Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ duomenimis, beveik nekinta ir net truputį mažėja vartojančiųjų įprastus žuvų taukus, bet labai išpopuliarėjo žuvų taukai su įvairiais skoniais – populiariausi yra vaisių skonio ir apelsinų skonio žuvų taukai, rašoma pranešime spaudai.

Vaistininkė Panevėžyje Reda Žilė sako, kad žuvų taukai gali būti naudingi žmonėms, dirbantiems intensyvų protinį darbą, turintiems silpną imunitetą ar vyresnio amžiaus pacientams, jaučiantiems didesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Preparatas rekomenduojamas laikantis įvairių dietų, nusilpusiesiems po ligų bei sergantiesiems lėtinėmis ligomis žmonėms. „Eurovaisitnės“ darbuotoja perspėja, kad dėl žuvų taukų vartojimo turėtų būti atsargesni žmonės, vartojantys kraujo krešėjimą slopinančius medikamentus, ir besilaukiančios moterys.

„Žuvų taukai tinka beveik visiems. Tai ištisus metus vartojamas produktas, kurį, malonu pasidžiaugti, rūpestingi tėvai ėmė siūlyti ir vaikams. Tendencija vartoti žuvų taukus grįžta ir sparčiai populiarėja. Prie šio pokyčio labiausiai prisidėjo galimybė rinktis nebūtinai klasikinio skonio produktą. Į vaistinę užsukusi šeima dažnai perka kiekvienam skirtingus žuvų taukus – tėčiui – klasikinius be pridėtų skonių, mamai – apelsinų ar vaisių skonio, vaikams – želės pavidalu vartojamus guminukus. „Eurovaistinėse“ šiuo metu yra 25 rūšių žuvų taukų produktų“, - apie pasikeitusius įpročius pasakoja specialistė.
Pasak jos, žuvų taukai vertingiausi dėl omega-3 ir vitaminų A bei D. Omega-3 riebalų rūgštys gerina kraujotaką, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir trombų susidarymo galimybę.

„Omega-3 rūgštys taip pat spartina medžiagų apykaitą, o tai padeda sudeginti daugiau kalorijų ir veikia kaip puiki pagalba lieknėjant. Žuvų taukai naudingi ir plaukams – maitinami plaukų folikulai, taip pat stabdomas plaukų retėjimas, galiukų lūžinėjimas, skatinamas plaukų augimas“, - vardina „Eurovaistinės“ specialistė.

Grožiui naudingų ypatybių turi ir kitas žuvų taukuose esantis elementas – vitaminas A. Jis padeda išlaikyti elastingą ir švelnią odą, stiprius plaukus bei nagus. Be to, šis vitaminas itin svarbus regėjimui, normaliam augimui, kaulų bei dantų formavimuisi ir stiprinant imunitetą.

„Negaunant užtektinai vitamino A, gali sutrikti kvėpavimo, virškinimo organų, šlapimo ir lytinės sistemos organų gleivinės atsinaujinimas, sumažėti šių sistemų atsparumas infekcijoms. Vis tik daugumą žmonių labiausiai džiugina žuvų taukų sudėtyje esantis vitaminas D. Nors didžiąją dalį šio vitamino turėtume gauti, veikiant saulės šviesai, žuvų produktai – puikus būdas reikalingą likusią dalį gauti su maistu.“

Vitaminas D padeda organizmui pasisavinti kalcį ir fosforą, atsako už kaulų stiprumą ir raumenų jėgą. Dėl šios priežasties jis itin svarbus vaikams ir paaugliams, kai organizmas dar tik formuojasi, vyresnio amžiaus žmonėms, kai vitamino D trūkumas gali prisidėti prie osteoporozės atsiradimo. Beje, manoma, kad vitaminas D – vienas svarbiausių elementų gerai nuotaikai palaikyti ir apsisaugoti nuo depresijos simptomų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)