Jeigu kiekvieną mielą dieną visus metus suvalgote po pakelį bulvių traškučių, sveikatai padaroma žala prilygsta išgertiems penkiems litrams kepimui skirto aliejaus.
Bulvių traškučiai
© Shutterstock nuotr.

Nemalonią tiesą apie šiuos užkandžius atskleidė „The Daily Mail“.

Galite netikėti, tačiau faktai kalba patys už save – bulvių traškučiai sukelia ne tik nutukimą ir yra atsakingi už tikrą širdies ligų ir kraujagyslių ligų epidemiją, bet ir siejami su dar negimusių mažylių vystymosi sutrikimais, vaikų hiperaktyvumu ir vėžiu.

Gal grėsmė ir nebūtų tokia didelė, jeigu žmonės šių užkandžių valgytų mažiau, tačiau pastaraisiais metais jų vartojimas sparčiai auga.

Praėjusią savaitę paviešinti vienos Jungtinėje Karalystėje atliktos apklausos rezultatai atskleidė, jog trečdalis britų vaikų bulvių traškučius valgo kiekvieną mielą dieną. O net du trečdaliai vaikų bulvių traškučiais mėgaujasi net kelis kartus per savaitę.

Tiesą sakant, per metus vien Jungtinėje Karalystėje nuperkami 6 milijardai bulvių traškučių pakelių – tai reiškia, jog kas tris minutes nuperkamas vienas pakelis arba vienam žmogui per metus tenka 100 pakuočių šio sveikatai žalingo užkandžio.

Jeigu vaikas kiekvieną mielą dieną suvalgo po pakelį traškučių, tai tas pats, kas per metus išgerti penki litrai kepimui skirto aliejaus. Apie riebalus, druską, cukrų ir konservantus, kuriais bulvių traškučiais kaip reikiant aprūpinti, turbūt neverta ir kalbėti.

Spalvingos ir akį traukiančios bulvių traškučių pakuotės iš tikrųjų slepia tikrą siaubą, apie kurį kartais net nesusimąstome.

Apie bulvių traškučių siaubus atvirai kalba naujos knygos „Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us.“ autorius Michaelas Mossas.

Specialisto atlikti tyrimai atsikleidė, kaip per metų metus maisto gamintojai bulvių traškučius iš saikingai viliojančio užkandžio pavertė produktais, skirtais sukelti mums priklausomybę.

Kai burnoje atsiduria bulvių traškutis, aiškina specialistas, tą pačią sekundę pajuntame druską. Tai pojūtis, kurį druskos pramonės vadina „skonio proveržiu“.

Šiuolaikiniuose bulvių traškučiuose taip pat gausu riebalų, kuriuos gamintojai vadina palaima skonio receptoriams. Trumpiau tariant, į burną įsidėję bulvių traškutį, pasijuntame tarsi ką tik suleidę dantis į švelnų ir gardų sūrį.

Riebalus pajusti padeda trišakis nervas, esantis mūsų burnoje. Jis informaciją apie juntamą malonumą perduoda smegenims. Kuo didesnį malonumą pajunta skonio receptoriai, tuo labiau geidžiame tų nelemtų bulvių traškučių. Prie druskos ir riebalų dar pridėkime cukrų ir gausime pavojingą trio. Būtent šių trijų skonių mūsų smegenys dažniausiai ir geidžia, sako knygos autorius.

Tačiau pats pavojingiausias šiuolaikinių bulvių traškučių ginklas yra jų traškumas.

„Tyrimas atskleidė: kuo bulvių traškutis traškesnis, tuo labiau jo geisite“, - konstatuoja M. Mossas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ispanijoje įvykdyta dar viena ataka, penki teroristai nušauti yra sužeistų (12)

Ispanijos pajūrio kurorte Kambrilse penktadienį paryčiais automobiliui „Audi“ įsirėžus į...

Orai: po tikros karščio bangos vėl teks ieškotis megztinio (12)

Vasara tempo nemažina ir jau artimiausiomis dienomis vėl sulauksime tikros karščio bangos: oras...

„Lietuvos įtakingiausieji 2017“: žurnalistai (4)

Ir šalies elitas, ir visuomenė vieningai sutaria dėl įtakingiausių šalies žurnalistų. Sąrašo...

Teroristinis išpuolis Barselonoje: aukų skaičius dramatiškai išaugo nuolat pildoma (786)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: sulaikyti du įtariamieji (269)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (29)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (43)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

„Sūduva“ po pertraukos neatlaikė Bulgarijos čempionų spaudimo (175)

Bulgarijos čempionai parodė savo meistriškumą. Paskutinio UEFA Europos lygos atrankos varžybų...

Lietuvoje pristatyta įspūdinga aukštosios mados Indijos kolekcija (15)

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įvyko neeilinis mados renginys. Indijos nepriklausomybės dienos...