Pirmą streso dozę rizikuojame gauti, žadinami skardaus žadintuvo garso. „Nėra labai gerai, kai žmonės žadintuvą įdeda į skardinį indą ir jis ten skamba. Tai savaime sukelia stresą žmogui: iš lovos jis šoka jau įsitempęs.

Galimybė ramiai nubusti, skambant švelniai, o ne skardžiai žadintuvo melodijai, organizmui yra kur kas priimtinesnė. Galima nustatyti garsėjančią žadintuvo melodiją“, – kalba „Streso mažinimo centro“ psichologijos konsultantė.

Kita stresą didinanti klaida, kurią kartais darome, yra staigus šuolis iš lovos: šiurkštūs ir staigūs judesiai, reakcijos didina stresą, skatina organizme išsiskirti streso hormonus.

„Geriau būtų ramiai pabusti, leisti sau lėtai pereiti į budrumo būseną, kažkiek pasirąžyti lovoje. Tai pažadina kūną ir protą.

Rytinis skubėjimas taip pat kelia įtampą. Pažįstu žmonių, kurie yra linkę miegoti iki paskutinės minutės, po to šoka iš lovos, viską greitai padaro ir, kaip patys juokauja, atsibunda tik darbe. Tačiau kartais geriau pamiegoti 10 minučių trumpiau, tačiau turėti 10 minučių pasiruošimui į darbą be streso“, – aiškina pašnekovė.

Ryte ir dienos metu reikalingi malonūs ritualai

Pasak G. Putelytės, labai naudingas gali būti malonus ritualas ryte: „Tam visai tinka neskubant išgertas kavos puodelis. Kai kuriems žmonėms malonumas yra rytinė mankšta. Kiti ryte trumpai pamedituoja ir sako, kad tai jiems padeda išlikti labiau susikaupusiems visą dieną.“

Sumažinti streso kiekį padės ir teisinga darbotvarkė bei trumpos pertraukėlės darbo metu.

Psichologijos konsultantės teigimu, žmonės turėtų stebėti savo produktyvumo ciklą, pagal jį organizuoti savo dienos darbus.

„Patartina stebėti savo paties darbingumo ciklą – kada dėmesys, darbingumas būna didžiausi. Tuo metu vertėtų atlikti visus sunkiausius ir svarbiausius darbus.

Dažnai kompiuteriu dirbantys žmonės, atlikę darbus, ima naršyti socialiniuose tinkluose, internete. Iš dalies tai yra veiklos pakeitimas, tačiau fiziologine prasme niekas nesikeičia. Kūnui reikia kitokio pobūdžio veiklos, todėl reikia daryti pertraukėles. Naudinga išeiti į lauką trumpai pasivaikščioti ar pasėdėti ramioje vietoje“, – sako G. Putelytė.