1,5 kg svėrusį pomidorą šiemet išaugino sodininkas Vilniuje. J. Jankauskienė tvirtina, kad tokius vaisius galima užsiauginti ir specialiai, tačiau jie gali būti vandeningi ar net turėti tuščių ertmių. Norint turėti skanių pomidorų, ji pataria vaisius skinti tinkamu metu.

„Skonis labai priklauso nuo to, kiek vaisius sukaupia cukraus ir kitų medžiagų. Pagrindinis skonio aspektas – cukraus ir rūgščių kiekio santykis. Tai taip pat priklauso ir nuo to, kada nuskinsite pomidorą, ar jis augintas lauke, šiltnamyje ar kokiame nors mineraliniame substrate. Tie stambūs vaisiai paprasčiausiai turi sukaupę daugiau vertingų medžiagų“, – LRT RADIJUI sako J. Jankauskienė.

– Prie įvairios Jūsų, kaip mokslininkės, veiklos galima paminėti, kad esate pomidorų veislių „Rutuliai“ ir „Milžinai“ bendraautorė. [...] Kiek tie lietuviški „Milžinai“ gali sverti? Ar gali pasiekti 1,5 kg svorį?

– 1,5 kg sveriantis pomidoras – nekasdienis atvejis. Minėtos rūšies vaisiaus svoris paprastai siekia apie 100–200 g. Kai kurie gali sverti 0,5 kg ar daugiau. Tai priklauso nuo auginimo sąlygų ir paties šeimininko.

– Kas labiausiai lemia, kad pomidorai kartais užauga tokie dideli?

– Kelis kilogramus sveriantys pomidorai gali turėti gana didelių nukrypimų. Paprastai pomidorų vaisiaus stambumą lemia hibridas [hibridinė veislė – LRT.lt], kurį pasirenka šeimininkas, tačiau labai daug priklauso nuo auginimo sąlygų: kada pasodinti, ar daigai buvo kokybiški (tik kokybiška pradinė medžiaga gali lemti gerą derlių ir vaisiaus svorį), ar pomidorai pasodinti tinkamu atstumu, ne per tankiai. Visa tai labai aktualu.

Dar aktualios sudarytos sąlygos jų apdulkinimui, tinkama temperatūra, vėdinimas, ne per didelė drėgmė šiltnamyje, oro judėjimas. Visa tai labai svarbu pomidorams. Taip pat reikalingas tinkamas tręšimas, formavimas. Visi šie aspektai lemia, ar galime užsiauginti gana stambius pomidorų vaisius. Jeigu temperatūra yra didesnė kaip 28 laipsniai šilumos, jeigu nėra tinkamo vėdinimo, šiltnamis per žemas, per tankiai pasodinti augalai, vaisiai bus smulkūs. Taip pat tai gali lemti pertręšimas, pavyzdžiui, tomis pačiomis organinėmis trąšomis.

– Ar galima specialiai auginti rekordininką?

– Specialiai galima sudaryti sąlygas. Pirmiausia, kaip jau minėjau, reikia pradėti nuo tinkamų daigų, tinkamo sodinimo tankio. Po to formuojame vieną stiebą, galime išskinti vaisius, kekėje palikdami du ar tris. Reikia tinkamai laistyti, vėdinti ir tręšti. Kad vaisius gerai augtų ir dar būtų skanus, reikia daugiau tręšti kalio ir fosforo trąšomis. Užauginti rekordininką įmanoma, tačiau reikia pagalvoti, kas yra geriau: vienas du stambūs vaisiai ar didesnis derlius?

– Ar nepasikeičia tų didžiųjų pomidorų skonis ir naudingosios savybės?

– Skonis labai priklauso nuo to, kiek vaisius sukaupia cukraus ir kitų medžiagų. Pagrindinis skonio aspektas – cukraus ir rūgščių kiekio santykis. Tai taip pat priklauso ir nuo to, kada nuskinsite pomidorą, ar jis augintas lauke, šiltnamyje ar kokiame nors mineraliniame substrate. Tie stambūs vaisiai paprasčiausiai turi sukaupę daugiau vertingų medžiagų.

– Tai toks pomidoras turi tų pačių gerųjų medžiagų, bet jų yra daugiau. Vadinasi, tuos didžiuosius pomidorus galima drąsiai valgyti?

– Taip. Jie gali būti neskanūs, vandeningi arba net turėti tuščias ertmes, tačiau tai priklauso nuo tręšimo (jeigu augalas buvo pertręštas, pavyzdžiui, azoto trąšomis), netinkamo laistymo. Jie gali būti dideli, tačiau nekokybiški.

– Pomidorai turi ir kitų įdomių savybių – prinoksta ir nekabėdami ant stiebo.

– Vis dėlto rekomenduotina skinti sunokusius pomidorus. Tai daryti patariama, kai 85–90 proc. pomidorų yra raudoni arba beveik raudoni. Tada jie yra skaniausi. Nepilnai prinokę pomidorai turi mažiau karotino, cukraus. Tačiau, jeigu padedame ant palangės ir šalia yra raudonas pomidoras, kuris išskiria etileną, tada šalia esantis rausvas pomidoras greičiau sunoksta. Rekomenduojama rausvus pomidorus skinti pilnomis kekėmis, kad maisto medžiagos įeitų į augalą ir maitintų aukščiau esančias kekes. Geriausia skinti nei pernokusius, nei pusiau žalius pomidorus.