1. Žmonės valgo salotas, kuriose yra makaronų, majonezo, grietinės, lašinių ar kumpio gabaliukų, įvairių konservuotų vaisių ir daržovių. Mielieji, tai ne salotos ! Tai yra mišrainė ir joje kilokalorijų daugiau nei normaliame pietų patiekale. Tokiomis salotomis/mišrainėmis galite pasidžiaugti nebent per Šv. Velykas ir Šv. Kalėdas.

2. Saldumynus pakeičia į džiovintus vaisius ir mano, kad sulieknės. Mitas! Taip, džiovinti vaisiai organizmui tikrai naudingiau už cukrų, nes vaisiuose yra skaidulinių medžiagų, mikroelementų ir vitaminų. Bet juos reikia itin dozuoti, nes pvz.: 100 g džiovintų abrikosų turi apie 240 kilokalorijų (panašiai tiek turi 1 „Snickers“ batonėlis), o 100 g sudaro 5-7 vienetai džiovintų abrikosų. Juk jei valgome, tai daugiau nei 5 vnt, ar ne? Taip gauname kalorijų ir fruktozės (vaisių cukraus) bombą. Šį malonumą „suretinkime“ iki 2k/sav. Arba valgykime kasdien po 5 vnt. vaisių, jei saldumynų poreikis toks didelis.

3. Valgome sriubą ir pagrindinį patiekalą. Visų pirma sriuba itin gerai vietoje priešpiečių ar vakarienės. Tačiau netinka pietums, ypač tirštos, turinčios mėsos sriubos. Nes praskiedžia skrandžio sultis, apsunkina antrojo patiekalo virškinimą. Po tokių pietų gali pūsti pilvą, imti miegas. Mėgstančius sriubą pietums, galima ją keisti lengvu sultiniu.

4. Valgome sriubą su duona ar bulvėmis šalia. Sriuba - sveikas patiekalas, tačiau tai, ką valgome su ja, dažnai turi daug daugiau kalorijų ir mažai naudos, ypač šviesi duona ar pakeptos bulvės.

5. Neteisingai geriame vandenį. Vandenį reikia gurkšnoti po truputį visą dieną, o ne kas kelias valandas išgerti po 1-2 stiklines. Tokiu atveju tiesiog dažniau lankysimės tualete, tačiau naudos žvalumui bus mažai. Didžiausią kiekį vandens reikėtų išgerti iki 18-19 valandos, o ne prieš pat miegą.

6. Vartojame daug kofeino. Kofeino turi kava, kakava, šokoladai, energetiniai gėrimai, kurie, beje, turi ir kitą stimuliantą - tauriną. Prisiminkite, kofeino poveikis laikinas ir išgerti 1-2 kavos puodelius tikrai nieko blogo, ypač norint atsibusti ryte. Tačiau, jei geriate daugiau nei 2-3 puodelius per dieną, prarandate daug skysčių ir elektrolitų ir vietoje žvalaus tampate apsnūdusiu dėl organizmo dehidratacijos.

Ilgainiui vartojant per daug kofeino, išsekinamas organizmas ir atrodo kad kava „neveikia“. Pabandykite sumažinti jos kiekį ar pakeisti žaliąja arbata, kurioje daug antioksidantų (labai gerai tonizuoja, pavyzdžiui, matė).

7. Sveiką maistą pakeičiame maisto papildais ir taip save pateisiname, kad organizmui visko užtenka. Prisiminkite - geriausiai įsisavinami vitaminai, mikroelementai ir maistinės medžiagos iš maisto, o ne tablečių, kapsulių ir sirupų. Dažnai maisto papildų įsisavinimas ir poveikis nebūna net ištirtas. Kokybiško maisto papildais nepakeisite.

8. Vartojame daug medaus (medaus mėgėjams). Medus turi itin daug gerų medžiagų ir tam tikrą baktericidinį poveikį (todėl galvojame, kad tinkamas ligos metu). Medus yra delikatesas, kuriuo mėgautis galima retai ir po labai mažai. Galima dešimtadaliu šaukštelio pasaldinti arbatą, tačiau negalima užsitepti visą riekę duonos su medumi (nebent esate karo lauke ir badaujate bei daug fiziškai dirbate).

9. Neteisingas mitybos režimas. Šią klaidą daro ir man artimi žmonės, teisindamiesi laiko stoka ir dideliu darbo kiekiu dieną. Ryte jie nevalgo, per pietus tik užkanda, o vakare prisivalgo daug, kompensuodami visą dieną. Turėtų būti atvirkščia schema. Taip sekiname kasą, didiname atsparumą insulinui, mat po badavimo laikotarpio kasai reikia staiga išskirti didelį kiekį fermentų, kad šie suvirškintų maistą. Dėl to kenčia miego kokybė. Jau nekalbu apie svorį, nes tiek maistas, tiek tas staigus insulino „išmetimas“ sukelia anabolinį poveikį, dėl kurio kaupiasi riebalinis sluoksnis aplink bambą.

10. Valgome ne tikrus produktus, o pigesnius gaminius, pvz.: sūrio gaminį vietoje sūrio, ar pieno gėrimą vietoje tikro pieno, įvairias dešras vietoje grynesnės mėsos. Nors viskas tikrai pabrango įvedus eurą, tačiau gal geriau nusipirkime dvigubai mažiau tikro sūrio vietoje sūrio gaminio, galvodami apie savo sveikatą ir naudą. Be abejo, ir figūra tada tikrai padėkos!

11. Valgome ir geriame sultis, saldžius vaisvandenius, kokteilius, alkoholinius gėrimus, saldžias balintas (latte) kavas ir kt . Prisiminkite, visi šie gėrimai nėra skirti atsigerti ar numalšinti troškuliui. Juose daug angliavandenių (specifiškiau: cukraus) , todėl šie gėrimai turėtų būti laikomi atskiru maisto produktu. Troškulį malšiname tik vandeniu arba vandeniu, pagardintu vaisiaus skiltele.

Žinau, kad įpročius pakeisti itin sunku. Tačiau pradėkime nuo vieno ar dviejų ir tai jau bus pažanga. Nereikia savęs spausti, tačiau reikia domėtis ir bandyti. Sėkmės!

Daugiau patarimų čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)