Dar prieš daugiau nei metus Ugnė aktyviai sportavo – metinį sporto klubo abonementą panaudodavo bent triskart per savaitę, vasarą laiką leido lauke.

„Tačiau atėjus rudeniui ir pasibaigus abonementui, liovėsi ir aktyvus sportas. Per žiemą spėjau priaugti keletą kilogramų ir pavasarį supratau, kad pačiai daug sunkiau bėgioti ir norėčiau atgauti formas, kokias turėjau prieš metus“, - pasakojo Ugnė, paklausta apie motyvus dalyvauti apimčių mažininimo programoje „Lieknėjimo centre“ Vilniuje.

Programą sudaro keturių savaičių planas, koreguojantis tiek fizinį aktyvumą, tiek mitybą, tiek psichologinį pasirengimą siekti pokyčių.

„Pirmąją savaitę labai patiko tai, kad neliepė badauti. Priešingai, buvo pabrėžta, kad dietos niekada nepadės numesti svorio. Jų efektas – trumpalaikis ir kilogramai grįš bumerangu. Todėl pati pasirinkau – maitintis sveikai. Jau nuo pirmos dienos atsisakiau saldumynų. Taip pat nebevalgau miltinių produktų, duonos. Jų lengviausia atsisakyti, nes niekada per daug ir nemėgau. Sunkiau su saldumynais“, - po dviejų savaičių programos laikymosi pasakoja Ugnė.

Triskart per savaitę Ugnė sportuoja. Kiekvienas užsiėmimas trunka po dvi valandas.

„Pirmą valandą darome kvėpavimo pratimus kartu su lengvais tempimo pratimais. Niekada negalvojau, kad valandą giliai kvėpuoti gali būti taip sunku! Po pirmųjų kartų atrodė, kad plaučius taip skauda, kaip būna su raumenimis po aktyvaus sporto. Tačiau po kurio laiko taip įpratau, kad jau dabar net laukiu užsiėmimų. Likusią valandą užsiimame riebalų deginimo pratimais, kurie kaskart būna skirtingi – dirbame ir su pripūstais kamuoliais, ir su gumomis“, - įspūdžiais dalijasi 29 metų mergina.

Pratimai atliekami nedideliu tempu naudojant bazinius aerobinio šokio elementus. Šio užsiėmimo metu siekiama kvėpavimo sistemos stiprinimo, riebalų deginimo, kūno formavimo, nervinės sistemos sustiprinimo bei streso nuėmimo. Riebalų deginimo užsiėmimuose dalyvės ne tik mažina riebalinį sluoksnį, bet ir lavina visas žmogaus fizines ypatybes, būtinas sveikam kūnui ir judėjimui palaikyti.  Tačiau darbas vyksta ne vien su kūnu.

„Pirmąją savaitę turėjome susitikimą su psichologe, kuri aiškino psichologinius valgymo ypatumus. Supratau, kad, tikriausiai, kaip ir visi, kenčiu nuo socialinio ir emocinio valgymo. Supratau, kad žiemą dėl pasyvesnio laiko taip pat buvau įnikusi į emocinį valgymą, kai pasikeli nuotaiką didesniu cukraus kiekiu. Iš tiesų, dažnai valgau ne dėl to, kad noriu, ar ne tai ko noriu, bet dėl to, kad aplinkiniai valgo, kvepia“, - atviravo Ugnė.

Emocinį valgymą pažinti padeda keli paprasti teiginiai. Jei bent į keletą atsakėte teigiamai, verta peržiūrėti savo meniu ir jo pasirinkimų priežastis.

1. Aš bandau, bet niekaip nepavyksta numesti svorio.
2. Jaučiuosi, jog nesugebu kontroliuoti valgymo.
3. Valgau, kai nesu alkanas.
4. Pradedu valgyti, kai jaučiu stresą ar esu nuliūdęs.
5. Valgis man yra malonumo šaltinis.
6. Daug galvoju apie maistą.
7. Man sunku dėti pastangas svoriui mesti.
8. Man būdingas besaikis valgymas.
9. Gėdijuosi savęs ir savo valgymo įpročių.
10. Maistas man padeda susitvarkyti su jausmais.

Emocinio valgymo nenugalėsite liovęsi valgyti. „Lieknėjimo centro“ specialistų teigimu, pirmiausiai reikia stebėti, kas sukelia jums norą valgyti, vesti valgymo dienoraštį bei tikrinti, ar noras valgyti kyla iš alkio (o ne, pavyzdžiui, troškulio ar streso).

Šiandien Ugnė jau gali pasigirti ir pirmaisiais rezultatais. Per dvi savaites ji sudegino du kilogramus arba 14 centimetrų. Kiekvienai programos dalyvei išmatuojamos ir sekamos penkios vietos – viršutinė bei apatinė pilvo vietos, liemuo, klubai bei šlaunys. Programos sudarytojai perspėja, kad užsibrėžti tikslai turėtų būti realūs – neverta planuoti per mėnesį numesti daugiau nei 2-4 kg.

Formuojant naujus mitybos įpročius labai svarbu vengti griežtumo ir kategoriškumo.

„Kaip minėjau, badauti ar griežtai kažko nevalgyti man nebuvo nurodyta, tai tiesiog stengiausi nepiknaudžiauti per didelėmis porcijomis, miltiniais produktais. Sunkiausia, žinoma, buvo pirmasis savaitgalis, kai išvykau į sodybą su draugais. Šašlykai, bulvių traškučiai, kepta duona ir kitos pagundos. Sakyčiau, kad pakankamai gerai atsilaikiau su šiokiais tokiais nukrypimais.

Taip pat sunku buvo išvykus į komandiruotę, kur maistu aprūpina viešbutis ar renginio organizatoriai ir pats negali pasigaminti tai, ko iš tiesų nori“, - teigė Ugnė.

Geriausia tokioms akimirkoms pasirengti iš anksto – apsirūpinti sveikais užkandžiais, atrasti naujų gamybos būdų, naujų patiekalų, apie savo svorio tikslus perspėti draugus ir paprašyti supratingumo. Patogu atrasti ir idėjinių partnerių.

„Mano sporto grupėje dažniausiai yra iki dešimties moterų. Esu individualistė ir sportuoti mėgstu daugiausia viena, bet pirmą kartą pajaučiau, kad smagu judėti ir grupėje žmonių. Ypač, kai mes visos susirinkusios dėl to paties tikslo. Nuostabu matyti, kiek pasiryžusių ir užsispyrusių moterų yra. Smagu pasidalinti patirtimis, kaip sekasi atsilaikyti nuo figūrai nepadedančių ir sveikatai nereikalingų maisto pagundų po treniruočių“, - pasakojo pašnekovė.

Galiausiai, patariama rasti tai, kas Jus motyvuotų siekti pokyčių. Ugnei patiko programos įvairiapusiškumas - kvėpavimo pratimai derinami su aktyviu sportu, paskaitos su psichologe, maitinimosi ekspertu. Kitiems rekomenduojama peržvelgti netinkamus įpročius. Pavyzdžiui, socialinį valgymą, kuris neatsiejamas nuo susitikimo su draugais, tėvų įskiepytus ritualus, tokius kaip nepalikti stalo, kol lėkštėje dar yra maisto ar save apdovanoti kuo nors saldžiu. Pokyčiams pasiryžę žmonės raginami liautis užkandžiavę prie televizoriaus, daugiau ilsėtis ir, žinoma, vasaros vakarais rasti jėgų fizinei veiklai. 

Ar jau nuvalėte dulkes nuo dviračio?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)