Būsimo tyrimo hipotezė yra ta, kad naudingosios vaisių medžiagos kraujagyslių sienelių audiniuose suaktyvina ląstelių gynybinius mechanizmus, kurie ne tik saugo nuo senėjimo procesų daromos žalos, bet ir stabdo II tipo diabeto vystymąsi. Jeigu ši hipotezė pasitvirtins, tai bus pirmas kartas, kai bus nustatytas tiesioginis ryšys tarp vaisių valgymo ir geresnės širdies bei kraujagyslių būklės.

Per ateinančius trejus metus Voriko universitete sukurta modernia skenavimo sistema bus nustatinėjama, kurios daržovės ir vaisiai turi reikiamų medžiagų, darančių teigiamą poveikį žmonių kraujagyslėms. Remiantis šiais rezultatais, bus sukurti prototipiniai produktai, kurie bus išbandyti laboratorijose su žmonių kraujagyslių audiniais.

Jei klinikiniai bandymai su prototipiniais produktais bus sėkmingi, tuomet jie bus bandomi su vidutinio amžiaus, antsvorio turinčiais savanoriais. Mokslininkai stebės jų kraujagyslių veiklą ir gliukozės lygį kraujyje, kad nustatytų, kurie maisto produktai tiesiogiai aktyvuoja ir optimizuoja mūsų organizmo gynybines funkcijas.

Šiam projektui buvo skirta 1,1 mln. svarų (4,6 mln. litų). Jeigu jis pasiteisins, vieną dieną gali būti sukurta nauja sveikatai skirtų produktų linija, turinti širdies ir kraujagyslių veiklą gerinančių savybių.

„Mes tikime, jog galėsime pasitelkti naudingąsias medžiagas iš tokių vaisių ir uogų kaip vynuogės, žemuogės ir alyvuogės, kad sustiprintume natūralią organizmo apsaugą nuo širdies ligų ir diabeto. Tai padėtų spręsti prastėjančios sveikatos problemas vis labiau senstančioje ir tunkančioje visuomenėje“, - sakė profesorius Paulas Thornalley iš Voriko universiteto Medicinos fakulteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)