Džiaugiamės, kad drąsi skaitytoja kreipėsi į mus, norėdama išsiaiškinti savo teises. Susisiekėme su Kalniečių poliklinikos administracija, ji išsamiai paaiškino galimo nesusikalbėjimo priežastis. Tikimės, kad skaitytojai šioje istorijoje ras naudingos informacijos, o gydytojai skirs daugiau dėmesio bendravimo su pacientais įgūdžiams gerinti, rašoma leidinyje „Savaitraštis Kaunui“.

„Sergu glaukoma, kasdien turiu lašinti vaistus į akis. Negaliu daryti pertraukos, nes gresia aklumas. Akių klinikoje po daug tyrimų nustatė šią ligą ir toliau gydytis, t. y. vaistams išrašyti (ši liga nepagydoma), nusiuntė į Kalniečių polikliniką.

Šeimos gydytoja mane užregistravo pas okulistę N. Putelienę. Kai nuvykau pas ją pirmą kartą, ji man išrašė receptą, bet liepė kitą kartą eiti pas kolegę V. Švedienę, nes ji gydo glaukomą. Vaistai buvo išrašyti iki rugsėjo 10 d. Rugsėjo 1-ąją kreipiausi į Kalniečių poliklinikos registratūrą, deja, talonų nebuvo. Gavau taloną rusėjo 20 d., bet vėl pas N. Putelienę.

Turėjau pirkti vaistus be kompensacijos, nes bijojau apakti. Kai rugsėjo 20 d. vėl atėjau pas N. Putelienę, ji pasipiktino, kodėl atėjau pas ją, o nesikreipiau į šeimos gydytoją ar kitur. 10 min., kol buvau jos kabinete, ji vartė mano ligos istoriją ir bambėjo, kodėl aš neinu į Akių kliniką ar pas šeimos gydytoją, ji nė karto nepaklausė, kaip aš jaučiuosi.

Sesutė man pamatavo akių spaudimą. Buvo 9 val. ryto, o gyd. N. Putelienė buvo tokia pavargusi, kad nusirašydama nuo ankstesnio recepto vaistų pavadinimą sugadino vieną mano knygelės blanką. Kai grįžau namo po tokio „malonaus“ priėmimo, mano kraujo spaudimas pakilo iki 190/110.

Nenoriu pas ją daugiau lankytis. Kur man rasti gydytoją, kuriam nebus sunku išrašyti 3 mėn. akių lašus? Nesu labai ligota, bet norėčiau kas 3 mėn. gauti receptą iš anksto neužsirašiusi. Šeimos gyd. D. Palamarčukienė gali patvirtinti, kad mane siuntė pas N. Putelienę. Ji niekada nepasakė, kad nepriims, nors nėra talonų, visada išrašo vaistus nuo spaudimo“, - pasakojo pacientė Gražina Šatkienė.

Specialistų komentaras

Situaciją paprašėme pakomentuoti ir į keletą klausimų atsakyti Kauno Kalniečių poliklinikos specialisčių: sveikatos informacijos specialistės Elvyros Žeižienės, direktorės pavaduotojos medicinai Rasos Abariuvienės ir medicinos auditorės Jūratės Stasiulevičienės.

„Šeimos gydytojas siunčia žmogų pas specialistą konsultacijai arba ilgalaikiam stebėjimui. Šie siuntimai skiriasi. Yra ligų (viena iš jų – glaukoma), įtrauktų į ilgalaikio stebėjimo ligų sąrašą. Šeimos gydytoja siuntė pacientę G.Šatkienę ilgalaikiam stebėjimui dėl glaukomos pas okulistę N.Putelienę, ji ir turėjo rašyti vaistus glaukomai gydyti be šeimos gydytojo siuntimo. Mūsų poliklinikos okulistai gydo visas akių ligas. Abi gydytojos – V.Švedienė ir N.Putelienė – gydo glaukomą. Gydytoja V.Švedienė pacientei V.Šatkienei pirmoji nustatė glaukomą ir pradėjo gydyti, galbūt todėl gydytoja N.Putelienė ir patarė persirašyti pas ją. Dabar gydytoja V.Švedienė serga.

Kur lankytis pacientei toliau? Iki šiol pacientė yra gydytojos N.Putelienės ilgalaikio stebėjimo sąrašuose, todėl gruodžio 20 d. pacientei reikėtų atvykti pas gydytoją N.Putelienę. Jei pacientė pas šią gydytoją nenori toliau lankytis, jai reikia atvykti pas savo šeimos gydytoją ir paprašyti ilgalaikiam stebėjimui siųsti pas kitą akių ligų gydytoją nurodžius priežastį. Įstatyme rašoma, kad priežastys pakeisti ilgalaikio stebėjimo specialistą turi būti rimtos (gyvenamosios vietos pakeitimas, gydančio gydytojo išvykimas dirbti kitur).

Taip yra todėl, kad stebimas žmogus lankosi pas specialistą be siuntimo, gydytojas žino jo būklę ir skiria tinkamą gydymą. Negalima vieną kartą lankytis pas vieną specialistą, o kitą kartą eiti pas kitą. Pacientas turi laikytis gydytojo specialisto nurodymų. Jei be pateisinamų priežasčių nesilaikoma gydytojo specialisto nurodyto sveikatos būklės stebėjimo režimo, gydytojas turi teisę išbraukti pacientą iš ilgalaikio stebėjimo paslaugos sąrašų. Išbrauktas iš sąrašo pacientas, norėdamas vėl pakliūti pas gydytoją specialistą, turi pateikti šeimos gydytojo siuntimą.

G.Šatkienei tikrai padėsime pakeisti okulistą, jei ji norės, ir apie tai informuosime jos šeimos gydytoją. Mūsų įstaigos administracija kasdien sprendžia poliklinikos pacientų problemas. Jei minėta pacientė būtų kreipusis iškart, šį nesklandumą būtume išsprendę greičiau ir jai suteikę išsamią informaciją.“

Ar akių gydytojas turi teisę išrašyti vaistus akims keliems mėnesiams į priekį? Koks didžiausias periodas, kuriam galima juos išrašyti?

Akių ligų gydytojas (gydytojas oftalmologas) turi teisę išrašyti vaistus akims keliems mėnesiams į priekį. Didžiausias periodas, kuriam galima išrašyti vaistus gydymo kursui, – iki 6 mėn.

Paaiškinimas dėl glaukomos gydymo: vadovaujantis Glaukomų ambulatorinio gydymo kompensuojamaisiais vaistais tvarkos aprašu (patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2010 11 15 įsakymu Nr. V-985), atsižvelgiant į glaukomų progresavimo riziką, paciento stebėjimą ir tyrimus pagal kompetenciją atlieka šeimos gydytojas ir gydytojas oftalmologas nustatytu periodiškumu.

Vaistai glaukomai gydyti skiriami, tęsiami ar keičiami periodiškai vertinant gydymo efektyvumą. Be to, vadovaujantis Ilgalaikio pacientų, sergančių lėtinėmis ligomis, sveikatos būklės stebėjimo tvarkos aprašu (patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 02 28 įsakymu Nr. V-288), gydytojas oftalmologas paciento, sergančio glaukoma, sveikatos būklę turi tikrinti kas 3 mėn., todėl vaistai paprastai skiriami taip pat 3 mėn.

Ar visi oftalmologai Kalniečių poliklinikoje turi teisę gydyti glaukomą? Kokia tai liga?

Visi gydytojai oftalmologai turi teisę gydyti glaukomą. Glaukoma – liga, pasireiškianti progresuojančia optine neuropatija, jai būdinga tinklainės ganglinių ląstelių ir jų aksonų žuvimas, vidinių tinklainės sluoksnių bei regos nervo disko audinio pokyčiai. Dažniausiai pasitaiko lėtinė, besimptomė ligos forma.

Ar šeimos gydytojas turi teisę išrašyti kompensuojamuosius vaistus nuo glaukomos, jei paciento būklė stabili?

Gydymo efektyvumą vertina gydytojas oftalmologas. Pristabdžius ar sustabdžius ligos raidą, pacientui vaistus gali išrašyti šeimos gydytojas.

Kaip galima pasirinkti gydytoją specialistą jūsų gydymo įstaigoje? Kur kreiptis?

Pacientas turi teisę pasirinkti sveikatos priežiūros įstaigą ir sveikatos priežiūros specialistą. Informaciją apie mūsų įstaigoje teikiamas paslaugas bei sveikatos priežiūros specialistus galite rasti Kauno Kalniečių poliklinikos interneto svetainėje ir poliklinikos registratūroje. Registruojantis internetu sergu.lt ar kalnieciupoliklinika.lt/ galima pasirinkti reikiamą medicinos paslaugą ir gydytoją.