Iš pradžių pradėjo ašaroti kairioji Tashos Jilkos akis. Mergina pamanė, kad tai dėl kosmetikos ar sezoninių oro pokyčių. Vėliau paaiškėjo, kad tai nėra alerginė reakcija. Išgirsta diagnozė apvertė jaunos britės gyvenimą amžiams – jai diagnozuota itin reta vėžio forma, vadinama nosies neuroblastoma.

Diagnozę T. Jilka išgirdo praėjus metams nuo to, kai pasirodė ligos simptomai – pradėjo ašaroti akis. Nei okulistai, nei kiti medikai niekaip negalėjo išsiaiškinti šio simptomo priežasčių.

Merginos kančios prasidėjo 2008 metų gegužę. Tada jai buvo šešiolika. Ji prisimena, kad pirmą kartą apsilankius pas medikus jai buvo pasakyta, kad akis ašaroja dėl šalto oro ir viskas savaime praeis. Kadangi situacija tik blogėjo, T. Jilka vėl kreipėsi pagalbos, tada ji buvo nusiųsta pas akių gydytoją, kuris irgi nieko nerado.

Po keturių mėnesių pacientė buvo nusiųsta į Kembridžo ligoninę. Čia jai buvo atlikta ašarų latakų zondavimo operacija, bet ir tai merginos problemos neišsprendė.

2009 metais T. Jilka kartu su šeima persikėlė gyventi į Lesterį, kur vėl kreipėsi į medikus. „Man buvo atliktas panašus akių tyrimas, tačiau šįkart daktarai pažiūrėjo ir mano nosį, kur pamatė gumbą. Buvo atliktas biopsijos tyrimas ir netrukus Tasha išgirdo diagnozę.

Ji prisimena: „Kai man tai pasakė, atrodė, lyg kalbėtų apie kažką kitą. Žinojau, kad tai rimta. Maniau, kad tai nedidelis darinys mano veide, tačiau pamažu ėmiau viską suvokti“.

2010 metų gegužę merginai buvo atlikta auglio šalinimo operacija. Auglys buvo toks didelis, kad teko daryti dar vieną – nosies rekonstrukcijos – operaciją. Po pastarosios netgi pasikeitė jos veido bruožai. Vis dėlto dar ir dabar T. Jilka turi problemų su kairiosios akies rega.

Tasha sako: „Esu labai stipri ir viską įveiksiu, nors tai ir labai sunku. Manau, kad jeigu liga būtų diagnozuota anksčiau ir būčiau daugiau žinojusi apie jos simptomus, man nebūtų reikėję dviejų tokių didelių operacijų. Nejaučiu dalies savo veido ir neužuodžiu kvapo“.

Devyniolikmetė dabar remia labdaros kampaniją „Teenage Cancer Trust“, kuria siekiama jauniems žmonėms suteikti kaip įmanoma daugiau informacijos apie vėžį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)