Bernardas Antoine'as – buvęs rūkalius ir priklausomybių specialistas iš Paryžiaus, padedantis rūkantiems žmonėms atsikratyti dažnai pasitaikančio klaidingo supratimo apie rūkymą ir šio įpročio atsisakymą. Štai ką jis sako.

1. Norint mesti rūkyti reikia valios.

Rūkymo atsisakymas nėra žmogaus valios ar gerų ketinimų klausimas. Tai yra tikrų priežasčių ir motyvacijos klausimas. Neturėtumėte mesti rūkyti tik tam, kad kam nors įtiktumėte ar kad sutaupytumėte pinigų. Turėtume tikrai patys norėti išsilaisvinti nuo šios priklausomybės.

2. Atsisakę cigaretės priaugsite svorio.

Svorio augimas nėra neišvengiamas. Rūkyti metusios moterys priauga vidutiniškai 2,8 kilogramo, o vyrai – 3,2 kilogramo. Rūkalių riebalinis sluoksnis yra mažesnis, nes rūkymas skatina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus. Be to, nikotinas slopina apetitą. Savo klientams B. Antoine'as pataria susikurti strategiją, kuri leisi išvengti kompensavimo maistu, kuri būtų paremta jų noru atsikratyti žalingo įpročio.

3. Metę rūkyti žmonės pasidaro labai irzlūs ir permainingos nuotaikos.

Metus rūkyti, su nuotaika susijusios problemos, kaip irzlumas ir depresija, trunka tik pirmąsias tris savaites.

4. Reikia palaukti „tinkamo meto“ mesti rūkyti.

Tinkamas metas yra tuomet, kai jūs nusprendžiate mesti rūkyti, nepriklausomai nuo kasdienių problemų. Turite išmokti gyventi be cigarečių visose situacijose, kurios paprastai skatino jus rūkyti.

5. Elektroninės cigaretės gali padėti mesti rūkyti.

Elektroninių cigarečių problema yra ta, kad jos nepadeda atsikratyti to Pavlovo reflekso, susijusio su šiuo įpročiu. Iš esmės jūs ir toliau rūkote, tačiau kitokias cigaretes.

6. Nikotinas sukelia priklausomybę.

Vien tik nikotinas nesukelia priklausomybės. Ją sukelia nikotinas ir tam tikri degimo šalutiniai produktai, kurie sukelia atpratimo simptomus. Be to, vien tik cheminė reikalo pusė nepaaiškina priklausomybės fenomeno. Tai ir elgesio bei psichologiniai dalykai.

7. Rūkymas padeda nusiraminti ir sumažinti stresą.

Priešingai. Rūkymas yra smegenų stimuliavimas. Nikotinas yra tarsi švelni kokaino forma. Jis neturi psichotropinio poveikio, tačiau palaiko žvalumą. Skirtingai nuo alkoholio, rūkymas siaurina kraujagysles.

8. Surūkyti 20 cigarečių yra dvigubai blogiau nei 10.

Didžiausią žalą daro ne cigarečių kiekis per dieną, o tai kiek laiko būsite veikiamas niktino.

9. Rūkyti padeda įvairūs specialūs pakaitiniais produktai.

Norėdami mesti rūkyti pirmiausia turite ieškoti profesionalios pagalbos psichologiniame ir elgesio lygmenyje. Itin gerų rezultatų duoda hipnozė ir kognityvinė elgesio terapija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)