Lietuvoje dažniausiai sutinkami ir daugiausia rūpesčių sukelia pilkosios ir juodosios žiurkės, naminės ir dirvinės pelės, paprastieji ir rudieji pelėnai, pelės mažylės. Visur, kur tik yra graužikų, kyla užkrečiamųjų ligų pavojus.

Dažniausiai graužikai platina leptospirozę, jersiniozę, pseudotuberkuliozę, hemoraginę karštinę su inkstų sindromu, trichineliozę, listeriozę, tuliaremiją, marą, erkinį encefalitą, Laimo ligą, pasiutligę ir kitas sunkiai gydomas ligas.

Labiausiai nuo graužikų kenčia senieji miesto rajonai, menkai prižiūrimos kaimo sodybos. Ten, kur netinkamai rūpinamasi patalpomis, pastatais ir teritorija, kur kaupiasi šiukšlės, statybų atliekos, veši nepjaunama žolė graužikai randa patogių vietų gyventi ir misti.

Reikėtų daugiau dėmesio skirti kovos su graužikais profilaktikai, o ne susizgribti tada, kai jie jau užsiveisė sodybose ar daugiabučių namų rūsiuose, prie šiukšlių konteinerių ir kitose vietose. Svarbiausia kovos su graužikais profilaktikos priemonė yra higiena ir patalpų sandarinimas.
Graužikai naikinami biocidais. Kasmet atsiranda naujų cheminių medžiagų šių gyvūnų populiacijai mažinti: pastų, granulių, grūdų ir kt. Patalpų viduje, kur negalima panaudoti cheminių preparatų (biocidų), naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės.
Visiškai naujas graužikų gaudymo ir naikinimo būdas – elektroniniai pelių spąstai, panaudojant anglies dvideginio dujas. Tačiau toks naikinimo būdas yra brangus.

Vilniaus miesto gyventojams, gyvenantiems savivaldybei priklausančiuose pastatuose, ši paslauga yra teikiama nemokamai, o privačių, kooperatinių namų gyventojai graužikus turi naikinti patys, veterinarijos vaistinėse įsigiję neprofesionaliam graužikų naikinimui skirtų medžiagų (biocidų) arba mechaninių priemonių (spąstelių, gaudyklių, lipnių juostų, suteptų klijais ir kt).

Tačiau saugiausiai šią paslaugą atlieka dezinfekcijos įmonių darbuotojai, turintys licenciją šiai veiklai ir suteikiantys atliktų darbų garantiją. Specialistai parenka tinkamas chemines medžiagas, atsižvelgdami į patalpų paskirtį ir graužikų gausumą.