Kalifornijos mokslininkai ant keturiasdešimties tirtų mobiliųjų telefonų aptiko visko – nuo kofeino iki prieskonių, nuo įvairių kremų iki antidepresantų.

Mes paliekame molekulių, cheminių medžiagų ir bakterijų pėdsakų ant visko, ką liečiame. Net ir kruopščiai nusiplovę rankas, mes negalime užkirsti kelio šių pėdsakų pernešimui ant kasdien naudojamų daiktų, sako mokslininkai.

Naudodami masių spektrometrijos metodą Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkų grupė paėmė 500 mėginių nuo keturiasdešimties suaugusių žmonių mobiliųjų telefonų ir rankų. Tuomet mėginius palygino su tam tikra duomenų baze bei sukūrė kiekvieno telefono savininko „gyvensenos profilį“.

Plaukų dažų?

Prie šio projekto dirbusi dr. Amina Bouslimani sakė, kad tyrimo rezultatai buvo labai informatyvūs.

„Išanalizavę molekules, kurių mes paliekame ant telefonų, mes galime pasakyti, kad, pavyzdžiui, telefonas priklauso moteriai, kuri naudoja brangią kosmetiką, dažo plaukus, mėgsta kavą, dažniau gerią alų, o ne vyną, mėgsta aštrų maistą, gydosi nuo depresijos, naudoja kremą nuo saulės ar purškalą nuo vabzdžių (vadinasi daug laiko praleidžia lauke). Labai daug dalykų“, – atskleidė mokslininkė.

Manoma, kad dauguma molekulių yra pernešama nuo žmogaus odos, rankų ir prakaito. Verta paminėti, kad repelentų ir kremų nuo saulės pėdsakai ant žmonių odos ir telefonų lieka itin ilgai, nors jų žmogus gali būti nebenaudojęs jau kelis mėnesius.

Ankstesnio tyrimo, kurį atliko ta pati mokslininkų grupė, metu buvo nustatyta, kad ant tris dienas nesipraususių žmonių odos vis dar buvo aptikta daug įvairių higienos priemonių pėdsakų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)