Maža kūdikio galvos apimtis siejama su lėtesniu neurologiniu vystymusi, o mažas svoris – su neigiamomis pasekmėmis sveikatai vėlesniame gyvenime.

Tyrimas parodė, kad kūdikiai, kurių susilaukė daug akrilamidų gavusios motinos, būdavo iki 132 g lengvesni negu kūdikiai, gimę mažiau akrilamidų gavusioms motinoms. Pirmosios grupės kūdikiai skirdavosi ir maždaug 0,33 cm mažesne galvos apimtimi.

Akrilamidai yra cheminė medžiaga, kuri natūraliai susidaro aukštoje temperatūroje kepant arba skrudinant daug krakmolo turinčius produktus. Jie aptinkami tokiuose maisto produktuose kaip bulvių traškučiai, sausainiai, duona, kava ir kt.

Mokslininkai iš Aplinkos epidemiologijos tyrimų centro Barselonoje 2006 – 2010 metais Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Norvegijoje ir Ispanijoje tyrė iš viso 1100 nėščių moterų maisto racioną, o vėliau tikrino jų kūdikių virkštelės kraują, kuriame nustatė akrilamidų kiekį.

Mokslininkai pažymi, kad panašų poveikį kūdikių svoriui daro rūkymas. Mažas naujagimių svoris susijęs su didesne širdies ligų, diabeto ir oseoporozės rizika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)