Varėnos nederlingose žemėse Petras Tiknevičius pirmuosius topinambus pasodino prieš septynerius metus ir ekologiškai augina lig šiol. Šiemet iš 6 hektarų tikisi prikasti arti 20 tonų.

Žemę nuolat merkę lietūs topinambams išėjo tik į naudą.

„Derlius – puikus, stovint topinambų lauke – manęs net nesimato. Aš esu patenkintas, juo labiau, kad topinambai kaip tik dabar greičiausiai auga. Kokį lapkričio mėnesį turėsiu didelį derlių“, – teigė Varėnos rajono ūkininkas P. Tiknevičius.

Topinambai – nereiklus augalas, jo dažniausiai nepuola ligos ir kenkėjai. Topinambų nenukasus vėlų rudenį, jie gerai peržiemoja ir gali būti kasami ankstyvą pavasarį.

Aleksandro Stulginsko universiteto mokslininkai su topinambais eksperimentuoja bene dešimtmetį, kuria produktų receptūras. Gumbuose gausu vitaminų ir mineralų.

„Jie turi visą Mendelejevo lentelę, mikro ir makro elementus. Gausu amino rūgščių, ko organizmas nepasigamina. Juose dominuoja polisacharidai, inulinas, kuris skirtas cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Būtent inulino randama apie 20 procentų“, – sakė A. Stulginskio profesorė Elvyra Jarienė.

Topinambų gumbai galėtų būti geras pašaras arkliams ir kiaulėms. Antžeminė šių augalų dalis tarnauja, kaip gerai supūvanti žalioji trąša.