Anot jos, vaistinėse galima įsigyti įvairių rūšių sveikatos testų, tačiau jie tikrai nepakeis vizito pas gydytoją.

Kuo naudingi namuose atliekami greitieji sveikatos testai?

– Namų sąlygomis atliekami greitieji testai žmogui suteikia vertingos informacijos apie jo sveikatos būklę. Juos naudoti paprasta, dažniausiai užtenka kraujo lašo arba šlapimo mėginio. Šiuos testus žmogus renkasi dėl konfidencialumo, sąlyginai nedidelės kainos ir gana paprasto gautų rezultatų interpretavimo.

Tarkime, žmogui lyg ir kažką skauda, bet dėl smulkmenos jis nenori eiti į polikliniką arba nuo registracijos iki vizito pas gydytoją reikia laukti keletą savaičių. Savo sveikata besirūpinantis žmogus namie gali atlikti įvairius medicininės diagnostikos testus. Bet norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad testas išlieka testu, ir jis jokiu būdu neprilygsta gydytojo atliekamai ligos diagnostikai.

Ar tokių testų galima įsigyti vaistinėse?

– Taip. Svarbu, kad vaistininkas paaiškintų, kaip jais naudotis. Taip pat jų galima įsigyti internetinėse vaistų parduotuvėse.

Kaip skirstomi tokie testai?

– Norėčiau išskirti du namuose atliekamų testų tipus – „Test Kit“ ir „Collection Kit“. Atlikdamas „Test Kit“ asmuo paima šlapimo ar kraujo mėginį ir, atsižvelgdamas į nurodytą instrukciją, pats interpretuoja gautus rezultatus. Atlikus „Collection Kit“ testą, paimta tiriamoji medžiaga siunčiama į laboratoriją, o rezultatai po keleto dienų ar savaičių pranešami telefonu arba internetu.

Kokius negalavimus ar ligas įtardamas žmogus gali atlikti namuose testą?

– Šiuo metu vaistinėse jau galima įsigyti įvairių rūšių diagnostinių testų, skirtų lytinių bei urologinių ligų, sifilio, chlamidiozės, pienligės, infekcinių ligų, ŽIV, Laimo ligos, A grupės streptokokų, rotavirusinės infekcijos diagnozei. Taip pat būna testų, skirtų vėžinių susirgimų, ankstyvos žmogaus papilomos viruso, prostatos ir storosios žarnos vėžio diagnozei.

Dar būna virškinamojo trakto, endokrininių sutrikimų, alerginių susirgimų, taip pat šeimos planavimo, narkotinių medžiagų diagnostikos testai. Pastarieji labai aktualūs jaunimui. Galėčiau paminėti ir kraujo krešėjimo rodiklių, imuniteto diagnostikos testus, kurie parodo geležies stoką arba atsparumą stabligei.

Tarkime, žmogus įtaria vieną iš paminėtų ligų. Nuėjęs į vaistinę, jis nusiperka testą, atlieka jį pagal instrukcijas ir mato, kad testas neigiamas. Ar galima pasikliauti tokiu testu ir ramiai gyventi toliau?

– Svarbiausias reikalavimas – skaityti ir nuosekliai laikytis instrukcijos. Testo rezultatą (nesvarbu, ar jis teigiamas, ar neigiamas) vis tiek reikia aptarti su sveikatos priežiūros specialistu. Diagnostinis tekstas, kuris atliekamas namie, yra pirminė informacija arba signalas apie sveikatos būklę. Tačiau labai svarbu suprasti, kad vien testo rezultato neužtenka.

Atlikti tikslią ir kompetentingą diagnozę gali tik gydytojas. Medicininio išsilavinimo neturintis asmuo gali klaidingai interpretuoti testo rezultatus.

Esama rekomendacijų ir patarimų, kurių žmogui rekomenduojama laikytis, atliekant testus namuose. Kokie tie patarimai ir kam jie reikalingi?

– Jie reikalingi tam, kad gautume kuo tikslesnį testo rezultatą. Išskirčiau tokius patarimus. Pirmiausia, prieš naudojant testą, reikia patikrinti jo tinkamumo naudoti laiką, skaityti instrukcijas ir nuosekliai laikytis reikalavimų, kad testo rezultatai būtų kuo tikslesni.

Jei testo rezultatai kelia abejonių, būtina kreiptis į pirminės sveikatos priežiūros specialistą ar net gamintoją, naudoti kuo tikslesnius matavimo prietaisus. Jei turite regos sutrikimų ar judėjimo problemų, norint atlikti diagnostinį testą siūloma kreiptis pagalbos į kitą asmenį. Ir, žinoma, norint išsklaidyti abejones, verta pasikonsultuoti su šeimos gydytoju.