Anot specialistų, stiprus stresas, kurį sukelia fizinės bausmės ar į vaiką nukreipta isterija, žmogaus organizmą gali paversti itin pažeidžiamu ir negalinčiu pasipriešinti ligoms. Be to, yra pagrindo manyti, jog fizinis ar seksualinis smurtas, patirtas vaikystėje, ateityje gali tapti ir chroniškų ligų priežastimi.

Specialistai Saudo Arabijoje apklausė 250 suaugusių žmonių, neturinčių sveikatos problemų. Mokslininkams rūpėjo, kokia buvo jų vaikystė. Taip pat apklausti ir 150 širdies ligomis sergančių žmonių, 150 asmenų, sirgusių vėžiu, ir 150 astmos ligonių. Specialistai klausinėjo, ar dažnai vaikystėje savo šeimoje jie buvo mušami ar patyrė emocinį smurtą.

Taigi vėžiu sergantys žmonės net 70 proc. dažniau buvo mušami. Širdies ligų kankinami asmenys – net 30 proc., o astma sergantys asmenys smurtą patirdavo net 60 proc. dažniau. Profesorius Michaelas Hylandas iš universitetinės psichologijos mokyklos įsitikinęs: tokios vaikystės traumos palieka pėdsakų visam gyvenimui – tiek fizinei, tiek psichinei žmogaus sveikatai.

Akivaizdu, jog diržas tikrai nėra tinkama atžalų auklėjimo priemonė. Tačiau šis mokslininkų tyrimas turi ir silpnųjų vietų. Tyrimo metu specialistai apklausė seniai suaugusius asmenis, todėl jų atsakymai galėjo bent iš dalies būti paremti subjektyviomis nuomonėmis ir skirtis nuo tikrovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)