Ilgus metus trukę tyrimai taip ir nerado esminių įrodymų, kad vitaminai ir maisto papildai duotų kokią nors reikšmingą naudą. Tiesą sakant, naujausi tyrimai kaip tik rodo priešingai – kai kurie vitaminai gali būti netgi žalingi sveikatai, pavyzdžiui, jie didina kai kurių vėžinių susirgimų riziką arba siejami su akmenų formavimusi inkstuose.

Naujas trečiadienį, spalio 12 dieną, pristatytas tyrimas rodo, kad nepaisant didėjančio informuotumo, amerikiečių įprotis gerti vitaminus ir maisto papildus pastarąjį dešimtmetį iš esmės nesikeitė.

Taigi, aptarkime vitaminus ir maisto papildus, kuriuos turėtumėte vartoti, ir kurių derėtų vengti.

Multivitaminai: atsisakykite – viskas, ko reikia, suteikia subalansuota mityba

Ilgus dešimtmečius buvo laikomasi nuomonės, kad multivitaminai yra gyvybiškai svarbūs bendrai sveikatos būklei. Vitaminas C „gerina jūsų imuninę sistemą“, vitaminas A „apsaugo jūsų regėjimą“, o vitaminas B palaiko jūsų energijos lygį.

Jūs ne tik visus šiuos ingredientus gaunate su maistu, kurį valgote, bet, kaip rodo tyrimai, per daug jų vartodami galite netgi sau pakenkti. 2011 metais atliktas didelis tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 39 tūkstančiai vyresnių nei 25 metų moterų, atskleidė, kad ilgą laiką multivitaminus vartojusioms moterims mirties rizika yra didesnė nei to nedariusioms.

Vitaminas D: vartokite – stiprina kaulus ir sunku gauti su maistu

Vitamino D nėra daugumoje maisto produktų, kuriuos mes valgome, tačiau tai yra pagrindinis elementas, užtikrinantis mūsų kaulų stiprumą ir padedantis absorbuoti kalcį. Buvimas saulėje taip pat teigiamai veikia mūsų organizmus, tačiau šaltuoju metų laiku užtektinai saulės negauname. Kelios naujausios tyrimų apžvalgos parodė, kad kasdien vitamino D papildus vartojantys žmonės vidutiniškai gyvena ilgiau už tuos, kurie jų negeria.

Antioksidantai: atsisakykite – didėja vėžio rizika, verčiau valgykite uogas

Vitaminai A, C ir E yra antioksidantai, kurie nemažais kiekiais aptinkami daugelyje vaisių – ypač uogų – ir daržovių, todėl jie yra atkakliai peršami dėl gebėjimo apsaugoti nuo navikinių susirgimų.

Vis dėlto tyrimai rodo, kad vartojant labai dideliais kiekiais antioksidantai gali būti netgi žalingi. Didelis ilgalaikis tyrimas, kuriame dalyvavo rūkantys vyrai, nustatė, kad reguliariai vitaminą A vartojantys asmenys dažniau suserga plaučių vėžiu nei tie, kurie jo negeria. O 2007 metais atlikta kelių tyrimų apie įvairius antioksidantų papildus apžvalga parodė, kad „gydymas beta karotenu, vitaminu A ir vitaminu E gali padidinti mirtingumą“.

Vitaminas C: atsisakykite – kažin ar padės įveikti peršalimą, geriau valgykite citrusinius vaisius

Vitamino C manija, kuri prasidėjo praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje po chemiko Linuso Paulingo pasisakymų, reiškia, kad… tai tik manija. Vienas po kito atlikti tyrimai parodė, kad vitaminas C nuo peršalimo ligų beveik arba visiškai neapsaugo. Be to, tokios didelės dozės kaip 2000 miligramų ar daugiau, gali padidinti skausmingų inkstų akmenų riziką. Taigi, verčiau reikiamą vitaminą C pasistenkite gauti iš maisto produktų. Jo yra ne tik citrusiniuose vaisiuose, bet ir žemuogėse.

Vitaminas B3: atsisakykite – verčiau valgykite lašišą, tuną ar burokus

Ilgus metus vitaminas B3 buvo peršamas kaip vaistas nuo visko, pradedant Alzheimerio liga ir baigiant širdies negalavimais. Vis dėlto naujausi tyrimai verčia liautis piktnaudžiauti išrašinėjant šį maisto papildą.

Didelio masto 2014 metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 25 tūkstančiai žmonių su širdies ligomis, nustatė, kad ilgalaikis vitamino B3 vartojimas, siekiant padidinti „gerojo“ cholesterino kiekį, nesumažina širdies priepuolių, insultų ar mirčių dažnumo.

Be to paaiškėjo, kad B3 papildus vartoję asmenys dažniau susiduria su infekcijomis, kepenų problemomis ir vidiniu kraujavimu, nei tie, kurie vartojo placebą.

Probiotikai: atsisakykite – jų nauda moksliškai neįrodyta, verčiau valgykite jogurtą

Probiotikai yra brangus papildas su bakterijomis, kurių natūraliai – tiesa, mažesniais kiekiais – aptinkama jogurte ir kituose fermentuotuose produktuose. Probiotikai tapo dideliu verslu, jų rinka 2012 metais sudarė apie 23,1 milijardo dolerių (apie 21 milijardą eurų).

Už to slypinti idėja paprasta: palaikykite trilijonus jūsų žarnyne tarpstančių bakterijų, kurios, kaip žinome, atlieka pagrindinį vaidmenį mūsų sveikatos reguliavime. Deja, tačiau šios idėjos įgyvendinimas praktikoje šiek tiek sudėtingesnis. Kol kas profiotikų efektas nėra vienareikšmiškai įvertintas. Kartais jie padeda, kartais – ne. Tad kol kas verčiau nešvaistykite pinigų brangiai kainuojančioms tabletėms, o suvalgykite indelį jogurto.

Cinkas: vartokite – tai vienintelis elementas, siejamas su peršalimo įveikimu

Kitaip nei vitaminas C, kuris tyrimų duomenimis beveik niekada neapsaugo nuo peršalimo ligų ir nepadeda jomis jau susirgus, cinkas iš tikrųjų gali atlikti šią funkciją. Šis mineralas sutrikdo rinovirusų dauginimąsi, kurie paprastai ir sukelia peršalimo ligas.

2011 metais atlikto neseniai sirgusių žmonių tyrimo metu buvo tarpusavyje palyginti cinką ir placebą vartoti ligos metu pradėję pacientai. Paaiškėjo, kad gėrusieji cinką trumpiau sirgo ir peršalimo simptomai nebuvo tokie stiprūs.

Vitaminas E: atsisakykite – perdozavimas siejamas su vėžio rizika, verčiau valgykite špinatus

Antioksidantų šeimai priklausantis vitaminas E labai išpopuliarėjo dėl savo gebėjimo užkirsti kelią vėžiui. 2011 metais atliktas didelis tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 36 tūkstančiai vyrų, nustatė, kad vitaminą E vartojusiųjų grupėje prostatos vėžio rizika netgi išaugo, lyginant su tais, kurie vartojo placebą.

O 2005 metais atliktas tyrimas dideles vitamino E dozes susiejo su didesne mirties rizika. Taigi, jeigu trokštate gauti vitamino E, verčiau griebkite ne piliulę, o šviežias špinatų salotas. Tamsios lapinės daržovės, tokios kaip špinatai, yra turtingos natūralaus vitamino E.

Folio rūgštis: vartokite, jeigu laukiatės ar norite pastoti

Folio rūgštis yra ne kas kita kaip vitaminas B, kurią mūsų organizmas naudoja gamindamas naujas ląsteles. Nacionalinis sveikatos institutas rekomenduoja moterims, kurios laukiasi ar nori greitu metu pastoti, per dieną suvartoti 400 mikrogramų folio rūgšties, nes jų organizmams šio esminio elemento nešiojant augantį vaisių reikia daugiau.

Be to, dar keli dideli tyrimai prieš nėštumą ir jo metu vartojamą folio rūgštį susiejo su mažesne nervų vamzdelio defekto, rimtų ir pavojingų smegenų, stuburo ir nugaros smegenų apsigimimų rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)