Gydytojo teigimu, drumstas šlapimas gali reikšti infekciją. Tai gali būti šlapimo takų, šlapimo pūslės infekcija ir net inkstų uždegimas. Drumstas šlapimas reiškia, kad jame yra daug leukocitų, bakterijų ir baltymo.

Rudos ar tamsiai oranžinės spalvos skaidrus šlapimas gali reikšti kepenų ligas. Kepenų ligų atveju šlapimas gali būti ir putojantis. Tamsų „Coca colos“ spalvos šlapimą gali lemti ir ūmus inkstų uždegimas, kai šlapime yra mažas kiekis kraujo, bet ne toks didelis, kad žmogus matytų, jog šlapimas kruvinas.

Tamsi šlapimo spalva nebūtinai reiškia ligą – normos atveju ji gali signalizuoti, kad žmogus geria per mažai skysčių. Jei pradėjus vartoti daugiau skysčių, šlapimas nešviesėja, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Melsvą ar žalią šlapimą pirmiausia gali lemti maiste esantys dažai. Tačiau, jei suvalgyti patiekalai yra niekuo dėti, tokios šlapimo spalvos priežastis gali būti vartojami vaistiniai preparatai.

Jei šlapimas yra rausvos spalvos, o žmogus pastaruoju metu nevalgė burokėlių, nevartojo vaistinių preparatų ir neturėjo didelio fizinio krūvio, tai gali reikšti inkstų akmenligę, pūslės uždegimą ar net šlapimo pūslės vėžį.

Sveiko žmogaus šlapimas turėtų būti geltonos spalvos. Jis gali tapti pernelyg šviesus, jei vartojate per daug vandens.

Plačiau apie šlapimo spalvų paletę ir jų reikšmes – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.