Juokas juokais, tačiau tas vaikinas iki šiol negali išsigydyti išdygusios karpos: azotas nepadėjo, šalino privačioje klinikoje lazeriu, kentė skausmus, bet karpa vis atauga. Dabar naujų vaistų perka ir pats namuose bando ją šalinti.

„Mes dabar kompanijoje nuolat karpų temą keliame ir juokaujame, nors, tiesą pasakius, vengiu prie draugo karpos liestis. Maža ką, gal ranką padavęs ir mane užkrės, nes pats jau prakeikė draugę karpuotomis kojomis", – pasakojo DELFI skaitytojas iš Vilniaus.

Kitai vilnietei karpas ant pado namuose gydė vyras. Nupirko vaistinėje rūgšties, bet nepaskaitė instrukcijos ir užuot tepęs kartą per savaitę, tą darė kiekvieną dieną.

Padas paraudo, ištino. Žmona savaitę gėrė vaistų nuo skausmo, šlubuodama vos ateidavo į darbą. Karpa išnyko, tačiau taip gydyti kitų moteris nebesutinka.

Kaip gydyti karpas ant pado, kulno, kitose kūno vietose? Ar visada tai saugu daryti namuose, vaistinėse pirktomis priemonėmis? Kada būtinai reikia kreiptis į gydytoją, kada galima ir pačiam, DELFI klausė gydytojos dermatovenerologės Ingos Kisielienės.

Gydytoja patvirtino, kad karpomis iš tiesų galima užsikrėsti per vakarėlį, kaip pasakojo pirmasis DELFI pašnekovas: „Karpas sukelia papilomos virusas, jomis užsikrečiama kontakto būdu. Galima užsikrėsti palietus kitą žmogų, šluostantis rankšluosčiu, kuriuo rankas šluostėsi karpų turintis asmuo“.

Kaip pabrėžė specialistė, tikimybę užsikrėsti karpomis didina odos pažeidimai, žaizdelės, prastesnė žmogaus imuninė būklė, polinkis prakaituoti: nuolat drėgnose kūno vietose apsauginė odos funkcija mažesnė ir įvairioms bakterijoms bei virusams lengviau apsigyventi odoje.

„Tikrai ne visi užsikrečia, palietę kito žmogaus karpas, tai priklauso ir nuo imuninės žmogaus būklės“, - sakė I. Kisielienė.

- Kodėl vieniems atsiradusią karpą pakanka patrinti ugniažole ir dingsta, o kitiems ir gydymas nepadeda?

- Priklauso nuo žmogaus organizmo apsauginės funkcijos. Daugiau kaip pusei žmonių, net iki 65 proc., karpos per pora metų išnyksta savaime, negydant. Kitai daliai reikia gydyti.

Pirmos istorijos dalyvis, matyt, silpnesnės imuninės būklės. Tai galima įtarti ir dėl to, kad užsikrėtė nuo vieno kontakto – patrynimo. Dėl to jam galbūt ir nepavyksta greitai išsigydyti. Tikrai pavyks, tik reikės procedūrą kelis kartus pakartoti. Neišgydomų karpų nėra. Taip pat reikėtų pasistiprinti imunitetą.

- Kitas pasakojimas moters, kuriai karpas namuose gydė vyras.

- Labai gerai, kad gydė – rūpestingas vyras. Aš pati taip pat esu išbandžiusi tokį gydymo būdą ir visai neblogai sekėsi.
Žinoma, rūgštimi karpą reikėtų tepti, kaip nurodyta anotacijoje. Ne veltui daromi tyrimai ir spausdinami informaciniai lapeliai su instrukcijomis, kaip naudoti vaistus. Kad paraudo ir patino – natūralu. Kai tepame rūgštį ant odos, sukeliame uždegimą, o uždegimas pasireiškia skausmu.

Tai moteriai vyras tuo pačiu preparatu gali gydyti ir kitas karpas, tik tegu rečiau tepa. Arba, jei ji nebenori gydyti karpų rūgštimi, gali šalinti chirurginiu būdu.

- Chirurginis lengvesnis, nereikės visą savaitę gerti nuskausminančiųjų?

- Neturėtų reikėti. Tačiau žaizda bus. Papilomos virusas apsigyvena mūsų odoje, dauginasi ir toje vietoje atsiranda odos papulė – iškilimas ar „bumbuliukas“, kurį vadiname karpa. Norint ją išnaikinti, reikia pasiekti vietą, kur virusas odoje apsigyveno, o tarpsta šiek tiek giliu. Tą karpos dugną mes turime pasiekti – ar rūgštimi, kitais vaistais, ar azotu, lazeriu. Ta vieta yra skausminga, nes gilesniuose odos sluoksniuose, šalia nervinių galūnėlių.

- Ar visas karpas galima gydytis namuose?

- Taip, bet ne visas pavysta. Paprastai padų ar delnų karpos profesionaliai gydomos todėl, kad tose vietose oda stora, o pasiekti gilesnius jos sluoksnius tepamais vaistais sudėtinga. Kai patiems žmonėms nepavyksta to padaryti, ateina pas gydytojus.

- Kaip suprasti, kad būtinas profesionalo įsikišimas?

- Kreiptis į gydytoją vertėtų, jei karpa pasidaro skausminga, kraujuoja, kliūna už plaukų ar drabužių, per pora metų nedingsta, o namuose per 2-3 mėnesius taip pat nepavyksta išnaikinti.

Taip pat į specialistą derėtų kreiptis, jei karpų labai daug, kad padėtų suvaldyti procesą. Taip pat atsargiau reikėtų elgtis su karpomis, kurios yra veido srityje. Kiekvienas gydymas palieka randų ir tai reikia turėti omenyje.

- Ar gali karpos supiktybėti?

- Šiaip karpos nėra piktas dalykas, nereikėtų bijoti, kad supiktybės, suvėžės. Tikrai ne. Žmogui jos nieko blogo padaryti negali, yra labiau kosmetinė, o ne medicininė problema.

- Ar tiesa, kad karpomis galima užsikrėsti baseinuose? Nuo rankšluosčių, kuriais naudojasi keli žmonės? Turėklų?

- Šimtaprocentinės garantijos, kad neužsikrėsi karpomis nėra. Tačiau taip pat nėra, kad iškart užsikrėsi, jei paimsi į rankas daiktą, kurį laikė karpų turintis žmogus. Galima užsikrėsti ir nuo turėklų, kuriuos prieš tai lietė karpų turintis žmogus, tačiau tai nėra tipiška.

Mes kiekvienas turime savo imuninę sistemą , oda turi vietinę imuninę sistemą, kuri skirta apsaugoti nuo tokių dalykų, tačiau kai imuninė sistema susilpnėja, padidėja tikimybė užsikrėsti virusine ar kita infekcija.

- Išskirtumėte periodus, kai žmogus pažeidžiamiausias?

- Tikimybė užsikrėsti padidėja nėštumo metu, jeigu žmogus serga gretutinėmis ar lėtinėmis ligomis, kurios silpnina imunitetą, pvz., cukriniu diabetu. Šiek tiek silpnesnį imunitetą turi vaikai.

Viskas labai individualu, priklauso nuo viruso aktyvumo, žmogaus imuninės būklės, odos būklės tuo metu. Žinoma, einant į baseiną ir pan. reikėtų avėti specialų apavą, kad išvengtume užsikrėtimo tokiose vietose, kur tikrai didelė tikimybė, kad jų bus.

- Vienos karpos pasiduoda gydymui, kitos nepasiduoda todėl, kad jos - skirtingos?

- Ne, visos jos vienodos, visas sukelia tas pats papiloma virusas, tik tiek, kad jos atsiranda skirtingose kūno vietose. Jeigu imunitetas yra stipresnis, karpos net negydomos išnyks, jei silpnesnis, gali reikėti pagalbos.

- Ar tiesa, kad karpos nunyksta, jei savo rudomis seilėmis jas apseilėja žiogas?

- Manau, kad ne, nors ir mane taip vaikystėje gydė. Man atrodo, nepadėjo.

Aš manau, kad gydymas žiogo seilėmis sukelia placebo efektą. Be to, nustatyta, kad apie 60 proc. karpų per 2 metus išnyksta savaime. Žmogaus imuninė sistema pati sunaikina karpas sukeliantį virusą.

Yra straipsnių apie karpų gydymą hipnoze. Taigi, karpų gydymas žiogo seilėmis mediciniais tyrimais nėra įrodytas. Kita vertus, jei tu labai kažkuo tiki, gali pats paveikti savo organizmą, paskatinti imuninę sistemą.

- Ar yra tablečių, kurias išgėrus dingtų karpos ir nereikėtų naikinti?

- Kol kas dar ne.

- Kokie karpų naikinimo būdai atgyvenę? Ar šaldymas azotu tebenaudojamas ir veiksmingas?

- Atgyvenusių kol kas nėra. Šaldymas azotu naudojamas ir veiksmingas, tik kartais būna, kad vienos procedūros nepakanka dėl karpos gylio.

- Naikinimas lazeriu palieka mažesnius randus ar nebūtinai?

- Nebūtinai. Kiekvienas chirurginis įsikišimas gali palikti randų. Rūgštis, kuria tepame karpas – taip pat, ypač jei karpa gili. Susiformuos randas ar ne ir koks jis bus, lemia ir genetika. Vienas žmogus įsipjauna ir nieko, o kitam lieka baisus, iškilęs, negražus randas

- Koks karpų gydymo būdas brangiausias ir kuo geresnis?

-Brangiausias lazeriu. Azotas pigesnis. Šiek tiek skiriasi jų poveikiai - kai šaldo azotu, audinių nekrozė sukeliama šalčio būdu, gydant lazeriu - lazerio skleidžiamu spinduliu. Viskas priklauso nuo gydytojo patirties, kompetencijos, karpos dydžio ir vietos, bei paciento imuninės būklės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)