Vienoje iš dviejų modernių operacinių daktaras Ugnius Kšanas operavo pacientą, kurio smegenyse – didelis ir išplitęs galvos smegenų auglys.

Kaip komentavo neurochirurgijos skyriaus vedėjas Robertas Kvaščevičius, tai vidutinio sunkumo operacija. Planuotas jos laikas 3-4 valandos. Sunkiausios neurochirurginės operacijos vyksta net po 20 valandų, paprastai jose bendradarbiauja skirtingų sričių gydytojai.

„Žmonėse gyva nuostata, kad galvos smegenų auglys tai jau viskas. Kai kurie galvos smegenų navikai iš tiesų neišgydomi ir prognozė liūdna, bet ne visų. Dalį pacientų galime ne apgydyti, bet išgydyti“, - sakė R. Kvaščevičius.

Pasak gydytojo, operacijos sėkmė priklauso nuo naviko išplitimo, kontakto su kraujagyslėmis, nerviniu audiniu, kitų dalykų.

Iš karto po operacijos tokie pacientai būna sunkioje būklėje, bet po operacijos paprastai daug geriau jaučiasi negu prieš operacijos. Pirmoje vietoje neurochirurgai kelia tikslą pasiekti, kad pacientas neturėtų nuolatinių neurologinių defektų, todėl kartais priimamas sprendimas šalinti ne visą naviką, bet tik dalį“, - sakė daktaras.

Mėnesį veikiančiame Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Neurochirurgijos skyriuje daugiausia atliekamos planinės operacijos, trauminės neurologinės operacijos suaugusiems paprastai atliekamos Respublikinėje klinikinėje ligoninėje Lazdynuose.

Neurochirurgijos skyrius įsikūrė naujausiame Santariškių miestelio pastate, Akušerijos ir chirurgijos korpuse. Atvirų durų dienoje buvo galima pamatyti tikrą galvos smegenų operaciją, susipažinti su moderniausiomis operacinių technologijomis ir naujausia neurochirurgine aparatūra, apsilankyti Neurochirurgijos skyriuje.

Galimybė gydyti sudėtingiausius insultus

Kaip teigė neurochirurgijos skyriaus vedėjas R. Kvaščevičius, čia gydomi pacientai turintys galvos ir stuburo smegenų navikus, sergantys galvos pamato ligomis: „Santariškių klinikos dalyvauja insulto klasteryje, todėl mūsų neurochirurgai papildys šį klasterį ir kartu su kitomis ligoninės tarnybomis kompleksiškai gydysime net ir sudėtingiausius insultus, galvos kraujagyslių aneurizmas ir kitas įgimtas bei įgytas anomalijas”.

Pasak gydytojo, neurochirurgijos skyrius aprūpintas tokia aparatūra, kurios gali pavydėti net kai kurios didžiosios Europos šalių ligoninės. Sąrašas būtų didžiulis, tačiau paminėtina pati moderniausia neuronavigacinė sistema, kurios dėka operacijos metu medikai gali matyti, kurią paciento galvos smegenų dalį jie liečia.

Taip pat operacijose naudojamas aparatas, leidžiantis matuoti ne tik smegenų kraujotakos greitį, bet ir tūrį. Minimaliai invazinei chirurgijai naudojama endoskopinė įranga.

„Mūsų operacinėse įrengtos specialios, taip vadinamos, laminarinės lubos, kuomet oro srautas pučiamas nuo paciento, o tai reiškia, kad jokiai per orą plintančiai infekcijai sunku patekti į paciento organizmą. Mūsų skyriuje įrengtos komfortabilios palatos su dvigubo filtro durimis (svarbu infekcijos atveju), taip pat turime specialias palatas neįgaliesiems. Visose palatose mūsų pacientai turi galimybę klausytis muzikos, garsinių knygų, žiūrėti filmus, bendrauti su savo artimaisiais, daugiau sužinoti apie savo ligą bei gydymo procesą, nes prie lovų yra įmontuoti planšetiniai kompiuteriai“, - vardijo R. Kvaščevičius.

Šiuo metu naujajame Neurochirurgijos skyriuje dirba 7 gydytojai, 2 gydytojų asistentai, 10 bendrosios praktikos slaugytojų, 5 slaugytojų padėjėjos. Per mėnesį jau atlikta 40 neurochirurginių operacijų.

Vaikų neurochirurgai daro stebuklus

Neurochirurginės operacijos vaikams Santariškių klinikų filiale atliekamos jau nuo 2008 m.

Pasak Vaikų neurochirurgo Ramūno Raugalo, Vaikų ligoninėje kasmet gydoma apie 700 pacientų, dauguma iš jų patyrusių galvos smegenų traumą. Pastaraisiais metais atliekama apie 100 neurochirurginių operacijų per metus, taip pat labai intensyviai dirbama epilepsijos chirurgijos srityje.

Vaikų ligoninės neurochirurgai kartu su veido žandikaulių chirurgais atlieka šiuolaikiškas įgimtų kaukolės ir veido deformacijų korekcijos operacijas, kartu su vaikų ortopedais traumatologais operuoja sudėtingas įgimtas ir įgytas stuburo deformacijas, daromos tarpuplaučio, apie stuburą esančių audinių navikų, plintančių į stuburą, operacijos su vaikų chirurgais ir ortopedais traumatologais, sudėtingos kaukolės ir veido navikų operacijos kartu su ausų, nosies gerklės ligų gydytojais, taip pat daromos operacijos, bendradarbiaujant su plastikos ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojais, veido žandikaulių chirurgais.

Neurochirurginių operacijų skaičius Vaikų ligoninėje nuo 2008 m. atliktų 20 operacijų išaugo iki 106 per 2013 metus, o ambulatorinių konsultacijų skaičius nuo 2008 m. - keturis kartus.

Vaikų neurochirurgas R. Raugalas pabrėžia, kad Vaikų ligoninėje yra puikiai įrengtos operacinės, skirtos ir neišnešiotiems naujagimiams, ir vyresniems vaikams, gerai funkcionuoja Intensyviosios terapijos skyriai, diagnostikos tarnybos.

„Tam, kad neurochirurginės operacijos vyktų sklandžiai ir sėkmingai, reikia darniai veikiančios komandos - operacinės personalo, intensyviosios terapijos gydytojo, radiologo, kitų specialybių gydytojų bei fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistų,"- sakė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)