Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Jonas Stanius.

LRT RADIJO klausytoja Danutė iš Marijampolės domisi vištų kiaušiniuose kartais randamais raudonais taškeliais. „Dažniausiai kiaušinius perku parduotuvėse. Kartais, kai mušu juos į dubenį, randu raudonų taškelių kiaušinio baltyme ir ant trynio. Kas yra tie raudoni taškeliai? Ar galima tokius kiaušinius valgyti?“ – klausia ji.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovo teigimu, ši LRT RADIJO klausytoja susidūrė su tam tikru kiaušinių pakuotojų darbo broku.

„Tai reiškia, kad nebuvo tinkamai užtikrinta gaminių, tiekiamų į rinką, kokybės kontrolė. Pakavimo centruose kiaušiniai dažniausiai rūšiuojami automatine įranga. Rūšiavimo metu kiekvieno kiaušinio turinys yra patikrinamas – pasižiūrima, ar nėra intarpų, dėmių ar pažeidimų. Šiuo atveju įranga greičiausiai veikė ne taip, kaip turėtų, todėl į rinką pateko tokie kiaušiniai, kurie turėjo būti nukreipti į perdirbimą“, – aiškina J. Stanius.

Specialisto teigimu, šie atsiradę kraujo intarpai nėra pavojingi žmonių sveikatai, kadangi tokie kiaušiniai yra sveiko vištos organizmo produktai, tačiau jų estetinė išvaizda apetito nesukelia, tad jie neturėtų patekti į rinką.

„Tačiau reikia suklusti, jei pastebimas ne kraujo lašiukas, o žiedo formos kraujo tinkliukas ar kapiliarų tinklas. Tai rodo, kad kiaušinis yra apvaisintas ir jau pradėjo formuotis embrionas. Tokių kiaušinių jokiu būdu negalima vartoti maistui, jie turi būti naikinami“, – perspėja J. Stanius.

Anot pašnekovo, jei pirkėjas nusiperka tokį kiaušinį, reikėtų neišmesti lukšto, ant kurio dažniausiai yra gamintojo numeris. Pagal šį numerį galima nustatyti, kurio paukštyno kiaušiniai tai yra. O turint pirkimo kvitą, galima atgauti pinigus, sumokėtus už tokius kiaušinius.