Viena iš dietų, laikantis kurios rekomenduojama vengti pieno produktų, - švarios mitybos dieta. Tiesa, atsisakyti pieno produktų tenka tik laikantis itin griežto tokios mitybos varianto.

Kas yra švari mityba?

Esminė mintis – vartoti tik švarų maistą, ruošiamą nuo pat pradžių, renkantis natūralius produktus ir vengiant rafinuoto cukraus. Jei pasirinksite griežtesnę švarios mitybos versiją, teks atsisveikinti su glitimu, grūdais ir pieno produktais ar netgi ryžtis žaliavalgystei, rašo BBC.

Koks yra švarios mitybos valgiaraštis?

Trejus metus švarią mitybą praktikuojanti Pippa Selby dieną pradeda nuo dubenėlio tiršto kokteilio, šaldyto jogurto, šviežių vaisių, avižų ir riešutų sviesto. Pietums ji renkasi namuose ruoštą sriubą ar salotas su mocarela. Vakarienei – saldžiųjų bulvių apkepą, žole šertų laisvėje augintų gyvulių mėsos ir namuose ruoštų traškučių. Švarios mitybos klasika jau tapę lapinių kopūstų kokteiliai, trinti avokadai, šalavijo sėklos ir bolivinės balandos.

Švarios mitybos šaknys

Mitybos specialistės Catherine Collins teigimu, švarios mitybos koncepcija gyvuoja jau apie dešimtmetį. Šios mitybos principų laikosi gausus būrys įžymybių: Gwyneth Paltrow, Katy Parry, Miranda Kerr, Jessica Alba ir kitos pasaulio įžymybės. Vis tik iš tiesų švarios mitybos idėją išpopuliarino maisto tema rašantys tinklaraštininkai ir vaizdo įrašų kūrėjai.

Clean Eating Alice dar žinoma kaip Alice Liveing socialiniame tinkle „Instagram“ turi pusę milijono sekėjų ir yra išleidusi dvi receptų knygas. Interviu leidiniui „The Sun“ ji teigė pasirinkusi terminą „švari mityba“, nes jis apima viską, ką ji norėjo daryti su mityba: ją išvalyti, atsikratyti daugybės perdirbto šlamšto ir pradėti vartoti tikrą maistą. „Niekada nesu pagalvojusi apie tam tikrų maisto grupių pašalinimą iš savo raciono ar metaforinių etikečių dėliojimą ant maisto produktų, siekiat suskirstyti juos į švarius ir nešvarius“, - sakė Alice.

Apie maistą rašanti tinklaraštininkė Ella Mills dar žinoma kaip Deliciously Ella atsiriboja nuo švarios mitybos pavadinimo. Dokumentiniame BBC filme „Clean Eating: The Dirty Truth“ ji teigia, kad žodis „švarus“ per daug apkrautas. „Dabar „švarus“ reiškia murziną, o tai yra neigiamas dalykas“, - patikino ji. „Kai pirmą kartą perskaičiau terminą, jis reiškė natūralumą, neperdirbtumą, o dabar reikšmė jau yra kitokia. Tai reiškia dietą.“ – skeptišką požiūrį į švarią mitybą argumentavo ji.

Ar tai populiaru?

Atsakyti į šį klausimą vienareikšmiškai nėra lengva. C. Collins teigimu, tai labiau sietina su gyvenimo būdo pasirinkimu nei su dieta, todėl turėtų atrodyti patrauklu paauglėms ir jaunoms moterims, dar neperžengusioms 30 m. ribos. Anot E. Mills, norint laikytis švarios mitybos principų, būtina skirti dėmesio detalėms ir laikytis tam tikro požiūrio. Kažin ar pavyktų rasti daug 40-mečių mamų su vaikais, kurios pageidautų imtis tokių rimtų permainų gyvenime.

Ar tai naudinga sveikatai?

P. Selby išmėgino švarią mitybą po gimdymo susidūrusi su sąnarių skausmo ir silpnumo priepuolių problemomis. 29 m. moteris, gyvenanti Rytų Londone, tikina, kad pakeisti mitybos racioną nebuvo pigu, tačiau dabar ji neabejotinai jaučiasi visiškai kitaip. Vis dėlto ji teigia, kad yra tekę atsidurti situacijoje, kai buvo tiesiog būtina šiek tiek atsitraukti. „Lengva tapti apsėstai šio dalyko, - pripažino jauna moteris. – Kadangi mityba gali būti labai griežta, socialiniuose tinkluose gali pajusti puolimą, jei nevalgai tinkamo maisto.“

C. Collins savo ruožtu teigia, kad dažniausiai švari mityba vertinama kaip dieta daržovių pagrindu, laikantis kurios sulieknėsite, tapsite patrauklesni ir gyvensite ilgiau. Vis dėlto jai kelia nerimą drąsūs tinklaraštininkų raginimai išmesti iš mitybos raciono pagrindines produktų grupes, pavyzdžiui, pieno produktus ar kviečius nesiūlant jokios alternatyvos. C. Collins įsitikinusi, kad tuo atveju, jei dabar neatrodote kaip Miranda Kerr, labiausiai tikėtina, kad taip niekada neatrodysite, nes jos išvaizda – tai gerų genų, griežtos dietos ir sporto junginys.

„Išoriškai galite atrodyti gyvybinga ir graži, bet viduje jūsų organizmas gali maldauti maisto medžiagų“, - konstatavo ji. C. Collins priminė apie tai, kad 2010 m. G. Paltrow pasakojo apie jai diagnozuotą ankstyvą osteopenijos stadiją, pranašaujančią trapių kaulų ligą – osteoporozę, dažniausiai varginančią moteris po menopauzės. Osteopenijos priežastimi gali tapti tam tikrų maisto grupių, pavyzdžiui, pieno produktų pašalinimas iš raciono, ypač jei produktų grupės šalinamos ilgesniam laikui.

Mokslininkai nustatė, kad kas šešta moteris, jaunesnė nei 24 m., kalcio vartoja kur kas mažiau, nei turėtų. Taigi jaunoms moterims patartina susimąstyti, ko gi trūksta tose socialiniuose tinkluose skelbiamose gražių lėkščių nuotraukose. C. Collins nė kiek neabejoja, kad geras mitybos racionas turi būti įvairus, t. y. Viduržemio jūros regiono tipo, kuriame netrūktų alyvuogių aliejaus, daržovių, liesos mėsos, užkandžiams – riešutų. Tokia mityba tinkama bet kokio amžiaus žmonėms. Dar svarbu suprasti, kad kuo daugiau apribojimų taikoma, tuo mityba tampa mažiau naudinga sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)