės būklės. „Tai labai svarbu, nes žinoma, kad dažniausiai žarnyno kamieninės ląstelės mutuoja ir suformuoja auglius“, – sakė O. Yilmazas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)