Joniškietė tikino, jog soliariume buvo dešimt minučių. „Šiais metais tai ne pirmas vizitas soliariumuose. Lankiausi daug kartų kituose, ir to net nebuvo nutikę. Vakare pajutau, kaip kyla kūno temperatūra, nedvejodama apsižiūrėjau. Net sustingau kaip išvydau tokius vaizdus ant savo kūno“, - baisėjosi mergina.

Jos žodžiais, nudegimai kaip blynai. Nudegė dalis nugaros, šlaunys, blauzdos.

„Nedelsiant kreipiausi pas medikus. Jų diagnozė – pirmo laipsnio nudegimas, apdegė 12 proc. kūno. Nudegimai net šešiolikoje kūno vietų. Žinoma, kaltų nėra. Tačiau nenoriu slėpti, tai buvo pats baisiausias įvykis“, – pripažino mergina.

Kreipėsi į visuomenės sveikatos specialistus

Kaip DELFI informavo Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Jočienė, soliariume apsideginusi joniškietė jau kreipėsi į visuomenės sveikatos specialistus ir klausė, kam – Šiauliams ar Joniškiui pateikti skundą.

„Apie konkretų atvejį mes kol kas daugiau nieko pasakyti negalime. Jei mergina kreipsis, vyksime į vietą aiškinti, nes tai, ką ji pati pasakojo – tik viena pusė“, – sakė DELFI pašnekovė.

Kiek minučių galima būti soliariume higienos normos neapibrėžia, nes skiriasi įranga, skirtingų gamintojų soliariumų skirtingos instrukcijos.

Medicininis išsilavinimas neprivalomas

D. Jočienės žodžiais, soliariumo darbuotojai atsakingi už tai, kad klientams būtų prieinama informacija, tačiau ir jie patys turi įvertinti aplinkybes, pvz., savo odos tipą, nes soliariumų darbuotojai neprivalo turėti medicininio išsilavinimo ir to nežino.

„Būna, kad degintis galima 10 minučių, bet patys klientai paprašo daugiau“, – pateikė pavyzdį visuomenės sveikatos specialistė.

DELFI primena, jog pirmoji įdegusį kūną pradėjo propaguoti garsi drabužių dizainerė Coco Chanel. Visame pasaulyje šios prancūzės išpopuliarinta dirbtinio įdegio mada tęsiasi. Soliariumų šalininkai teigia, kad įdegio procedūros – nekenksmingos, jų oponentai sako priešingai.

Sukelia priklausomybę

Kur slypi soliariumų populiarumo priežastis? Jų poveikį tyrinėjantys mokslininkai atrado, kad soliariumas sukelia priklausomybę.

Gydytojos onkologės Jolitos Gibavičienės teigimu, pasikaitinus soliariume ultravioletiniai spinduliai organizme sukelia endorfinų gamybą. Šios medžiagos paprastai išsiskiria užplūdus teigiamoms emocijoms ir, panašiai kaip morfinas, veikia emocijas.

Nuo mados degintis neatkalbinėja tik siekiančių greit susenti

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Reumatologijos gerontologijos ir dermatologijos klinikos Konsultacijų skyriaus vedėja Genovaitė Stanislava Lapinskaitė kaitinimąsi soliariumuose ir deginimąsi saulėje prilygina tokiam žalingam įpročiui kaip rūkymas.

„Nuo mados degintis neatkalbinėju tik tų, kurie nori greičiau pasenti. Kitiems sakau, kad tai žalingas įprotis“, – DELFI yra sakiusi daktarė. Peticiją apie tai, kad soliariumų naudojimas kosmetikos tikslais yra žalingas, Amerikos dermatologų asociacija išleido 1996 metais. Tačiau, pasak daktarės G. Lapinskaitės, po šio pareiškimo kai kuriose šalyse soliariumų padaugėjo 10 kartų.

Melanoma serga dvigubai dažniau

Sergamumo odos vėžiu augimo tendencija kelia nerimą visame pasaulyje. Europos Onkologijos Mokyklos (European School of Oncology) duomenimis, kasmet Europoje užregistruojama 460 000 ankstyvose stadijose išgydomo odos vėžio atvejų.

Mirčių nuo piktybinio odos vėžio (melanomos) Europoje priskaičiuojama iki 9000 atvejų per metus. Pabrėžiama, jog pomėgis kaitintis soliariumuose – vienas iš rizikos veiksnių.

Lietuvoje moterims melanoma nustatoma du kartus dažniau nei vyrams, sergamumas piktybinėmis odos ligomis per pastaruosius du dešimtmečius išaugo bemaž tris kartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)