Vaiką auginantis modelis socialinėje žiniasklaidoje išplatino vidinės šlaunies nuotrauką, kuria buvo pasidalinta 19 tūkstančių kartų, be to, 148 tūkstančiai internautų paspaudė „patinka“. Šią modelio nuotrauką palankiai sutiko kiti „Twitter“ vartotojai, kurie parodė savąsias strijas arba labai pozityviai į tai reagavo.

Johnas Legend, Chrissy Teigen
Dainininkė SuCh rašė: „Strijos atsiranda tada, kai per trumpą laikotarpį vyksta didžiulis augimas. Tai pasididžiavimo šaltinis, priimkime jas“. Nuotrauką galite pažiūrėti čia (nuoroda).

Marisa V pagyrė modelį, įkėlusį šią nuotrauką: „Dėkoju už tai, kad esi tikra, mums reikia daugiau viešų žmonių, kurie nebijo parodyti savo tobulus netobulumus“.

Keesha Turner parašė: „Ačiū, reikia parodyti mano keturiolikmetei, kuri jas turi kelerius metus. Ji yra graži, kaip ir jūs visos!“

Ch. Teigen, su dainininku Johnu Legendu auginanti dukrą, toliau pakomentavo įkėlusi nuotrauką ne todėl kad tikėjosi „pagyrų“. Ji savo sekėjams sakė, kad jai tas raštas patinka, nes yra „toks švelnus“.

Ji jau anksčiau buvo atvirai diskutavusi apie strijas, kurias moterys kartais vadina „tigro dryžiais“. 2015 metais ji pasižadėjo daugiau niekada nenaudoti nuotraukų redagavimo programėlių, nes „mes pamirštame, kaip žmonės iš tikrųjų atrodo dabar“.

Tad kas iš tikrųjų yra tos strijos?

Dr. Sweta Rai iš Didžiosios Britanijos dermatologų asociacijos aiškina: „Strijos yra matomos linijos arba žymės odoje, kurios atsiranda ją ištempus, pavyzdžiui, greitai augant svoriui, dėl ko elastingos skaidulos suplyšta. Tai iš esmės yra kolageno įtrūkimai, kurie matomi odos paviršiuje“.

Kodėl žmonėms atsiranda strijos?

Odai būdingas natūralus elastingumas, tačiau kai odos tempimas pranoksta jos natūralaus elastingumo lygį, elastingos skaidulos plyšta. Strijos gali atsirasti paaugliams, kurie staiga pradeda sparčiai augti, greitai augant svoriui, nėštumo metu ar tais atvejais, kai oda per trumpą laiką stipriai ištempiama.

Ar strijos būna tik moterims?

Dažniausiai strijos pasitaiko moterims, tačiau su jomis gali susidurti ir vyrai, ir paaugliai.

Ar nėštumo metu strijos visada atsiranda?

Tikimybė nėštumo metu susidurti su strijomis iš dalies priklauso nuo genetinių veiksnių, tačiau tam įtakos turi ir tai, kaip greitai keičiasi moters kūno formos ir auga svoris. Daugiau nei vieno kūdikio besilaukiančios moterys susiduria su didesne strijų rizika nei tos, kurios laukiasi vieno vaiko. Strijos nėra neišvengiama nėštumo pasekmė, tačiau tai labai dažnas reiškinys, su kuriuo susiduria 90 procentų moterų.

Koks emocinis strijų poveikis?

Labai svarbu nesumenkinti tokių dalykų kaip strijos. Kaip ir dauguma odą subjaurojančių ligų ar randų, strijos turi ilgalaikį psichologinį ar emocinį poveikį. Tai gali versti žmones drovėtis, jausti socialinį nerimą, gali sumažinti pasitikėjimą savimi, padidinti socialinę izoliaciją ir paskatinti kitas panašias problemas. Strijos gali ypač trukdyti tokiose situacijose, kai jos itin matomos, pavyzdžiui, baseine ar pradedant naujus intymius santykius.

Ar galima užkirsti kelią strijų atsiradimui?

Deja, tyrimai parodė, kad užkardyti strijas labai sunku. Nors yra labai daug produktų, kurie skelbiasi apsaugantys nuo jų, jų efektyvumo įrodymų trūksta.

Ar gali strijos pranykti?

Palaipsniui strijos linkusios blukti – raudonos ar violetinės linijos ilgainiui taps baltos ar sidabro spalvos, dėl ko bus mažiau matomos. Dalis jų visiškai išnyks. Vis dėlto, gali prireikti metų ar dar daugiau, kol tos žymės išbluks.

Ar padeda drėkinamasis kremas?

Drėkinamieji kremai neužkirs kelio kolageno įtrūkimams, tad neapsaugos ir nuo strijų, tačiau oda atrodys ir bus glotnesnė. Todėl greičiausiai neverta investuoti didelių pinigų sumų į losjonus, tikintis, kad jie padės atsikratyti strijų. Geriausia yra palaukti ir pažiūrėti, ar strijos išnyks savaime.

Kokį gydymą galima gauti?

Jeigu strijos jums kelia problemų, galite pasikonsultuoti su dermatologu ir aptarti galimus gydymo būdus. Tačiau greičiausiai tai bus paslaugos, už kurias teks patiems susimokėti. Egzistuoja keletas veiksmingų strijų šalinimo metodų, jeigu tai atliekama per kelis mėnesius nuo jų atsiradimo. Pavyzdžiui, gydymas lazeriu. Gydymo metodai skirsis priklausomai nuo strijų brandumo ir jūsų odos tipo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)