Ataskaitoje pabrėžiama, jog šis atsparumas kelia didelę grėsmę žmonių ir gyvūnų sveikatai. Nustatyti faktai, kad dėl antimikrobinėms medžiagoms atsparių bakterijų sukeliamų infekcijų Europos Sąjungoje (ES) kasmet miršta apie 25 tūkst. žmonių, rašoma pranešime spaudai.

ES komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Andriukaitis, kalbėdamas apie šią problemą, patvirtina, kad atsparumas antimikrobinėms medžiagoms – tai didžiulė, nerimą kelianti grėsmė. ES atsakingos institucijos deda daug pastangų, kad sustabdytų jos didėjimą. V. Andriukaičio teigimu, akivaizdu, kad šių pastangų nepakanka, reikia sparčiau veikti ir net keliais frontais. Todėl šią vasarą Europos Komisija pradės vykdyti naują Veiksmų planą, padėsiantį pagrindą būsimiems koordinuotiems valstybių narių veiksmams, siekiant bendrai spręsti šią problemą.

EFSA ataskaitoje atkreiptas dėmesys ES nustatytam mažam atsparumui antimikrobinėms medžiagoms, naudojamoms sunkiems salmonella infekcijos atvejams gydyti. Salmoneliozė – tai viena dažniausiai užregistruojamų per maistą plintančių ligų. ECDC vyriausiasis mokslininkas Mike‘as Catchpolas akcentuoja, kad kai kurios žmogaus organizme aptinkamos salmonella rūšys pasižymi itin dideliu daugybiniu atsparumu vaistams, todėl apdairus antibiotikų naudojimas žmonėms ar gyvūnams gydyti yra itin svarbus. Pasak mokslininko, reikia vienyti pastangas šiems iššūkiams įveikti, kad ir toliau antibiotikai būtų veiksmingi.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad atsparumo antimikrobinėms medžiagoms lygis atskiruose Europos geografiniuose regionuose yra skirtingas. Šiaurės ir Vakarų Europos valstybėse atsparumo antimikrobinėms medžiagos lygis yra žemesnis nei Pietų ir Rytų Europoje. Ataskaitoje vizualizavimo priemonėmis pateikti duomenys apie kai kurių bakterijų, aptinkamų maiste, gyvūnų ir žmonių organizmuose, atsparumą antimikrobinėms medžiagoms pagal atskiras valstybes.

Mokslinėje ataskaitoje taip pat išnagrinėti kai kurie faktai, galintys turėti poveikį visuomenės sveikatai, taip pat apžvelgti žmonių organizmuose aptiktų zoonotinių ir indikatorinių bakterijų atsparumo antimikrobinėms medžiagoms klausimai. Šių metų ataskaitoje pateikti valstybių narių analizių rezultatai, pagrindinį dėmesį skiriant kiaulėms ir galvijams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)