Seilės ir žarnyne esantys fermentai padeda suardyti ir išstumti chemines medžiagas iš organizmo, tačiau, kai šios medžiagos liečiasi su oda, jos susigeria į žmogaus kraują ir tokiu keliu patenka tiesiai į organus.

Gydytojas A. Unikauskas atliko eksperimentą, kurio metu uždegė du įklotus. Vieną, pagamintą iš 100 proc. organinės medvilnės, ir kitą, kurio sudėtis gamintojų neatskleista iki galo. Pagal tai, kaip degė įklotai, galima manyti, kad sintetinio įkloto sudėtyje galėjo būti dioksino (medžiagos, naudojamos įklotams ir tamponams balinti), sintetinių pluoštų ir naftos priedų.

Įprastas higieninis įklotas gali būti lygiavertis keturiems plastikiniams maišeliams, sako A. Unikauskas. Sintetika ir joje esančios cheminės medžiagos apriboja oro srautą, taip sukuriama drėgna ir šilta terpė, palanki mielių ir grybelių augimui.

Taip pat gydytojas A. Unikauskas įspėja, kad kvapūs ir kvapus sugeriantys įklotai taip pat gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.

Kalbėdamas apie tamponus, gydytojas akcentuoja, kad ftalatai, kurie suteikia tamponams lygią išorinę apdailą, išreguliuoja genų ekspresiją. Taip pat tamponų sudėtyje yra cheminių medžiagų, kurios plastikui suteikia lankstumo, ir jos gali sukelti įvairių organų pažeidimų. Kitos cheminės medžiagos gali sutrikdyti net embriono vystymąsi, sako A. Unikauskas.

Kokius higieninius įklotus ir tamponus rinktis bei kaip juos naudoti, susipažinkite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.