LRT RADIJO klausytoja Marytė iš Kauno teiraujasi, ar silikoniniai kepimo indai nėra toksiški.

„Parduotuvėse pastebėjau iš minkšto plastiko gaminamus įvairių formų ir spalvų kepimo indus. Ar jie nekenksmingi kepant maistą aukštoje temperatūroje?“ – klausia ji.

A. Kolkaitė tikina, kad silikonas yra sintetinis junginys, atsparus itin aukštai temperatūrai – net iki 280° C.

„Kadangi tokie indai atsparūs aukštai temperatūrai, juos galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse arba maistui užšaldyti. Jei maistą ketinate ruošti aukštesnėje nei 280 laipsnių temperatūroje, siūloma rinktis kitokius kepimo indus: keramikinius, molinius ar stiklinius“, – sako specialistė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės teigimu, silikoninių gaminių saugumas nustatomas atlikus laboratorinius tyrimus. Šiems indams yra atliekami sunkiųjų metalų – švino, kadmio, gyvsidabrio, chromo, mangano – tyrimai.

„Taip pat siūloma vartotojams atkreipti dėmesį į gaminio ženklinimą: jis nurodo, ar indas tinkamas kepti, ar tik užšaldyti maisto produktus. Visi gaminiai, skirti sąlyčiui su maisto produktais, turi būti paženklinti taurelės ir šakutės simboliu arba žodžiais „Skirta liestis su maistu“, – aiškina A. Kolkaitė.

Jei reikia, gamintojas nurodo ir specialias naudojimo instrukcijas, kurių turi būti laikomasi, norint užtikrinti saugų ir tinkamą naudojimą. A. Kolkaitės teigimu, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šiuos metus nėra gavusi vartotojų skundų dėl silikoninių gaminių saugos.