Grūdą sudaro trys dalys – sėlenos, gemalas ir endospermas. Visadaliuose grūduose yra visos trys šios dalys, o perdirbtuose produktuose yra pašalinti gemalai ir sėlenos. Visadalių grūdų produktų pavyzdžiai – visadalės avižos, kviečiai, rugiai rudieji ryžiai ir bolivinės balandos. O perdirbti grūdai – kvietiniai miltai, baltieji ryžiai ir papildomai praturtinta duona.

Visadalių grūdų produktai yra laikomi svarbia sveikos mitybos dalimi. Pasak Amerikos širdies asociacijos, tokie produktai gali padėti kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, mažinti nutukimo, širdies ligų, insulto ir antrojo tipo diabeto riziką.

Ankstesni tyrimai rodo, kad visadalių grūdų produktai sumažina organizme uždegimą. Simin Nikbin Meydani su kolegomis siekė labiau panagrinėti šį ryšį savo tyrimo metu ir gilinosi į visadalių grūdų produktų ir perdirbtų produktų poveikį imuniniam atsakui bei uždegimui.

8 savaites trukusiame tyrime dalyvavo 81 sveikas suaugęs žmogus. Tyrimo dalyviai maitinosi vakariečiams būdingu būdu ir dvi savaites vartojo daug perdirbtų grūdų. O kitas šešias savaites 40 tiriamųjų ir toliau maitinosi įprastai, o 41 ėmė vartoti daug visadalių grūdų produktų.

Svarbu pažymėti, kad abi grupės vartojo panašų kiekį kalorijų, riebalų, valgė panašias porcijas vaisių, daržovių ir baltymų. Vienintelis skirtumas buvo tas, kad viena grupė valgė daug perdirbtų, o kita – visadalių grūdų produktų.

Visus patiekalus ruošė specialiai apmokyti darbuotojai, kurie laikėsi Amerikos mitybos gairių. Taip buvo daroma todėl, kad ankstesni tyrimai parodė, kad ėmus vartoti daugiau visadalių grūdų produktų, žmonėms imdavo mažėti svoris, dėl ko buvo sunku nustatyti, ar uždegimo lygis organizme sumažėjo dėl pačių visadalių grūdų produktų vartojimo ar svorio sumažėjimo.

Tyrime dalyvavusiems žmonėms reikėjo fiksuoti, kiek maisto jie suvartojo kiekvieno valgymo metu, kad tyrėjai galėtų nustatyti, kiek maisto jie suvalgė. Kiekvienas tyrime dalyvavęs asmuo pildė maisto žurnalą, taip tyrėjai tiksliai žinojo, kiek jie suvalgė. Be to, visų buvo paprašyta detaliai aprašyti ir savo fizinę veiklą ir perspėti apie vartojamus vaistus.

Norėdami įvertinti abiejų dietų poveikį, tyrėjai tyrė savanorių žarnyno mikroflorą – žarnose gyvenančius mikroorganizmus. Tai padaryti jiems padėjo kraujo tyrimai. Kraujo tyrimai taip pat padėjo įvertinti imuniteto reakcijas.

Tų, kurie valgė daugiau visadalių grūdų, savo žarnyne turėjo daugiau bakterijų, vadinamų Lachnospira. Žinoma, kad jos gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis. Mokslininkai teigia, kad jos labai svarbios sveikai imuninei sistemai. Be to, tie, kurie valgė daugiau visadalių grūdų, anot tyrimų, savo organizme turėjo mažiau Enterobacteriaceae baterijų, kurios žinomos kaip uždegimo sukėlėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)