Daugiausia bakterijų gyvena žarnyne. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė, kad bakterijos, gyvenančios gyvų būtybių virškinamajame trakte, daro didžiulį poveikį ne tik virškinimui, bet ir visam organizmui.

Anot dietos autorės, dietologės Jeannette Hyde, maisto produktai, turintys probiotinių bakterijų, didina organizmo atsparumą, gerina nuotaiką, energizuoja, jaunina odą ir leidžia sumažinti svorį. Laikydamiesi 4 savaičių programos, numesite iki 6 kg svorio, tapsite energingesni, sumažinsite potraukį persivalgyti, sumažės menopauzės ir astmos simptomai, normalizuosis kraujospūdis, išnyks spuogai.

Prieš pradėdami dietą

Norėdami atstatyti žarnyno mikroflorą, 30 dienų atsisakykite alkoholio ir produktų, turinčių kofeino. Kad nevargintų galvos skausmai, kavos vartojimą mažinkite palaipsniui, keiskite ją arbata, karštu vandeniu su imbieru. Laikantis dietos negalima vartoti saldumynų ir cukraus. Išbraukite iš meniu pieno produktus, išskyrus fermentinį sūrį ir kefyrą. Truputį fermentinio sūrio leidžiama valgyti 3-iąją ir 4-ąją dietos savaites. Rugiai, kynvos, ryžiai ir avižos turi glitimo, kuris veikia žarnyno sieneles. Juos keiskite daržovėmis. Ankštiniai augalai turi lektinų, kurie dirgina žarnyną. Vegetarai juos gali valgyti nuo trečiosios dietos savaitės. Tie, kurie valgo mėsą, turi jų vengti.

1-oji ir 2-oji dietos savaitės

Kepimui ir salotoms naudokite augalinius riebalus: alyvuogių, kokosų aliejų ar sviestą. Jie didina bakterijų kiekį žarnyne, kovoja su uždegimu. Vartokite įvairių riešutų ir sėklų: migdolų, lazdynų, kedrų, sezamų, saulėgrąžų, moliūgų. Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį – vienas šaukštas alyvų aliejaus ir sauja riešutų yra pakankama porcija. Kasdien valgykite kokybiškų baltymų turintį maistą: kiaušinius, žuvį, mėsą, riešutus ir sėklas.

Stenkitės vengti mėsos, kurios sudėtyje gali būti antibiotikų. Vegetarams baltymų šaltinis yra kiaušiniai, riešutai, sėklos, ankštiniai produktai. Suaugusiam žmogui dienos norma yra apie 45−56 g baltymų. Viename kiaušinyje yra apie 7 g baltymų, 100 g vištienos ar žuvies yra apie 20 g baltymų. Kasdien vartokite probiotikų turinčių produktų: kefyro, fermentuotos sojų pastos, raugintų kopūstų. Probiotikai geriausiai įsisavinami tiesiogiai iš maisto produktų, o ne iš kapsulių ar tablečių.

3-ioji ir 4-oji dietos savaitės

Trečiąją dietos savaitę vegetarams leidžiama kartą per dieną valgyti avinžirnių ir lęšių. Mėsą valgantys tęsia pirmųjų dviejų savaičių mitybą. Ir vegetarai, ir mėsos valgytojai nuo trečiosios dietos savaitės į meniu turi įtraukti produktų, papildytų probiotikais. Vietoje pieno produktų 3-iąją ir 4-ąją savaitę vartokite truputį rokforo, rytais gerkite kefyro. Vartokite vaisių ir daržovių, skatinančių gerųjų bakterijų vystymąsi: bananų, artišokų, šparaginių pupelių, česnako, šaltų bulvių, pankolio, obuolių, svogūnų, porų, kininius kopūstų, raugintų daržovių.

Fermentuoti ir rauginti produktai skatina gerųjų bakterijų, kurių organizmas netenka dėl įvairių veiksnių, vystymąsi. Daržovių kiekis neribojamas – valgykite, kai tik užsinorite. Jei pradedate valgyti daržovę ar vaisių pirmą kartą – nepadauginkite, leiskite organizmui priprasti palaipsniui.

Mitybos įpročiai, padedantys palaikyti normalią žarnyno veiklą

2/3 jūsų lėkštės turi sudaryti daržovės ir vaisiai, 1/3 – baltymai.
Kas savaitę suvalgykite apie 30 įvairių daržovių, vaisių, riešutų ir sėklų.
Pusryčiai − ne vėliau 7 val. ryte, vakarienė − ne vėliau 7 val. vakare.
Valgydami atsipalaiduokite ir gerai sukramtykite maistą.
Neužkandžiaukite tarp pusryčių, pietų ir vakarienės.

Unikali žarnyno mikrobiomo sandara veikia mūsų energiją, nuotaiką ir svorį. Manoma, kad mikrobiomo bakterijų trūkumas gali sukelti cukrinį diabetą, celiakiją, žarnyno uždegimą, alerginę astmą ir psichikos ligas. Jeigu ilgai vartojote antibiotikus ar kitus vaistus, nevengiate stipriai perdirbto, turinčio daug cukraus maisto, rafinuoto aliejaus, saldumynų, alkoholio ir chloruoto vandens, jūsų mikrobiomas, ko gero, yra išbalansuotas.

Jei žarnyne trūksta bakterijų rūšių, organizmas pradeda įsisavinti papildomas kalorijas. Todėl, net ir laikantis dietų, žmogui auga svoris. Ištirta, kad bakterijos sąveikauja su hormonais, atsakingais už soties jausmą. Jei trūksta bakterijų, galime nejausti soties.