Ar žinote, kokia jūsų vaiko akių būklė, ar jam nereikia nešioti akinukų, o jei reikia – kaip juos išrinkti? Tarp daugybės rūpesčių prieš rugsėjį pasiklydę tėvai dažnai pirmiausiai rūpinasi mokyklai reikalingais pirkiniais, o tuomet – vaiko sveikata, rašoma pranešime spaudai. Profilaktinė kasmetinė patikra yra būtina, juk ypač svarbu, kad vaikas į ugdymo įstaigą sugrįžtų pailsėjęs ir gerai besijausdamas. Kodėl itin svarbi akių sveikata?

Vaikų akys jautrios, greičiau pavargsta, bet tėveliai ne visuomet pastebi pirmuosius pavojaus signalus – sausėjančias, paraudusias akis, žiūrėjimą prisimerkus ar sėdėjimą arčiau ekrano. Tai ypač aktualu dabar, kai vasaros metu vaikams leidžiame labiau atsipalaiduoti – dažniau žaisti kompiuterinius žaidimus ir kt. „Būtent todėl profilaktinė akių patikra kartą per metus būtina tiek nešiojantiems akinukus, tiek regėjimo sutrikimų neturintiems vaikams. Tėvai neturėtų laukti, kol problema paūmės. Beje, šis patarimas galioja ir tėveliams, per rūpesčius ir darbus savo akių sveikatos neturėtų pamiršti ir suaugusieji“, – sako „Optikos pasaulio“ specialistė Asta Poškuvienė.

Kaip išrinkti akinius?

Jei vaikas nešioja akinius, itin svarbu ruošiantis naujiems mokslo metams patikrinti, ar nešiojami vaiko akiniai kokybiški, ar nėra įbrėžimų. Pasak A. Poškuvienės, vaikai daug juda, sportuoja, važinėja dviračiu, tad akinių rėmeliai turi nespausti ir būti vaikui patogūs. Mažesniems vaikams rekomenduojami apvalūs akiniai, kad užimtų didesnį regos lauką ir vaikas nežiūrėtų pro viršų ar šonus. Renkant akinius vaikui tėvams patariama atkreipti dėmesį į akinių lęšius. Būtent jie daro įtaką vaikų regėjimo kokybei. Lęšiai turi būti atsparūs braižymuisi, būtina kokybiška antirefleksinė danga.

Ir vaikai nori būti stilingi

Visai nesvarbu, ar vaikas lanko darželį, ar tik ruošiasi į pirmąją, o gal šeštąją klasę - visi vaikai nori būti stilingi, juos džiugina spalvos. „Kiekvienais metais akinių tendencijos šiek tiek keičiasi. Ir net jei vaikas iš pradžių labai nenori nešioti akinukų, tereikia pamatyti, koks didelis jų pasirinkimas ir nuomonė kaip mat pasikeičia. Berniukai dažniau renkasi juodą, mėlyną rėmelių spalvas, o mergaitės raudoną arba rožinę, joms patinka, kai akinukus puošia gėlyčių akcentai“, – pasakojo A. Poškuvienė.

Atidumas vaikų sveikatai – tai daugiausia, ką tėveliai gali padaryti dėl savo vaikų. Tegul mažieji rudenį pasitinka sveiki, stilingi ir pasiruošę žengti į žinių pasaulį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją