Respublikinė Panevėžio ligoninė jau kuris laikas gauna pylos, kad paguldo per daug ligonių. Tačiau gyventojai dažnai skundžiasi, kad iš priėmimo skyriaus išleidžiami, anot jų, leisgyviai ar siuntimą į stacionarą gauna tik atsidūrę prie mirties slenksčio.

Sveikatos apsaugos ministerija užsibrėžusi pacientus dar labiau atpratinti gulėti stacionare ir pripratinti prie vadinamosios šiuolaikinės gydymo tvarkos, kai ligoninėje užtrunkama kuo trumpiau, o daugiau paslaugų gaunama ambulatorinėje grandyje, dienos stacionare ar Dienos chirurgijos skyriuje.

Ligonio gydymas stacionare valstybei brangiai kainuoja, be to, apskaičiuota, kad daug vadinamųjų aktyvaus gydymo lovų naudojamos neefektyviai, o trūksta slaugos, paliatyvaus gydymo lovų.

Patvirtino restruktūrizavimo planą

Prie paslaugų optimizavimo, manoma, turėtų prisidėti ir suplanuotos dviejų ligoninių – Panevėžio ir Kupiškio – jungtuvės, kurios jau įgauna pagreitį. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) balandžio pabaigoje patvirtino Panevėžio apskrities sveikatos priežiūros paslaugų restruktūrizavimo planą.

Jame, be Panevėžio ir Kupiškio ligoninių, numatyta pertvarkyti dar 6 Panevėžio apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigas: Biržų rajono savivaldybės ligoninę, Pasvalio ligoninę, Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę, Panevėžio rajono savivaldybės polikliniką, Rokiškio rajono ligoninę ir Rokiškio psichiatrijos ligoninę.

Sujungus Kupiškio ir Panevėžio ligonines pastarojoje bus koncentruojamos stacionarinės aktyvaus gydymo paslaugas, o jos filiale Kupiškyje ketinama plėtoti ambulatorines konsultacijas, taip pat dienos stacionaro, dienos chirurgijos, stebėjimo, slaugos, ilgalaikio gydymo ir geriatrijos paslaugas.
Apskaičiuota, kad įgyvendinus planą Panevėžio ligoninėje brangiausiai kainuojančių aktyvaus gydymo lovų sumažės nuo 737 2015 metais iki 640 2017 metais.

Atitinkamai jos filiale Kupiškio rajono ligoninėje – nuo 45 iki 33 lovų, o visoje apskrityje – 163 lovomis.

Ministerijos teigimu, stacionarinės paslaugos sudaro pernelyg didelę visų paslaugų dalį. Užpernai Panevėžio mieste 100 gyventojų teko 22,24, Kupiškio rajono savivaldybėje – 22,34 guldymo į stacionarą. O Lietuvos vidurkis – 20,21 hospitalizacijos.

Be to, esą Panevėžio apskrityje neefektyviai naudojamos turimos stacionaro lovos. Panevėžio miesto ir rajono Savivaldybėse jos panaudojamos tik 75 proc, Kupiškio ligoninėje – 55 proc.
Esant aktyvaus gydymo lovų pertekliui, lovų trūksta slaugos ir palaikomojo gydymo, paliatyviosios pagalbos – nepagydomomis, sunkiomis ligomis sergantiems gyventojams, taip pat geriatrijos paslaugoms senyviems žmonėms teikti. Todėl kiekvienai ligoninei paruošti planai, ką jos turėtų daryti šiais ir ateinančiais metais, kad sumažintų stacionare gydomų ligonių skaičių.

Plės stebėjimo paslaugas

Panevėžio ligoninei teks dar beveik 56 procentais išplėsti stebėjimo paslaugas, ypač psichiatrijos skyriuose. 10 proc. daugiau stebėjimo paslaugų turės būti teikiama ligoninės Infekcinių ligų klinikoje. Stebėti dažniau bus guldomi ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Infekcinių ligų klinikoje bus įsteigtos 5 dienos stacionaro lovos suaugusiesiems.

Stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos paslaugų plėtrai numatytos 5 lovos. Tiek pat lovų padaugės Dienos chirurgijos ginekologijos skyriuje.

Dienos chirurgijos ir ambulatorinės chirurgijos LOR, vaikų chirurgijos, urologijos srityse numatomas augimas 506 paslaugomis, arba 6 proc.

Dienos stacionare invazinio skausmo malšinimo paslaugos bus teikiamos iki 8 valandų per parą. Numatoma ir dienos stacionaro paslaugų plėtra Kardiologijos, Gastroenterologijos, Onkologijos skyriuose.

Siekiant trumpinti gulėjimo laiką Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, pacientai bus perkeliami tęsti gydymą į rajono lygmens ligonines pagal šiose įstaigose teikiamų paslaugų profilius.

Tačiau Panevėžio ligoninė kitais metais, palyginti su šiais, galės suteikti 3 tūkst. daugiau ambulatorinių konsultacijų.

Sveikatos apsaugos strategai žada, kad pagerės onkologinių ligų diagnostika. Pasak jų, pirminio lygio paslaugas teikiantys gydytojai, įtarę pacientui vėžį, siųs jį skubiai ištirti į respublikos lygmens ligoninę, o pasitvirtinus diagnozei – į daugiadisciplininę komisiją tolesnei gydymo taktikai parengti. Tokia specialistų komanda jau dirba ir Panevėžio ligoninėje.

Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje numatyta lovų skaičių padidinti nuo 180 iki 220, arba 22 proc. Šios įstaigos direktorė Violeta Grigienė sakė, kad šįmet yra finansuojama 180 lovų, tačiau iš tikrųjų ligonių būna apie 240.

„Mes kasmet suteikiama daugiau paslaugų, nei esame sutarę su ligonių kasomis, tačiau, laimė, mums apmoka paslaugas“, – teigė direktorė.

Jungiasi ne iš gero gyvenimo

Dviejų ligoninių jungtuvės – ne iš gero gyvenimo. Kupiškio ligoninė turi per daug tuščių lovų, daug garbaus amžiaus gydytojų. „Sekundės“ anksčiau kalbinta šios ligoninės direktorė Roma Ramanauskienė neslėpė labai nesidžiaugianti jungtuvėmis, tačiau sakė, kad tiesiog nėra kitos išeities.

„Dabar dar paslaugų teikimą užtikriname, bet po 2–3 metų bus problema. Jauni gydytojai neateina“, – kalbėjo ji.

Jau prieš kelerius metus Kupiškio ligoninėje dėl mažo gimdymų skaičiaus nebeliko akušerijos skyriaus, dėl per mažo operacijų skaičiaus uždarytas chirurgijos skyrius.

Ji svarstė, kad sujungimas gal išeis į naudą, juk Panevėžio ligoninės kitoks ir finansavimas, ir galimybės kitokios.

Be to, Kupiškio ligoninei tapus Panevėžio ligoninės filialu, gyventojams pagerėtų specialistų konsultacijų prieinamumas ir jų kokybė. Gydytojai iš Panevėžio nustatytomis dienomis atvyktų į Kupiškį.

Kupiškio rajono savivaldybės meras Dainius Bardauskas irgi pritarė ligoninių sujungimui. Jis patikino, kad Kupiškio ligoninė nebus podukros vietoje. Pasak jo, sujungus gydymo įstaigas bus dvi dalininkės – SAM, kuri yra Panevėžio ligoninės steigėja, ir Kupiškio rajono savivaldybė, kuriai pavaldi rajono ligoninė.

Entuziazmu dėl ministerijos planų sujungti dvi ligonines netrykšta ir Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas.

Pasak jo, yra labai daug teisinių, finansinių klausimų, kuriuos teks išspręsti.

„Mes norime žinoti, koks, pavyzdžiui, bus Kupiškio savivaldybės finansinis indėlis“, – kalbėjo jis.
I. Dorošo teigimu, Kupiškio ligoninės bėda, kad ji neturi specialistų komandos, galinčios užtikrinti kokybišką reikiamų paslaugų teikimą. Todėl Panevėžio ligoninei teks rūpestis suburti komanda, kuri galės teikti pagalbą ir ten, ir čia, vietoje.

Komentuodamas ministerijos planus dėl ambulatorinių, dienos stacionaro, dienos chirurgijos ir stebėjimo paslaugų plėtros, jis patikino, kad įstaigoje jau dabar ji vyksta.