Pasaulinė širdies diena pirmą kartą buvo minima 2000 m. Jos iniciatorius – Pasaulinė širdies federacija, kuri aktyviai kovoja su infarktu ir insultu, vienydama 200 organizacijų daugiau kaip 100 pasaulio šalių. Ši organizacija viso pasaulio žmonėms padeda išsaugoti ilgesnį ir kokybiškesnį gyvenimą, sveikesnę širdį (www.worldheartday.org, twitter.com/worldheartfed, facebook.com/worldheartday).


Nuo šių metų Pasaulinė širdies diena visada bus minima rugsėjo 29 d. Šio renginio tikslas – perspėti viso pasaulio žmones, kad širdies ligos ir insultas yra svarbiausia mirčių priežastis visame pasaulyje, kasmet nusinešanti apie 17 milijonų gyvybių daugiau nei bet kuri kita liga. Daugiausia gyvybių pareikalauja išeminė širdies liga, kiek mažiau – insultas.


Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligos seniai pasiekė epidemijos lygį. Europos kardiologų draugija metinėse konferencijose kasmet pabrėžia neįveikiamą sergamumo ir mirtingumo rodiklių skirtumą tarp Europos Sąjungos šalių – senbuvių ir Rytų Europos. Tai atsispindi liūdnoje statistikoje. Kas antrą mirtį Lietuvoje sukelia kraujotakos sistemos ligos, tai kasmet sudaro apie 55 proc. visų mirčių (pasaulio vidurkis – apie 29 proc.).


Reikėtų žinoti ligos simptomus


Visuomenė, rodos, teoriškai žino apie svarbiausias mirčių priežastis ir išeminės širdies ligos rizikos veiksnius, bet atvykstantieji dėl miokardo infarkto ar insulto į ligonines dažniausiai tuos rizikos veiksnius ignoruoja arba netiki jų svarba. Kita problema, kad dažnas susirgęs nesugeba atpažinti pirmųjų miokardo infarkto požymių, supainioja juos su kitomis ligomis: bronchų, skrandžio, stuburo ir t. t.


Primename, kad širdies ir kraujagyslių ligos – didelė įvairių ligų grupė, tačiau pačios dažniausios yra dvi:


• išeminė (koronarinė) širdies liga – širdies raumenį maitinančių kraujagyslių liga;
• cerebrovaskulinė liga – galvos smegenis maitinančių kraujagyslių liga.


Širdies raumens infarktas ir galvos smegenų insultas – dažniausios šių susirgimų apraiškos, įvykstančios ūmiai. Kraujagyslė užsikemša krešuliu, kuris tampa kliūtimi kraujui tekėti į širdį ar smegenis. Priežastis – riebalų sankaupos vidinėje kraujagyslės sienelėje ir aterosklerozinės plokštelės susiformavimas. Ties tokia plokštele dažniausiai ir prilimpa krešulys. Insultą gali sukelti ir kraujo išsiliejimas į galvos smegenis. Aterosklerozė ilgus metus gali progresuoti nebyliai, pranešdama apie save tik netikėtai įvykus infarktui ar insultui. Dauguma šių ligų prasideda būnant namuose, todėl Pasaulio širdies federacija pataria visiems žinoti pradinius simptomus, nes laiku atpažinta liga ir skubiai suteikta pagalba gali išgelbėti gyvybę.


Svarbiausia – mažinti rizikos veiksnius


Pasaulio širdies federacija skelbia, kad beveik 80 proc. priešlaikinių mirčių nuo širdies infarkto ir insulto galima išvengti nugalėjus svarbiausius gyvensenos rizikos veiksnius: rūkymą, nesveiką mitybą ir fizinį neaktyvumą. Nesveika mityba ir fizinis neaktyvumas skatina „tarpinius rizikos veiksnius“: aukštą kraujospūdį, per didelį gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, antsvorį ir nutukimą. Ligas skatina ir užslėpti netiesioginiai veiksniai. Tai pasaulyje vykstančių socialinių, ekonominių ir kultūrinių pokyčių atspindžiai: globalizacija, urbanizacija ir populiacijos senėjimas. Labai svarbūs širdies ligas pagreitinantys veiksniai – skurdas ir stresas.


Pasaulinės širdies federacijos (www.world-heart-federation.org) nariai ir partneriai visame pasaulyje Pasaulio širdies dienai paminėti rugsėjo 29 dieną organizuoja įvairius renginius: viešas diskusijas ir sveikatos patikras, eitynes ir bėgimus, koncertus ir sporto renginius. Kiekviena šalis pasirenka sau priimtiną modelį sveikos širdies idėjoms skleisti.


Pagrindinis šeimos veiklos centras ir visų mūsų užuovėja – namai. Būtent jie yra puiki vieta, kur reikėtų imtis atitinkamų veiksmų gerinant širdies sveikatą. Štai kodėl šiais metais Pasaulinė širdies federacija ir jos nariai Pasaulinės širdies dienos proga visas pastangas nukreipia į kiekvieno mūsų namus. Šių metų Pasaulinės širdies dienos šūkis – „Vienas pasaulis, vieni namai, viena širdis“. Siūloma ypač aktyviai susirūpinti savo ir artimųjų širdies sveikata bei tapti sveikos gyvensenos propaguotojais.


Lietuvos širdies asociacija rugsėjo 29 d. kviečia į Katedros aikštę paminėti Pasaulinę širdies dieną. Renginio pradžia – 17.00 val., o 19.30 val. vakarą vainikuos gražus koncertas (www.heart.lt, www.raudonasuknele.lt, facebook.com/heart.lt). Įvairių sričių menininkai, žinomi visuomenės veikėjai, sportininkai, politikai, medikai mėgins atkreipti dėmesį į širdies ir kraujagyslių ligas, skatinti jų prevenciją. Atvykite su šeimomis, draugais, paraginkite visus, kam svarbi sveika širdis.