Vyresnės moterys gimdo didesnius naujagimius

Nuo seno nusistovėjusi nuostata, kad normalus naujagimio svoris yra nuo 3000 iki 3 500 g. Šie skaičiai atsirado, aišku, ne iš lubų. Būtent tokių kūdikių gimsta daugiausiai.

Tačiau medikai pradeda kalbėti apie tai, kad šias normas ateityje gali tekti keisti – mat šiuo metu tokiam svoriui sureguliuota aparatūra nežino, ką rodyti, kai vaisius didesnis nei 3500 g, o tokių atvejų daugėja. Būtent taip komentavo situaciją Šiaulių Moters ir vaiko klinikos medikai, sulaukę 5 kg ir 255 g sveriančio naujagimio. Anot jų, panašu, kad greitai nebereikės stebėtis, jog dar motinos įsčiose kūdikiai perkopia 4 ar net 4,5 kg svorį.

Anot Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės prof. Rūtos Nadišauskienės, dauguma dirbančių gydytojų iš tiesų pastebi, kad gimsta vis daugiau didesnių naujagimių. Tokia tendencija matoma visose išsivysčiusiose pasaulio šalyse.

Lietuvos naujagimių registro duomenimis, 1999 m. 46,9 proc. gimusių kūdikių svoris buvo nuo 2500 g iki 3499 g, 2009 m. tokių kūdikių buvo jau 44,8 proc. Svorio grupė nuo 3500 iki 4499 g 1999 m. sudarė 46,7 proc. , o 2009 m. – jau 48,2 proc. Pačių didžiausių kūdikių, kurių svoris prasideda nuo 4500 g, per dešimtmetį padidėjo nežymiai – nuo 2 ir 2,3 proc.

Tuo tarpu patologinių atvejų, kai gimsta mažo svorio kūdikiai, kurie ne visada išgyvena, nedaugėja. Visame pasaulyje priešlaikinių gimdymo atvejų būna apie 5 proc. Lietuvoje iki 1000 g gimsta apie 0,3 proc. naujagimių, jau turinčių daugiau šansų išgyventi naujagimių, sveriančių nuo 1000 iki 1500 g, – 0,4 proc.

„Viena iš priežasčių, kodėl didėja naujagimių svoris, yra ta, kad gimdo vis vyresnės moterys, o su amžiumi joms atsiranda įvairiausių ligų, kurios gali turėti įtakos ir kūdikio svoriui. Palyginimui 1999 m. 30-34 m. gimdyvių grupė sudarė 18 proc., o 2009 m. - 25,5 proc. 35-39 m. grupėje pasiskirstymas buvo atitinkamai 8,2 proc. ir 11,8 proc., per 40 metų – 2 ir 2,6 proc.

Kita priežastis – mes gyvename vis sočiau ir geriau, valgome daugiau, neretai prarasdami saiką bei nesilaikydami sveikos mitybos rekomendacijų, todėl atsiranda ligų, susijusių su medžiagų apykaitos sutrikimais – pradedant nutukimu, baigiant cukriniu diabetu. Nutukimas ir su juo susijusios problemas tampa rimtu pavojumi, kuris palietė ir tokią jautrią sritį, kaip akušerija“, - aiškino R. Nadišauskienė.

Didelis kūdikis gali byloti apie motinos ligas

Pasak medikės, didėjantis kūdikių svoris akušeriams ginekologams daugiausiai nerimo kelia dėl galimų gimdymo komplikacijų, iš kurių dažniausia – stambaus kūdikio petukų įstrigimas, dėl ko net gali lūžti kaulai. Paskutiniame pasauliniame ginekologų kongrese šiai temai buvo skirtas ypač didelis dėmesys.

„Jeigu kūdikis stambus dėl to, kad nesureguliuota mamos medžiagų apykaita, jeigu nėštumo metu jai neišaiškintas gestacinis diabetas, kuris yra ateityje būsiančio tikrojo diabeto šauklys, toks kūdikis jautresnis įvairiems gimdymo veiksniams, greičiau vystosi vadinamoji vaisiaus hipoksija, kitaip tariant, jis negauna pakankamai deguonies.

Jei mamai neišaiškintas gestacinis diabetas arba nesukontroliuotas tikrasis cukrinis diabetas, moters sutrikusi medžiagų apykaita sekina dar įsčiose esančio kūdikio kasą. Todėl tokie vaikai labai anksti patys suserga cukriniu diabetu. Anksčiau diabetu sergančios moterys tiesiog negalėdavo pastoti, šiandien, atsiradus naujiems vaistams, jos gali susilaukti vaiko, tačiau nėštumo metu turi būti itin budrios, jei nori pagimdyti sveiką vaiką. Štai mūsų klinikoje 1999 m. cukrinio diabeto atvejų tarp gimdyvių buvo 45, o 2010 m. – jau 54“, - pasakojo medikė.

Taigi didelio svorio kūdikiai yra rizikos grupėje, todėl ginekologai akylai stebi jų vystymąsi viso nėštumo metu.

„Kai nėštumo metu mes pastebime, kad vaisius yra didelis, privalome aiškintis, kodėl taip yra: ar jis tiesiog tokios anatomijos, ar jo svoris susijęs su motinos ligomis. Tėvai, žinoma, visada džiaugiasi, kad vaikas yra didelis, stiprus. Jei jis sveikas, o jo dydis atitinka mamos fizinius duomenis bei kūno sudėjimą, viskas gerai. Juolab kad ir mes šiandien šiek tiek didesni nei, tarkime, prieš 100 metų. Tačiau kai atsiranda disproporcijos tarp kūdikio ir mamos sudėjimo, gali kilti rimtų problemų: pradedant gimdymo traumomis, baigiant ligomis“, - teigė Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)