Vienas iš darželio auklėtinių buvo pristatytas į Kauno klinikas, jo organizme buvo rasta benzodiazepinų grupei priskiriamų medikamentų, dėl ko buvo sutrikdyta vaiko sveikata.

„Kauno klinikose buvo nustatyta, kad vaiko organizme rasta nervų sistemą veikianti medžiaga. Šiuo metu yra apklausta keliasdešimt asmenų. Buvo atlikta krata ugdymo įstaigoje, darželio personalo paprašyta pateikti turimus medikamentus. Jie tai geranoriškai atliko“, - apie tyrimo eigą kalbėjo Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariato Kriminalinės policijos viršininkas Stanislovas Zaikinas.

Šiuo metu tiriamos kelios versijos. Toksikologų pateikta versija, kad vaikas gavo medikamentų darželyje, neatmestina. Gali būti, kad medikamentai pavartoti kitu metu.

„Kol kas neginčijamų ir patikimų duomenų nėra, kad vaikas lopšelyje – darželyje gavo medikamentų. Šiuo metu ši versija grindžiama išimtinai tik vaiko mamos pateikta versija, kad niekur kitur, tik darželyje vaikas galėjo gauti medikamentų, kuriuos Kauno klinikos vadina raminamaisiais, priklausančiais benzodiazepinų grupei. Tai ne vaistai, tai grupė, kuriai priklauso daugiau nei 150 įvarių preparatų. Todėl teigti, kad vaikas šių vaistų gavo būtent darželyje, negalima.

Pedagogai susirūpinę, kad yra nuteisti be teismo. Tikimės atskleisti šią situaciją. Kratos metu pedagogai pateikė rankines. Policija rado jose medikamentus, tačiau nėra objektyvių galimybių, kad šie vaistai susiję su klinikose nustatytais vaiko būklės rezultatais. Medikamentai buvo tiek pakuotėse, kur galima buvo aiškiai perskaityti pavadinimą, tiek paprastuose maišeliuose. Iš pirminių ekspertų pranešimų, vaikų darželio personalo rankinėse rasta vaistų, kurie siejami su benzodiazepinų grupe. Pagal daržėlio „Bitutė“ vidaus taisykles, negalima pedagogams patalpose vartoti kokius nors medikamentus, tačiau apie jų turėjimą nieko neminima. Mums sukėlė tam tikrą susidomėjimą pakankamai įspūdingas kiekis vaistų. Taip pat atliktos apžiūros ir vaiko tėvų namuose“, - sakė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Renata Oželienė.

Stanislovas Zaikinas ir Renata Oželinė

Po skandalo spalio pabaigoje buvo kreiptasi ir į kitų vaikų tėvelius, daugelis jų teigė neturintys jokių priekaištų darželio pedagogams ir atsisakė tikrinti savo vaikus. Trijų vaikų tėvai išreiškė norą patikrinti savo vaikus.

Auklėtojų pozicija tokia - jos turi tuos vaistus, kurie skirti gydytojo, ir pagal gydytojų nurodymus darbuotojos turi juos vartoti. Pasak auklėtojų, vaistai buvo laikomi vaikams neprieinamose vietose.

Pasak prokurorės, šiai dienai įtarimai nėra pareikšti. Dvi darželio auklėtojos ir viena padėjėja yra apklaustos kaip specialiosios liudytojos. Po apklausų prokuratūra inicijavo ir liudytojų patikrą, buvo paimti mėginiai, jie išsiųsti cheminiam tyrimui. Šiuo metu laukiama rezultatų.

„Vyksta intensyvūs cheminio pobūdžio tyrimai, toksikologai aiškina, kad tokie tyrimai užtrunka ir pagal užsienio praktiką gali trukti iki pusės metų. Kai turėsime patikimus duomenis, mes juos tikrai atskleisime visuomenei“, - sakė R. Oželienė.

DELFI primena, kad spalio pabaigoje į Kauno klinikų vaikų Skubios pagalbos skyrių atgabentas vangus ir mieguistas dviejų metų vaikas, kuris, kaip įtariama, buvo apsvaigintas psichotropinėmis medžiagomis. Darželis-lopšelis „Bitutė“ iš kurio vaikas nuvežtas tiesiai į ligoninę, įtarimų sukėlė ne tik berniuko mamai, bet ir tyrėjams.

Kauno apskrities policijos atstovai DELFI anksčiau patvirtino, kad darželyje atlikta krata. Tuo metu daugiau informacijos jie teikti negalėjo dėl to, kad atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai.

Prokurorė Renata Oželienė tada teigė, kad tai - jautri byla, nes joje kalbama apie vaikus. „Tyrimas vyksta intensyviai“, - sakė ji.

Lopšelis - darželis "Bitutė"

„Vaikučiui vos dveji metukai, o darželio pozicija - kategoriškai neigti viską, kas susiję su medikamentais“, - sakė R. Oželienė. Anot prokurorės, vienos detalės tyrime ji tikrai nematanti pagrindo slėpti - kratos darželyje „nebuvo nevaisingos“.

„Vertinant tokius klinikinius simptomus ir nematant kitos priežasties (nes vaikas nekarščiavo) buvo nuspręsta atlikti testą. Šlapime rasti benzodiazepinų pėdsakai. Tai reiškia, kažkokiu būdu į vaiko organizmą pateko šios grupės medikamentas. Kokia forma, neaišku“, - spalio paskutinėmis dienomis DELFI sakė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius Rimantas Kėvalas.

Jis pripažino pirmą kartą susidūręs su tokiu atveju. Vaiką į ligoninę iš darželio atvežusi mama įsitikinusi, kad dvimetis raminamųjų gavo vaikų darželyje.

Istorija ne pirma?

Panašu, kad ši istorija - ne vienintelė, nutikusi šiame darželyje. Į DELFI kreipėsi kaunietė Milda (vardas pakeistas, duomenys redakcijai žinomi). Jos dukra taip pat iki šiol lanko darželį „Bitutė“.

Tiesa, netrukus mergaitė bus pervesta į kitą ugdymo įstaigą. Mamos teigimu, jos dukrai prieš porą metų nutiko visiškai tokia pati situacija. Mergaitė darželį pradėjo lankyti 2014 metų rudenį. Tėvai iškart pastebėjo, kad pasiėmus dukrelę, ji sunkiai atpažįstama – buvo labai vangi, sunkiai bendravo ir reagavo į aplinką.

Tėvai kreipėsi į šeimos gydytoją, šis rekomendavo pasikonsultuoti su psichiatru. Šis teigė, kad galbūt mergaitė sunkiai adaptuojasi darželyje. Tačiau tėvai buvo kitos nuomonės – drąsi ir komunikabili mergaitė buvo lyg nesava. Mamai kilo įtarimų, kad dukrai duodama kažkokių medikamentų.

„Aš nuėjau tiesiai pas direktorę ir pasakiau, kad dukrai duodami kažkokie vaistai. Aš to negalėjau įrodyti, tačiau buvau tikrai ir pareikalavau dukrą perkelti į kitą grupę“, - DELFI pasakojo mama.
Perkėlus mergaitę į kitą grupę baigėsi ir problemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)