„Esant pradinei stadijai, ši liga nesukelia jokių negalavimų. Vėliau pradeda skaudėti galvą smilkinių srityje, apie akis, kai kada skausmai juntami ir pakaušyje. Kai kuriais atvejais atrodo, kad akyje nuolat yra svetimkūnis. Neretai apie šviesos šaltinį regimi vaivorykštės spalvų ratilai. Dėl glaukomos nepastebimai lėtai pradeda siaurėti akiplotis“, – ligos simptomus vardija gydytojas.

Anot A. Unikausko, egzistuoja tokie atvejai, kai regėjimas prarandamas vos per kelias valandas. Ūmiai pasireiškia šie simptomai: skausmas liečiant akį, jausmas, kad akis – labai kieta, staigus ir stiprus regėjimo pablogėjimas, išryškėjusios akies kraujagyslės, patinę vokai, atsiranda ašarojimas, šviesos baimė, staigus akies skausmas.

Pajutus šiuos simptomus, reikia nedelsiant kreiptis į akių ligų gydytoją, nes tai gali baigtis visišku apakimu, kuris yra neišgydomas.

„Tačiau laiku diagnozavus glaukomą, kai pakitimai dar nedideli, ją galima pristabdyti. O vieną iš ligos nustatymo būdų galima išbandyti net namuose. Tai – akipločio tikrinimas“, – sako A. Unikauskas.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.