Naujas tyrimas atskleidė, kad daug asmenukių darantys vyrai turi didesnį polinkį į psichopatiją, rašo huffingtonpost.co.uk.

Ohajo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad atlikdami testus, parodančius polinkį į psichopatiją, daug daugiau balų surinko tie vyrai, kurie dažnai daro asmenukes.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad dažnai asmenukes skelbiantys vyrai pasižymi įvairiais elgesio sutrikimais. Jiems stinga empatijos, tokiems vyrams būdingas narcisizmas, didelis impulsyvumas ir kitokio pobūdžio nesocialus elgesys.

Žurnale „Personality and Individual Differences“ paskelbtas tyrimas analizavo 800 vyrų elgesį. Apklaustųjų amžius – nuo 18 iki 40 metų. Buvo siekiama ištirti jų nuotraukų skelbimo socialiniuose tinkluose įpročius. Be to, teirautasi, ar prieš paskelbdami nuotraukas vyriškiai jas redaguoja.

Tyrimo dalyviai taip pat turėjo užpildyti standartinį klausimyną, kuriuo siekiama išsiaiškinti, ar asmuo pasižymi nesocialiu elgesiu ir perdėtu dėmesiu savo išvaizdai.

Mokslininkai ištyrė, kad dažnas asmenukių skelbimas tiesiogiai siejasi su narcisizmu ir polinkiu į psichopatiją.

„Nestebina, kad vyrai, kurie skelbia daugiau asmenukių ir skiria daugiau laiko jų redagavimui, yra labiau linkę į narcisizmą. Tačiau pirmą kartą šis faktas patvirtintas ir moksliškai“, – teigia Jesse Fox, Ohajo universiteto komunikacijos profesorė ir tyrimo vadovė.

„Dar įdomesnis atradimas – tai, kad šie vyrai surinko daugiau balų, atlikdami testus, parodančius nesocialius asmenybės bruožus, polinkį į psichopatiją ir perdėtą dėmesį savo išvaizdai“, – pasakojo J. Fox.

Tačiau tyrimas parodė, kad vyrai, turintys polinkį į psichopatinį elgesį, prieš paskelbdami asmenukes, neskiria dėmesio kruopščiam jų redagavimui.

„Psichopatijai būdingas impulsyvumas. Tokie vyrai nuotrauką paskelbia iškart – jie nori matyti save ir nemėgsta laukti, todėl ir neskiria laiko redagavimui“ – aiškino profesorė.

Tuo tarpu nuotraukų redagavimas siejamas su perdėtu dėmesiu išvaizdai. Šis bruožas reiškia, kad juo pasižymintiems žmonėms labiausiai rūpi išvaizda: tiek save, tiek aplinkinius vertina pagal ją, o ne pagal kitas teigiamas savybes.

Tyrimo vadovė taip pat pastebėjo, kad perdėtas dėmesys išvaizdai neretai sukelia daugybę sunkių ligų, tokių kaip depresija ar valgymo sutrikimai. Augantis įsitraukimas į socialinius tinklus reiškia ir didesnį susirūpinimą savo išvaizda. Tad tikėtina, kad perdėtas dėmesys išvaizdai taps opia problema tiek vyrams, tiek moterims.

Šiuo metu tyrimas tęsiamas: norima išsiaiškinti, ar dažnai asmenukes besidarančios moterys taip pat pasižymi narcisizmu ir polinkiu į psichopatiją, ar visgi darytis asmenukes jas paskatina kiti būdo bruožai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)