Tačiau dabar mokslininkai rado būdą, kaip sustabdyti ligos progresavimą ir panaikinti nervinėms skaiduloms padarytą žalą.

Kaip rašo „Fox News“, mokslininkai šį gydymo metodą atrado atlikę eksperimentą su grupe paralyžiuotų pelių. Pasitelkus genų inžineriją, gyvūnai buvo susargdinti išsėtine skleroze.

Specialistai suleido pelėms žmogaus nervinių kamieninių ląstelių. Po dviejų savaičių gyvūnai vėl pradėjo vaikščioti.

Šį eksperimentą atliko Jeanne Loring iš Regeneracinės medicinos centro Kalifornijoje ir Tomas Lane`as. Jo rezultatai skelbiami žurnale „Stem Cell Reports“. Iš pradžių mokslininkai norėjo išsiaiškinti, kaip išsėtine skleroze sergančių pelių organizmas atmeta žmogaus kamienines ląsteles.

Išsėtinė sklerozė yra autoimuninė liga. Tai reiškia, kad imuninė sistema atakuoja savo šeimininko organizmą. Šio proceso metu nyksta mielinas – apsauginė nervinių skaidulų medžiaga. Be jos nervinės skaidulos negali efektyviai perduoti elektrinių signalų. Sergant išsėtine skleroze, blogėja regėjimas, sutrinka motorika, kalba, atmintis, atsiranda nuovargis ir depresija.

Naujasis gydymo metodas veikia kompleksiškai. Jis mažina centrinės nervų sistemos uždegiminius procesus, neleisdamas ligai progresuoti. Suleistos kamieninės ląstelės taip pat suaktyvina baltymus, kurie ląstelėms duoda signalą pradėti regeneruoti mieliną.

Nors prabėgus dešimčiai dienų, pelių organizmas kamienines ląsteles vis dėlto atmetė, mokslininkai pastebėjo, kad sergančių gyvūnų būklė buvo pagerėjusi 6 mėnesius nuo pirmosios injekcijos.

Dabar mokslininkai mėgina ištirti, kaip išsėtinės sklerozės gydymui būtų galima panaudoti kamieninių ląstelių išskirtus baltymus arba juos imituojančias medžiagas, apeinant tiesioginį kamieninių ląstelių implantavimą.

Po eksperimentų su pelėmis mokslininkai tikisi pasirengti klinikiniams bandymams. Pereiti prie finalinės fazės jie galės per artimiausius 3 – 5 metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)