Apie pokyčius odoje rašo delfi.ee.

Strazdanos (efelidai)

Nuo saulės spindulių šviesiaodžiams žmonėms, taip pat raudonplaukiams ir šviesiaplaukiams, ant odos atsiranda rusvų dėmelių, kurios medicininėje literatūroje vadinamos efelidais, o liaudiškai – strazdanomis. Šios smulkios, nelygios pigmentinės dėmelės gali pasirodyti ant veido, taip pat kitose atvirose kūno vietose. Efelidai atsiranda sutrikus odos pigmentacijos procesams, kurių metu amino rūgštis tirozinas virsta pigmentu melaninu.

Chloazmos

Chloazmos, dar vadinamos rudmėmis, yra gelsvai rudos arba tamsiai rudos pigmentinės veido dėmės. Šio pigmentacijos sutrikimo priežastys dažniausiai siejamos su ultravioletiniais spinduliais ir nėštumu.

Daug būnant saulėje ar padidėjus hormonų kiekiui organizme, suaktyvėja melanino gamyba. Jis pradeda kauptis veide, virsdamas palyginus didelėmis dėmėmis, turinčiomis nelygius, „apkramtytus“ kraštus. Chloazmos, dažniausiai atsirandančios kaktos srityje, aplink burną, ant skruostų ar smilkiniuose, gali liudyti ir kiaušidžių funkcijos sutrikimus, kirmėlinę infekciją, taip pat kur kas rimtesnes ligas – vėžį, kepenų cirozę, maliariją ir kt.

Šlakai (Lentigo dėmės)

Paprastieji šlakai – tai tamsios spalvos dėmės, kurios, skirtingai negu chloazmos, turi aiškius, apvalius kontūrus. Tai gerybinis odos pigmentacijos sutrikimas. Jis nepriklauso nuo saulės spindulių, hormonų lygio pokyčių ir gali atsirasti bet kokiame amžiuje, bet kuriuo metų laiku. Žmogaus sveikatai jis nepavojingas. Šio tipo dėmių spalva nekinta, o jų skaičius nuo saulės spindulių nedidėja.

Apgamai (nevusai)

Apgamai – tai įvairūs apvalios formos odos dariniai, šiek tiek iškilę virš odos ir galintys būti plačios spalvinės gamos – nuo šviesiai rudų iki juodų. Nevusus įprasta priskirti su odos pigmentacija susijusiems dariniams. Juos sudaro ne kas kita kaip melanoblastai – ląstelės, kuriose gaminasi pigmentas melaninas.

Nevusai gali būti įgimti arba atsiradę vėliau. Manoma, kad pirmieji nevusai ant vaikų kūno pasirodo 1 – 2 metų amžiuje. Iš pradžių jie būna nepastebimi. Kai organizme prasideda hormoniniai pokyčiai (lytinis brendimas, nėštumas, senėjimas), apgamai išryškėja, jų atsiranda daugiau. Nevusus reikėtų atidžiai stebėti. Kai kurie iš jų gali būti piktybiniai.

Senatvinės dėmės

Galima pastebėti, kad moterims virš 45 metų ant veido ir rankų atsiranda pigmentinių dėmelių. Tai senatvinės dėmės. Jų pavadinimas išduoda jų atsiradimo priežastį. Šio tipo dėmės susijusios su amžiumi. Jeigu jaunystėje atvirų kūno vietų nesaugojote nuo ultravioletinių spindulių ir dosniai atidengdavote jas saulei, tai su amžiumi (kartais net nuo 30 – 35 metų) ant veido, rankų, pečių ir iškirptės srityje gali atsirasti senatvinių dėmių.

Taigi odos pigmentacijos sutrikimai dažniausiai būna susiję su ultravioletinių spindulių poveikiu ir hormonų veikla. Dažniausiai pigmentinės dėmės atsiranda ant veido, nes jis gauna daugiausia saulės spindulių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)