Svetainė care2.com praneša, jog atsitiktinumų, kad salieras atsidurtų mūsų lėkštėje nebereikia – jis privalo būti mūsų mityboje.

Traškusis salieras yra gerai žinomas dėl savo nekaloringumo – mažai kalorijų, mažai angliavandenių, mažai riebalų. Ne taip, kaip kitos daržovės, salieras netgi troškinamas išlaiko didžiąją dalį savo maistinių medžiagų. Viskas, ką reikia atsiminti, yra tai, kad salieras turi būti suvalgomas per penkias – septynias dienas nuo pirkimo, nes praėjus šiam laikui daržovė netenka didelio kiekio naudingųjų antioksidantų.

Naudingas reguliuojant kūno svorį. Salieras yra puikus užkandis prižiūrintiems savo kūno svorį. Vieną saliero stiebą sudaro vos 10 kalorijų. Derinkite ir naudokite salierą įvairiuose patiekaluose – salotose, sriubose, garnyruose.

Mažina uždegimus. Jei kenčiate nuo sąnarių skausmų, plaučių infekcijos, astmos ar aknės, valgykite daugiau saliero ir jis atneš taip trokštamą palengvėjimą.

Padeda nusiraminti. Magnis ir kiti saliere esantys mineralai bei eteriniai aliejai ramina nervų sistemą. Vakare suvalgytas užkandis su salieru gali pagerinti jūsų miego kokybę.

Prisideda prie rūgščių ir šarmų balanso organizme. Valgydami salierą, užkirsite kelią padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Gerina virškinimą. Saliere esantis vanduo yra susimaišęs su netirpiomis maisto skaidulomis ir taip palengvina maisto judėjimą (viduriuojant patariama vengti saliero).

Turi „gerųjų“ druskų. Saliero sudėtyje yra natrio, kuris yra kitoks nei esantis paprastoje druskoje. Saliere esantis natris yra natūralus, ekologiškas ir būtinas sveikam organizmui.

Sveika akims. Vienas saliero stiebas aprūpina organizmą 10 proc. vienos dienos vitamino A norma. Vitaminas A ir kitos gaunamos maistinės medžiagos apsaugo akis ir padeda išvengti su amžiumi susijusių regėjimo pokyčių.

Mažina „blogąjį“ cholesterolį. Medžiaga, suteikianti salierui jo skonį ir kvapą, taip pat mažina ir „blogąjį“ cholesterolį. Čikagos universiteto atliktas tyrimas parodė, kad tam užtenka suvalgyti vos du saliero stiebus per dieną.

Mažina kraujospūdį. Yra įrodyta, kad salieruose esantys ftalidai skatina kraujotaką. Tad šviežias saliero stiebas yra būtent tai, ko jums reikia norint sumažinti kraujospūdį.

Gerina lytinį gyvenimą. Gydytojas Alanas R. Hirschas, vadovaujantis skonio ir kvapo poveikio žmogui tyrimais užsiimančiam centrui „Smeel and Taste Treatment and Research Foundation“, teigia, kad salieruose esantys du feromonai – androstenonas ir androstenolis – gerina potenciją.
Kovoja su vėžiu. Ilinojaus universitete buvo atlikti du tyrimai, bandantys išsiaiškinti saliero vartojimo poveikį sergantiems vėžiu.

Vienas iš tyrimų patvirtino tai, kad saliero sudėtyje esantis luteolinas visame organizme, bet ypač kasoje, slopina vėžinių ląstelių augimą. Kito tyrimo metu išsiaiškinta, kad reguliarus saliero vartojimas stabdo krūties vėžio ląstelių formavimasi.

Specialisto komentaras: salieras gali pakeisti bulves, druską bei salotos lapą su pomidoru žiemos metu

Apie tai, kaip išsirinkti ir pasiruošti salierus pasakoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė:

„Ne visiems žinoma saliero savybė yra ta, kad jis turi daug natrio ir gali pakeisti valgomąją druską. Tarkim, dedant salierą į tam tikrus patiekalus, kurie yra nepasūdyti arba mažai pasūdyti, visiškai nesijaučia druskos trūkumo.

Vaida Kurpienė
Mes esame įpratę vartoti daug kur tinkančius saliero stiebus, tačiau puiki daržovė žiemos metu yra saliero šaknis. Tiesa ta, kad saliero stiebai yra gana dažnas alergenas ir nemažai žmonių jo nemėgsta. Tačiau saliero šaknis mėgsta daug daugiau žmonių, aišku, ne visi yra bandę jas vartoti.

Salotos, agurkai ir pomidorai rudens pabaigoje ir žiemos metu tikrai nėra sezoninės daržovės. O saliero šaknis, kaip ir kitos šakninės daržovės, ant stalo turėtų atsirasti būtent šiuo periodu. Jis kuo puikiausiai išsilaiko ilgus mėnesius laikant tinkamoje temperatūroje.

Saliero šaknį galima ir virti, ir troškinti. Ji yra skani ir ypač naudinga valgant šviežią. Valgant šviežią reikėtų kuo smulkiau sutarkuoti ir labai gerai sukramtyti. Šaknies aitrumą gali sumažinti grietinė ar natūralaus jogurto padažas“.

V. Kurpienės patarimas renkantis salierus: saliero stiebai turėtų būti vidutinio ilgio, storio ir kietumo. Jų lapkočiai turėtų būti trapūs: lenkiant stiebą, jie turėtų nelinkti, o lūžti. Tokie salierai yra skaniausi ir turi didžiausią maistinę vertę. Reikėtų žinoti, kad jeigu salieras nėra stipriai apdorotas chemikalais, daržovė ganėtinai greitai genda ir todėl ją reikėtų laikyti šaldytuve.

Žiemos pabaigoje šakninės daržovės būna sausesnės, tad ruošiant salotas su salieru, susmulkintą daržovę pirmiau reikia pašlakstyti kambario temperatūros vandeniu ir tik tada dėti padažą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)