Joshua apsidegino ant stalo buvusiam tiesintuvui užkritus jam ant rankos. Prietaisas buvo ką tik išjungtas, tad vis dar karštas.

Didžiosios Britanijos nudegimų skyriuose dirbantys medikai sako, kad kas dvidešimtas į jų skyrius patenkantis vaikas nusidegina plaukų tiesintuvais, todėl jie ragina tėvus būti ypatingai atsargius.

Plonesnė oda

Tarptautinės nudegimų duomenų bazės duomenys rodo, kad praėjusiais metais į Jungtinės Karalystės ligonines dėl nudegimų, sukeltų plaukų tiesintuvų, pateko 392 vaikai. Organizacija „Electrical Safety First“ sako, kad dauguma tokių nelaimių įvyksta tuomet, kai maži vaikai paliečia, griebia ar atsistoja ant plaukų tiesintuvo plokštelių.

Minėtos organizacijos atstovai sako, kad plaukų tiesintuvų temperatūra gali pasiekti 235 laipsnius Celsijaus, ir prietaisas gali išlikti karštas net iki 40 minučių po išjungimo.

„Tėvams rytais tenka atlikti daug darbų, ir nors mes tikrai nenorime pailginti to užduočių sąrašo, labai svarbu laikyti plaukų tiesintuvus vaikams nepasiekiamoje vietoje, – sakė „Electrical Safety First“ atstovė Emma Apter. – Raginame gamintojus prisiimti dalį atsakomybės ir apsaugoti vartotojus pasiūlant ir saugų savo produktų saugojimo būdą.“

Fondo „Children's Burns Trust“ atstovas Paulas Fulleris perspėjo, kad vaikams nusideginti yra didesnė rizika, nes jų oda gali būti 15 kartų plonesnė už suaugusiųjų. „Po nusideginimo ar nusiplikimo tokiame amžiuje gali prireikti ne vienos operacijos, nes vaikui augant randai neauga“, – sakė jis.

Laimei, mažylio Joshua oda sėkmingai gija. Jo mama Josie pasakojo, kad ją ištiko šokas ir panika, kai Joshua nusidegino.

„Viskas įvyko per sekundę. Ruošiausi į darbą ir buvau išjungusi tiesintuvą bei padėjusi ant stalo, kad Joshua nepasiektų. Joshua tik neseniai buvo pradėjęs šliaužioti, ir aš nemaniau, kad jis gali greitai nušliaužti iki stalo. Jis patraukė už laido, ir tiesintuvas nukrito. Nemaniau, kad jis gali išlikti karštas tiek laiko. Žmonės turi tai žinoti“, – sakė moteris.

Medikai pataria, kad nusideginus labai svarbu nudegintą vietą po tekančiu šaltu vandeniu vėsinti 20 minučių ir nusivilkti visus drabužius bei nusisegti papuošalus, nebent jie tvirtai prilipo prie odos. Vėliau būtina kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)