Didelę įtaką gyventojų sergamumui turi patalpų mikroklimatas. Patalpose mikroklimatą lemia trys pagrindiniai oro veiksniai – temperatūra, drėgmė ir judėjimas. Visų jų veikimas formuoja mūsų šiluminę savijautą patalpose. Patalpų oras tampa grynesnis bei švaresnis dažnai vėdinant. O vėdinti galima ne tik natūraliu, bet ir dirbtiniu būdu – oro kondicionieriais.

Oro kondicionierių varginant karščiui įsijungiame automobilyje, biure, namuose. Kai už lango kaitra, vėsesnio oro gūsis tampa tikra palaima, nors kartais jis gali būti ir ligos priežastimi. Tačiau daug kas priklauso nuo žmogaus užsigrūdinimo: kuo jis labiau užsigrūdinęs, tuo mažesnę įtaką turi temperatūros skirtumai tarp kondicionuoto ir lauko oro. Žinoma, jei lauke svilina karštis, o kondicionierius orą atvėsina iki maksimumo, toks kontrastas gali pakenkti net ir didžiausio sveikuolio kvėpavimo takams.

Oro kondicionieriumi reikėtų naudotis protingai, išvengiant per didelio temperatūros kontrasto, kad nebūtų pakenkta ne tik kvėpavimo takų gleivinei, bet ir akims.

Temperatūrų skirtumai veda ligos link

Vasarą kondicionierius – išties puikus išradimas. Tačiau jį naudojant derėtų laikytis pagrindinės taisyklės – lauko ir vidaus temperatūrų skirtumas turėtų būti ne didesnis kaip 6 laipsniai. Juk susergame būtent dėl staigių temperatūros pokyčių. Karščio ir tvankumos iškankinti žmonės stengiasi atsisėsti kuo arčiau kondicionieriaus, o tiesioginis oro srautas kartais gali būti vos 8 laipsnių šilumos.

Temperatūros skirtumas sėdint prieš vėsaus oro srovę ir išėjus į vasaros gatves – labai didelis, todėl ir susergame. Peršalti galima net ir nebūnant prie pat kondicionieriaus. Jei lauke 30 laipsnių šilumos, o patalpoje vos 18, temperatūros skirtumas jau pernelyg didelis. Jei lauke 30 laipsnių karščio, optimali temperatūra patalpoje turėtų būti 22–24 laipsniai. Jeigu žmogus sėda į įkaitusį automobilį ir nustato kondicionierių taip, kad jis pūstų labai šaltą orą, atsiranda didžiulis temperatūrų skirtumas, dėl kurio taip pat galima susirgti.

Po kelių minučių vėl išeinama į lauką, sėdama į automobilį, ir viskas kartojasi iš naujo… Jei tokios pačios temperatūros aplinkoje būtume nuolat, organizmas prisitaikytų, tačiau su staigiais temperatūros svyravimais jis tvarkosi sunkiai. Tokiu atveju dažnai kaltiname oro kondicionierių, tačiau dėl gerklės perštėjimo, varvančios nosies, pakilusios kūno temperatūros, kaklo ar nugaros skausmų, sinusito, bronchito ir kitų ligų kalti esame mes patys.

Kondicionierius džiovina ne tik orą, bet ir akis. Todėl manoma, kad jis gali pakenkti nešiojantiesiems kontaktinius lęšius, besiskundžiantiems sausų akių sindromu ar tiesiog silpnu regėjimu. Kondicionuojamame ore sumažėja santykinė drėgmė, oras pasidaro sausas, o tai neigiamai veikia odą, ji gali perdžiūti, parausti ir šerpetoti. Netinkamai naudojamas oro kondicionierius gali tapti ir alerginių bei infekcinių ligų priežastimi.

Tai, kad patalpa kondicionuojama, joje maloniai vėsu, dar nereiškia, kad yra pakankamai gryno oro. Patalpą būtina vėdinti, nes jeigu to nedarysime, visą laiką kvėpuosime tuo pačiu oru. Rekomenduojama kas porą valandų bent 15 minučių plačiai atverti langus.

Lyčių konfliktas dėl temperatūros

Kai užplūsta karštas ir tvankus oras, tenka spręsti teisingo atsakymo neturinčią lygtį – kaip suderinti skirtingą darbuotojų temperatūros pojūtį ir komfortą biure. Daugiausia problemų kyla dėl to, kad prasčiau toleruodamos žemesnę temperatūrą veikiant kondicionieriams moterys lengviau peršąla, o jei temperatūra jutimiškai yra per aukšta – krenta vyrų darbingumas.

Amerikoje atliktų studijų duomenimis, moterims namuose ir biure labiausiai patinka apie 25 laipsnių, o vyrams – maždaug 21–22 laipsnių temperatūra. Mokslininkų teigimu, vyrai ne tik fiziškai geriau toleruoja žemesnę oro temperatūrą, bet ir yra darbingesni, kai vėsiau. Konfliktas tarp lyčių dėl biuro temperatūros yra užprogramuotas ir jeigu nerandama kompromiso, kyla rizika, kad dalis darbuotojų susirgs ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis bei peršalimais.

Apie tai, kad kompromisas yra reikalingas ir būtinas, turėtų pagalvoti visi mėgstantys vėsesnę aplinką, nes jei pernelyg vėsu – neišvengiamai pasipils nedarbingumo lapeliai, tad teks pavaduoti sergančius kolegas, o blogiausiu atveju dėl to gali „nuplaukti“ ir ilgai planuotos atostogos. Norint komfortiškai jaustis, moterims patariama sluoksniuoti aprangą, net ir esant labai karštoms dienos, turėti lengvų plonų viršutinių drabužių.

Prieš jungdami oro kondicionierių, nepamirškite taisyklių:

Esant galimybei, dar prieš būdami patalpose, jas pirmiausia atvėsinkite. Oro temperatūrą patalpose nustatykite ne daugiau nei 8 laipsniais žemesnę už lauko. Jei kondicionuojamose patalpose vėsu, tinkamai apsirenkite, apsaugokite krūtinę, kaklą ir juosmenį.

Nesėdėkite prie pat oro kondicionieriaus ar ventiliatoriaus, jei yra galimybė, nukreipkite oro srovę nuo savęs arba persėskite į kitą vietą, kur šaltas oras jūsų tiesiogiai nepasieks. Reguliariai vėdinkite patalpas, nepaisant, kad patalpose yra kondicionieriai.

Skaitykite daugiau čia.